sale kleertjes header
Baby

Tips bij het stimuleren van de taalontwikkeling van de baby!

Al vanaf het moment dat jouw baby nog in de buik zit, kan je al beginnen met het stimuleren van de taalontwikkeling. Uit onderzoek blijkt dat baby’s van ouders die veel tegen en met hun baby praten, zelf sneller gaan praten dan andere baby’s. Lees hier hoe je de taalontwikkeling en spraakontwikkeling van jouw baby kunt stimuleren op een leuke manier. Voor je het weet zegt je baby al papa en mama!

beste babyfoon bol.com

Stimuleren van de taalontwikkeling vanaf de zwangerschap!

Het is echt waar, je kunt al beginnen met het stimuleren van de taalontwikkeling als je baby nog in de buik zit. Wanneer je ongeveer 21 weken zwanger bent kan jouw baby al horen. Dit is een mooi moment om lekker de hele dag te praten tegen je baby in de buik.




Dit helpt niet alleen de taalontwikkeling te stimuleren, het zorgt er ook voor dat je baby jouw stem leert herkennen wat rustgevend kan werken na de geboorte. Hoe meer jij en je partner (en broertjes of zusjes) praten tegen de baby in de buik, hoe meer vertrouwd jullie worden.
stimuleren van de taalontwikkeling baby

Tips voor het stimuleren van de taalontwikkeling bij een baby!

  1. Veel tegen je pasgeboren baby praten

    Ook al begrijpt je baby totaal niet waar je het over hebt, de baby vindt het erg fijn om je stem te horen. Deze stem herkennen ze namelijk nog uit de tijd dat ze in de buik zaten. Naast dat het praten goed is voor de spraakontwikkeling, werkt het ook rustgevend en troostend.

    Heb je totaal geen idee wat je allemaal moet zeggen? Vertel dan gewoon wat je aan het doen bent, je hobby’s, je favoriete films en ga zo maar door.

  2. Met je baby praten

    Om de taalontwikkeling bij baby’s te stimuleren is het niet alleen belangrijk dat je tegen je baby praat, maar ook dat je mét je baby praat. Als je baby wat ouder is, kan hij gaan reageren op wat je zegt, maar waarschijnlijk vooral op je intonatie en non-verbale communicatie (gezichtsuitdrukking en gebaren).

    Laat dit dus ook overeenkomen met wat je zegt. Je baby zal hierop reageren door te lachen, giechelen of misschien wel te zuchten.

  3. banner babypark sale
  4. Luisteren naar je baby

    Luisteren naar je baby doe je door duidelijk oogcontact te maken, iets te vertellen en vervolgens een vraag te stellen. Na je vraag las je een korte pauze in om je baby de ruimte te geven voor een reactie. Blijft deze uit? Dan ga je gewoon verder. Het kan misschien even duren, maar op een gegeven moment zal je merken dat er steeds meer reactie komt, hoe klein je baby ook is!

  5. Lees ook: Wanneer reageert een baby op zijn eigen naam?

  6. Laat je zangtalenten horen!

    Een andere manier die goed werkt bij het stimuleren van de taalontwikkeling is zingen tegen je baby. Je hoeft niet eens een gouden keeltje te hebben of maat te houden. Als je zingt gaat je stem iets omhoog en het schijnt dat baby’s een hogere stem prettiger vinden om naar te luisteren dan een lage stem.

    Daarnaast zijn baby’s dol op liedjes en melodieën en zal je snel een trouwe fan hebben! Als je de liedjes vaak herhaalt zal je baby het liedje zelfs gaan herkennen en woorden sneller onthouden.

  7. Wil je het nog leuker maken? Kies dan voor een liedje met bewegingen erbij zoals ‘in de maneschijn’.

    stimuleren van de taalontwikkeling praten

  8. Kleur, groot en klein uitleggen

    Is jouw baby rond de 1 jaar oud dan kan je naar de volgende stap gaan van stimuleren taalontwikkeling en dat is uitleggen van abstracte begrippen. Bijvoorbeeld kleuren, groot en klein, hoog en laag, ver en dichtbij. Pak er altijd een voorwerp bij om goed te laten zien wat je bedoelt, dan begrijpt je baby je sneller.

  9. Voorlezen baby

    Baby’s en kleine kinderen vinden het geweldig als je voorleest. In het begin zal je baby het boek vooral als een object zien, maar vanaf 1 jaar oud kunnen ze al meer interesse tonen in plaatjes. Benoem telkens wat iets is en wijs het duidelijk aan. Lees onze tips hoe je moet voorlezen aan je kind!

  10. Als je kind wat ouder is, kan je overstappen naar boeken met meer tekst bij de plaatjes. Nu kan je gezellig samen lezen en praten over wat er bijvoorbeeld gaat gebeuren of wat de persoon of dier op het plaatje aan het doen is. Vanaf 4 jaar kan je echt gaan voorlezen. Vergeet tijdens het voorlezen niet om je kind erbij te betrekken door af en toe een vraag te stellen.

Lees ook: Wanneer gaat een baby praten?

Praten de eerste woordjes van de baby

Als je ervoor zorgt dat jullie dagelijkse routine de beschreven methoden voor taalontwikkeling stimuleren bij baby’s bevat, zal je na verloop van tijd merken dat je kind steeds meer woordjes gaat zeggen.

Probeer je kind dan nooit onder druk te zetten. Mocht je kind een woordje verkeerd uitspreken (vaak woorden met meerdere medeklinkers achter elkaar zoals schoen of straat) verbeter hem of haar dan op een positieve manier. Op deze manier kan je helpen bij het stimuleren van de taalontwikkeling bij je baby.

Lees ook: Taalontwikkeling van een peuter. Zo leert een kind praten!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019