“waterwipes
Borstvoeding

Borstvoeding afbouwen? Zo heb ik het gedaan!

Ik heb ruim 6 maanden borstvoeding gegeven zonder dat ik ooit borstontsteking heb gehad. Dat komt mede omdat het borstkolf mijn beste vriend was en ik heel langzaam de borstvoeding heb afgebouwd. In deze blog vertel ik mijn ervaring met borstvoeding afbouwen en hoe ik dat heb gedaan zodat ik het voor mezelf leuk heb gehouden.

meegroeiromper banner

Voor- en nadelen van borstvoeding

Laat ik beginnen met het volgende: ik vond het heel belangrijk om mijn kind borstvoeding te geven. Dat gezegd hebbende, vind ik niet dat iedereen borstvoeding moet geven en behoor ik dus niet tot de zogenoemde borstvoedingsmaffia. Iedere vrouw moet zelf weten of zij borstvoeding geeft of niet.

Nu ik het zelf heb ondervonden, begrijp ik heel goed dat sommige vrouwen beslissen om het niet te doen. Daarnaast komt het ook heel vaak voor dat de borstvoeding gewoon niet lukt.
Mijn ervaring is: als je borstvoeding wilt geven, dan moet je er wat voor over hebben. Het duurde bij mij 3 weken voor mijn premature dochter goed aan de borst kon drinken. Drie weken! Ik had het ‘geluk’ dat ik in het ziekenhuis lag waar constant zorg was voor Robin. Hierdoor had ik meer rust om de borstvoeding op te bouwen.

beste babyfoon bol.com

Borstvoeding geven is wel een gedoe

Het is een gedoe, borstvoeding. In ieder geval: dat vind ik. Het kost veel tijd en je bent heel erg gebonden. Ik maakte het mezelf nog eens extra moeilijk doordat ik niet wilde voeden in het openbaar. Daar had ik vooral mezelf mee, ik weet het, maar toch deed ik het niet. Hierdoor moest alles zorgvuldig gepland worden en zaten lange uitstapjes er gewoon niet in.

Ook was ik zelf best beperkt in mijn vrijheid, want ook al geef je jouw baby afgekolfde melk als je even weg bent, je zal toch moeten kolven anders exploderen je borsten. Daar had ik van te voren niet bij stil gestaan.

Je kunt dus niet even ‘vrij’ nemen. Dat vond ik het meest vervelende aan de borstvoeding. Elke keer moet je paraat staan met je melkfabrieken. En als je een avondje uit gaat, zit je ’s nachts te kolven omdat je borsten zo’n pijn doen dat je niet eens fatsoenlijk kunt liggen.

Toch vond ik het heel mooi om mijn kindje zelf te kunnen voeden. Ik vond het prachtig dat ze groeide dankzij mijn melk en dat ze van klein schriel meisje, naar een klein dikkertje transformeerde.

‘Je hebt slagroom’, riep de kinderarts uit toen hij Robin na een paar maanden op de weegschaal legde. Trots was ik. En ondanks dat het soms een gedoe is, is borstvoeding geven soms ook heel handig. Je hoeft namelijk niets mee te nemen, of in mijn geval: alleen een tepelhoedje (wat voor mij al te lastig was, want ik vergat ze vaak waardoor ik er nu 6 heb liggen omdat ik telkens nieuwe moest kopen). Geen gesleep dus met babyflessen schoonmaken, babyvoeding en thermoskannen om de voeding warm te houden. Ook is de melk meteen ready to drink en hoef je niets op te warmen.

Twee kanten dus aan borstvoeding. Door de positieve kanten heb ik het een half jaar doorgezet. Maar omdat ik het soms ook onpraktisch vond, heb ik een eigen manier van borstvoeding afbouwen gedaan om het elke maand weer iets makkelijker te maken.
robin en roos zo zwanger

Mijn manier van borstvoeding afbouwen

Als ik mezelf iets voorneem, dan doe ik het ook. Ik had mezelf voorgenomen om een half jaar borstvoeding te geven, dus dat ging ik doen. Maar om eerlijk te zijn: ik vond het soms erg vervelend dat ik erg gebonden was en dat ik elke 2 tot 3 uur weer aan kon draven. Robin was namelijk geen baby die minder vaak om voeding vroeg naarmate ze ouder werd. Ze bleef elke 2 tot 3 uur om voeding vragen. Maandenlang.

Nou dan kan je dus echt niet veel of ze heeft alweer honger en moet gevoed worden!

Het meest ellendige waren de avonden. Dan wilde ze niet elke 2 uur gevoed worden, maar hing ze elk uur aan mijn borst. Ik zat dus de hele avond met Robin aan de borst, niet fijn. Na 3 maanden was ik hier wel klaar mee.

Een vriendin van mij adviseerde om haar ’s avonds 1 fles kunstvoeding te geven. Daar kon ze misschien iets langer op vooruit. Ik moest wel even een drempel over hoor, om te beginnen met kunstvoeding. Al was het maar één voeding, maar ik denk nu dat als ik dat niet had gedaan, ik eerder was gestopt met borstvoeding.

Het was een verademing. Eindelijk ik had ’s avonds even 2 uurtjes ‘rust’ en kon ik wat anders doen in plaats van voeden. Heerlijk was dat. Nu kon ik weer even vooruit.

Elke maand een voeding eraf

Na 3 maanden had ik 1 borstvoeding vervangen door een kunstvoeding. Toen Robin 4 maanden was, moest ik weer gaan werken. Ik kan heerlijk thuis werken. Eén keer per week ging ik naar mijn moeder met Robin. Dan kon zij op haar letten en ik wat productiever schrijven.

Maar ja, ik moest wel om de 2 tot 3 uur Robin voeden. En na het voeden kolfde ik altijd de borst leeg als ik het gevoel had dat ze niet veel had gedronken. Daardoor duurde het altijd best wel lang. Dus besloot ik om ook ’s middags 1 borstvoeding te vervangen door een kunstvoeding zodat mijn moeder dat kon geven. De eerste en de tweede voeding van de dag dronk Robin uit de borst. De derde een kunstvoeding. Dan twee keer borstvoeding en weer kunstvoeding.

Ook deze keer was het een verademing en had ik echt het gevoel dat ik er weer even tegenaan kon. En toen besloot ik om de maand erna weer een voeding te vangen. Toen Robin 5 maanden was, kreeg ze 50/50. Dus 3 keer borstvoeding en 3 keer kunstvoeding. Dit was echt een hele fijne formule wat ik nog wel langer had kunnen volhouden dan een maand, maar Robin was er een beetje klaar mee.

Toen ze 6 maanden was, vond ze het niet meer fijn om uit de borst te drinken. Ze was onrustig en was meer bezig met om zich heen kijken dan drinken. Super irritant natuurlijk. Ik heb toen nog een borstvoeding vervangen, ze kreeg dus nog maar 2 keer borstvoeding en deze voedingen kolfde ik zodat ze alles uit de fles kon drinken. Dat ging beter met drinken, maar niet met mijn melkproductie.
kracht van kolven
Om één of andere reden houdt kolven mijn melkproductie niet op peil. Na een paar dagen kreeg ik al minder melk eruit en na een week was het minder dan Robin kon drinken. Robin was toen al 6 maanden, dit was vorige week. Nu kolf ik nog maar 1 voeding, maar ook nu merk ik dat de melkproductie aan het zakken is.

Dus ik kolf nog ‘zolang de voorraad strekt’. Als er geen melk meer komt dan is het klaar en stop ik compleet met de borstvoeding als een tevreden mens.

De kracht van kolven

Een belangrijke tip die ik wil geven is: vergeet niet de kracht van kolven. Ik denk echt dat het vele kolven ervoor heeft gezorgd dat ik geen borstontsteking heb gehad. Ik gaf Robin 1 borst bij elke voeding, niet twee. Als ik een kunstvoeding had toegevoegd, merkte ik meteen dat mijn borsten meer gespannen waren en ik soms ook lekte. De melkproductie moet zich dan nog aanpassen.

Wat ik toen deed, is na elke voeding de borst goed leeg kolven totdat ik merkte dat er bijna niets meer uit kwam. Dat duurde vaak een kleine week. Met goed leeg kolven bedoel ik dat ik de melk er op het einde nog eens goed uit duwde tijdens het kolven.

Dat doe je door bijvoorbeeld vanaf de zijkanten naar je tepel te strijken met vlakke hand en door goed in je borst te knijpen op verschillende plekken. Probeer maar eens, je zal zien dat er dan nog best wat uitkomt. En zo is je borst mooi leeg. Het is wel een gedoe, en de voedingen duren lang omdat je na het drinken ook nog eens gaat kolven. Maar het werkt wel om een borstontsteking te voorkomen en daarnaast bouw je meteen een mooie voorraad op!

Lees hier meer over mijn ervaring met borstvoeding geven!

Volgende keer weer langzaam borstvoeding afbouwen

Wil ik bij baby nummer 2 borstvoeding geven? Ja zeker! Wil ik dat net zo lang? Hmmmm… Dat weet ik niet. Hoewel ik voorstander ben van borstvoeding, ben ik geen diehard zoals andere moeders die hun kinderen 9 maanden, een jaar of langer borstvoeding geven. Ik vind het teveel een gedoe en ik hou er niet van om zo gebonden te zijn.

Maar misschien dat nummer 2 niet zo veel wilt drinken als Robin, dat zou al schelen. Of misschien gaat het voeden wel sneller (bij Robin was ik de eerste maand ongeveer een uur per voeding bezig). Je weet het niet, want je kunt het niet voorspellen. Het is een nieuwe zwangerschap, een ander kind en een andere situatie. Toch ga ik het zeker weer proberen en als het lukt, ga ik net zoals deze keer heel langzaam afbouwen.

Hoelang heb jij borstvoeding gegeven en hoe is het borstvoeding afbouwen bij jou gegaan?Zalando 2 75p schoenen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019