bol outlet banner
Verzorging

Babyflesjes steriliseren en schoonmaken!

Op flesjes en spenen kunnen zich behoorlijk wat bacteriën verzamelen. Wij als volwassenen kunnen hier wel tegen, maar jouw kleine baby moet nog even werken aan een goed afweersysteem. Daarom is het verstandig om geregeld babyflesjes steriliseren en schoon te maken. Hoe je dat kunt doen, hoe lang en tot wanneer kan je hier lezen!

banner vitamine-D kind

Hoe babyflesjes steriliseren?

De babyflesjes van de baby kan je op twee manieren steriliseren: door middel van een magnetron sterilisator of door ze zelf te koken.
Als je de flessen of spenen gaat koken is het belangrijk dat je een diepe pan pakt, zodat de flesjes helemaal onder water liggen. Breng eerst het water aan de kook en leg daarna de flessen erin. Je kunt een scheutje azijn in het water doen om kalkaanslag te voorkomen. Als de tijd voorbij is, giet je eerst het water af voordat je de babyflesjes eruit haalt.
Met een magnetron sterilisator de babyflesjes schoonmaken

Je kunt ook dus ook een magnetron sterilisator kopen. Er zijn modellen die meteen een flink aantal flessen tegelijk steriel kunnen maken. Een magnetron sterilisator zet je (jawel) in de magnetron op ongeveer 900W. Binnen een mum van tijd zijn alle bacteriën uitgeschakeld.
beste magnetron sterilisator

Deze Phillips magnetron sterilisator krijgt maar liefst 4,4 van de 5 sterren uit de reviews van gebruikers.

Hoe lang babyflesjes steriliseren?

Als je een handige magnetron sterilisator hebt, moet je even op de gebruiksaanwijzing kijken hoe lang deze in de magnetron moet. Dit kan namelijk per model verschillen. Ga je de flesjes koken ,dan kook je de flesjes tussen de 5 tot 10 minuten (eerste dagen 10 minuten). De spenen laat je de laatste 3 minuten meekoken.

kleertjes sale 70

Steriliseren babyflesjes tot wanneer doe je dat?

Babyflesjes steriliseren kan je in de eerste 6 maanden het beste 1 keer per dag doen. Maak wel altijd het flesje goed schoon na elke voeding. Na 6 maanden is 1 keer per week de babyflesjes steriliseren voldoende. Dit doe je tot jouw baby 1 jaar is, dan is het babyflessen steriliseren niet meer nodig.
Hoe moet je de uitgekookte flessen bewaren?

De uitgekookte flesjes kun je het beste bewaren op een afgesloten plek, bijvoorbeeld in de koelkast.

Fles schoonmaken na voeding

Na elke voeding is het super belangrijk dat je het flesje goed reinigt. Vergeet dat dus nooit! Als eerste spoel je het flesje en de speen goed af zodat er geen resten blijven zitten. Vervolgens reinig je de fles en de speen met warm water en afwasmiddel. Om goed bij alle hoeken en gaten te komen kun je het beste een flesborstel gebruiken. Deze flessenborstels kan je kopen in drogisterijen, babywinkels en natuurlijk online. Na het afwassen spoel je de fles en speen goed af zodat er geen zeepresten meer aanwezig zijn. Vervolgens zet je de babyfles en speen te drogen op een schone droge doek.

Afwasmachine en babyflesjes steriliseren?

Je kunt het beste babyflesjes steriliseren door te koken of een steriliseerapparaat. De vaatwasser is geen steriliseerapparaat. De temperatuur waarin de meeste vaatwassers reinigen is immers te laag. Je kunt wel in plaats van afwassen de flesjes reinigen in de vaatwasser als je een programma hebt van 60 graden of hoger.
Spoel het flesje en de speen na de vaatwasser wel nog goed af. Er kan namelijk nog glansspoelmiddel of resten van de vaatwastabletten achterblijven in de flessen en op de spenen.

Schoonmaken en steriliseren op vakantie

In Nederland wordt het water erg goed gefilterd, daarom is het niet nodig om voor de voeding of reiniging ander water te gebruiken. In het buitenland als je met de baby op vakantie bent, kan het water wat minder ‘fris’ zijn. Gebruik dan voor de zekerheid mineraalwater voor het babyflesjes steriliseren.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019