luieraanbiedingen header
Baby

Het consultatiebureau wat gebeurt daar allemaal?

Kinderen vanaf 0 jaar tot 4 jaar oud kunnen bij het consultatiebureau terecht. Hier wordt de groei, ontwikkeling en gezondheid van je baby in de gaten gehouden. Tevens is het consultatiebureau ook de plek waar je baby de vaccinaties krijgt.

cheezzbaby banner

In de eerste maanden zal je 1 keer per maand een bezoekje brengen daarna wordt het om de 2 tot 3 maanden. Heb je vragen over de opvoeding of voeding van je kindje? Ook dan kun je daar terecht. Het consultatiebureau is geheel gratis. Lees hier meer over de werkzaamheden van het consultatiebureau.

Wanneer contact met consultatiebureau?

Al in de eerste week na de geboorte van je kleintje, zal het consultatiebureau contact opnemen. Je hoeft hier niets voor te doen, behalve je baby aangeven bij de gemeente. Vervolgens krijgt het consultatiebureau hier een melding van en zullen ze zelf contact opnemen met jou. Handig toch?

Tijdens het eerste contact heb je een korte kennismaking en krijgt je baby de hielprik. Althans: als je hiermee instemt. In de tweede week na de geboorte wordt er weer een thuisbezoek gepland. Tijdens dit bezoek staat de kennismaking centraal en zal de jeugdverpleegkundige jullie uitleggen wat het consultatiebureau voor jullie kan betekenen. Jullie ontvangen dan ook een groeiboekje. In dit boekje kun je de groei van je baby in de gaten houden. Neem het mee bij elk bezoek.

banner vitamine-D kind

Taken consultatiebureau

Het consultatiebureau is een instituut dat zich binnen de jeugdgezondheidszorg bevindt. Het is erop gericht basiszorg te verlenen aan kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud. De taken van ieder consultatiebureau zijn hetzelfde aangezien deze taken wettelijk zijn vastgelegd.

  • Gezondheid en ontwikkeling volgen van kinderen tussen de 0 en 4 jaar oud
  • Signaleren van problemen op het gebied van gezondheid en ontwikkeling
  • Verzorgen van vaccinaties van het Rijksvaccinatieprogramma
  • Verzorgen van voorlichting en advies over groei, ontwikkeling, opvoeding en voeding
  • Eventueel verwijzen naar andere hulpverleners

taken consultatiebureau

Wie werken er op het consultatiebureau?

Elke consultatiebureau heeft tenminste 1 consultatie-arts, een jeugdverpleegkundige en een assistente. De consultatie-arts is een basisarts of een speciale jeugdarts. De jeugdverpleegkundige heeft een hbo-opleiding gevolgd tot verpleegkunde en waarschijnlijk ook een vervolgstudie gevolgd voor jeugdgezondheid. Ieder zal zich inzetten om de groei, ontwikkeling en gezondheid van je baby in de gaten te houden en te beoordelen.

De arts zal zich meer richten op de medische kant. De verpleegkundige zal ook de opvoeding en voeding met je bespreken. Bij elk bezoek zal de groei (lengte en gewicht) van je baby gemeten worden. Daarnaast wordt ook de spraak en motoriek in de gaten gehouden en wordt het eetpatroon en het gedrag besproken. De arts zal het lichamelijk onderzoek op zich nemen.

Eerste bezoek consultatiebureau

In de eerste week en in de tweede week na de geboorte van je baby zal het consultatiebureau een huisbezoekje afleggen. Dit wordt door de jeugdverpleegkundige gedaan. Vier weken na de geboorte zal je voor de eerste keer zelf het consultatiebureau bezoeken. Dit zal tevens de eerste keer zijn dat je de arts ontmoet. Hij of zij zal een lichamelijk onderzoek bij je baby verrichten. Tijdens je afspraak kun je ook al je vragen stellen over de baby zelf of over het ouderschap. Vergeet tijdens dit bezoek het groeiboekje niet mee te nemen!

Andere bezoeken consultatiebureau

Veel van de bezoekjes zullen gepland worden aan de hand van het vaccinatieschema. Bij elk bezoek wordt de groei en het gewicht van je baby genoteerd, vervolgt er een lichamelijk onderzoek en bespreek je de ontwikkelingen.
Je kunt ongeveer het volgende verwachten aan afspraken:

  • Vier weken: eerste bezoek
  • 2 maanden: eerste inenting, HIB- en DKTP-inenting
  • 3 maanden: tweede HIB- en DKTP-inenting
  • 4 maanden: derde HIB- en DKTP-inenting
  • 6 maanden: bespreken van bijvoeding en veiligheid in huis. Je baby zal namelijk binnenkort beginnen met kruipen. Maak je huis dus babyproof!
  • 7 – 8 maanden: er wordt gecontroleerd of de tandjes doorkomen en je krijgt instructies over tanden poetsen van de baby
  • 9 maanden: de taalontwikkeling van je baby wordt onder de loep genomen.
  • 11 maanden: laatste HIB- en DKTP-inenting
  • 14 maanden: BMR prik en Meningococcen vaccinatie
  • 18 maanden: door middel van spelletjes wordt de motoriek en kennis van je baby getest

Consultatiebureau 2 jaar controle

Wanneer je baby 2 jaar is, is het eigenlijk geen baby meer. Het consultatiebureau zal dan steeds meer gaan letten om de ontwikkeling van taal, zindelijkheid, het tandenpoetsen en ook het stoppen met de speen of fles wordt besproken.

Qua taalontwikkeling zou je kindje nu al zinnetjes van 2 woorden moeten kunnen maken. Wanneer dit niet het geval is, kan het zijn dat je later terug moet komen of oefeningen mee krijgt. Na de 2 jaar controle bij het consultatiebureau is de volgende controle wanneer je kindje 3 jaar oud is. Tijdens dit bezoek wordt er een ogentest afgenomen om te bepalen of je baby goed ziet, of mogelijk een bril moet.

Meenemen naar consultatiebureau

Een bezoekje aan het consultatiebureau is doorgaans geen kwestie van ‘even binnen wippen’. Het kan soms nogal uitlopen. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereidt op je afspraak komt. Neem sowieso altijd het groeiboekje mee zodat de groeiontwikkelingen van je baby hierin genoteerd kunnen worden. Andere dingen die je mee kunt nemen:

  1. Vaccinatiepapieren
  2. Heb je een jongetje, dan kan het zijn dat je een kaartje hebt waarin de omvang van de ballen wordt bijgehouden. Ook die neem je mee.
  3. Voor je baby: omslagdoek of ochtendjasje
  4. Extra voeding voor wanneer het uitloopt
  5. Verschoningsmateriaal

Bezoek consultatiebureau verplicht

Bezoekjes aan het consultatiebureau zijn gratis en niet verplicht. Toch is het wel heel goed om naar het consultatie bureau te gaan. Mocht er iets niet goed gaan tijdens de ontwikkeling van je baby of mochten er gezondheidsproblemen ontstaan, dan kan er tijdig ingegrepen worden. Daarnaast is het ook een zeer goede plek om al je vragen te stellen over babykwaaltjes, opvoeding en voeding.

nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019