header banner hema
Baby

Zo kan je het gezichtsvermogen van een baby stimuleren!

Misschien wist je dit nog niet, maar een pasgeboren baby ziet nog niet zo heel veel. Naarmate de maanden verstrijken wordt het zicht steeds beter. Dit gaat natuurlijk vanzelf, maar er zijn wel een paar dingen die je zou kunnen doen om het gezichtsvermogen van een baby te stimuleren. Je leest het hier!

beste babyfoon bol.com

Het gezichtsvermogen van een baby

In de baarmoeder heeft je baby nog niet erg veel om naar te kijken. Sterker nog, de baby heeft de oogjes dicht tot ongeveer week 28 of 29 van de zwangerschap. Vanaf dat moment gaan de oogjes open. Het is nog een beetje onduidelijk hoeveel een baby kan zien in de baarmoeder. Vermoedelijk kan je kleintje alleen licht en donker onderscheiden.

Als je baby geboren wordt is het zicht nog heel beperkt. Je baby ziet nog geen kleuren alleen zwart-wit, beweging, licht en donker. Alles is nog wazig en onscherp behalve de dingen die zich binnen een afstand van 20 tot 30 centimeter bevinden.
Een pasgeboren baby houdt van contrasten, dat komt voornamelijk omdat hij alleen zwart en wit tinten ziet. De baby kan jouw ogen bijvoorbeeld niet goed zien, omdat dit teveel detail bevat. Jouw haargrens daarentegen is super interessant omdat het een contrast bevat van je huid en je haar. Zeker mensen met donker haar en een lichte huid hebben een geweldig contrast. Maar ook jouw wenkbrauwen vormen een contrast.

Meer weten? Lees dan deze blog en bekijk de video over wat ziet een baby in het eerste jaar!

wat ziet baby 1 maand oud

Naast het feit dat je baby nog niet heel veel kan zien, kan hij ook nog niet goed de ogen bewegen. De oogspiertjes moeten daarom nog flink getraind worden. Ook het focussen op één ding is nog lastig en dit moet de weken die komen gaan groeien.

Wil je het gezichtsvermogen van een baby stimuleren, begin dan met het focussen en het volgen. Daarbij laat je jouw baby naar objecten kijken die contrasterende kleuren hebben en die zich binnen een afstand van 30 centimeter bevinden.

banner vitamine-D kind

Wanneer herkent een baby de moeder?

Een pasgeboren baby ziet dus niet echt heel veel. Hoe en wanneer weet dat kleine onschuldige mensje dan dat jij zijn moeder bent?

Nou dat weet die kleine spruit al heel snel. Je baby is al 9 maanden heel dichtbij je geweest en heeft in die maanden non-stop naar jouw hart en alle andere lichaamsgeluiden geluisterd. Daaraan herkent een baby zijn of haar moeder: geur, lichaamsgeluiden zoals hartslag of maag, je stem en manier van aanraken.

Oefeningen waarmee je het gezichtsvermogen van een baby stimuleren kan!

Het kan nooit kwaad om het gezichtsvermogen van een baby te stimuleren. Verwacht niet dat je baby dan na een paar maanden al scherp kan zien, maar het helpt wel om alles beter onder de knie te krijgen.

Met deze tips kan je het gezichtsvermogen van een baby te stimuleren:

  1. Laat je baby kijken naar felgekleurde plaatjes in prentenboeken.
  2. Onthoud altijd dat een pasgeboren baby scherp kan zien tot een afstand van 20 tot 30 centimeter. Houd alles dus binnen die afstand, ook je gezicht!
  3. Laat je baby veel kijken naar speeltjes met felle kleuren. Zachte kleuren zoals pasteltinten ziet je baby niet goed.
  4. Hoe meer contrasten in kleuren hoe beter! Houd hier rekening mee met stimulerend speelgoed kopen zoals een boxmobiel en activity centre.
  5. Laat je baby objecten volgen. Houd het wel binnen de afstand en beweeg in het begin langzaam!
  6. Zet je baby ergens neer waar hij of zij goed de kamer in kan kijken en loop zelf al pratend door de ruimte. Zo leert je baby te volgen op geluid en zicht.
  7. Loop samen met je baby door het huis en laat hem naar alles kijken. Laat je baby vooral naar dingen kijken met contrast zoals een schilderij, een plant, bloemen etc. Vertel je baby alles over wat hij ziet.
  8. Wissel regelmatig van speeltjes in de box om alles interessant te houden.
  9. Vanaf 6 maanden oud, als je baby kan kruipen, kan je verstoppertje spelen met speelgoed. Je baby leert dan goed te zoeken en dus te kijken naar het speeltje.

Kijk hier voor nog meer tips om de ontwikkeling van de baby te stimuleren.nanabeebi luiertas best beoordeeld

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!