luieraanbiedingen header
Baby

Wat ziet een baby?

Dacht je dat je baby meteen helder de wereld kon waarnemen na de geboorte? Helaas is dat niet waar. In de eerste weken ziet een baby nog maar vrij weinig. Gelukkig gaat je baby meer zien als de maanden voorbij gaan. Lees hier wat kan een baby zien van maand tot maand en bekijk de video en foto’s als voorbeeld. Je zal verbaasd zijn!

kleertjes sale 70

Wat ziet een baby van 1 week oud?

De wereld van jouw baby blijft nog erg klein na de geboorte. Dat is misschien ook niet erg, want de overgang van een krappe baarmoeder naar de grote wereld, is natuurlijk behoorlijk groot. De baby kan kleuren en details nog niet goed herkennen. Dat komt omdat het netvlies van je baby alleen nog maar uit zogenaamde staafjes bestaat. Staafjes zijn gevoelig voor licht en bewegingen en tonen vooral grijstinten. Ze geven nog geen scherp beeld.
Jouw baby van een week oud ziet in de eerste week dus vooral grijstinten, bewegingen, vorm en licht. Je zal bijvoorbeeld merken dat je baby het hoofdje graag naar het licht draait.

wat ziet pasgeboren baby

Naast staafjes bestaat het netvlies ook uit kegels. De kegels zorgen ervoor dat je kleuren kan waarnemen en het beeld scherp is. De kegels rijpen zich in de eerste 3 maanden. Na 4 weken gaat je baby basiskleuren zien. Eerst rood, dan groen en geel.

banner vitamine-D kind

Hoe ver kan een baby zien?

Als je 5 meter van jouw baby af staat, moet je niet verbaasd zijn dat je baby dwars door je heen kijkt. Hij of zij ziet je namelijk helemaal niet. Een pasgeboren baby ziet alles op 20 tot 30 centimeter afstand, alles wat verder is, blijft behoorlijk wazig.

Deze 20 tot 30 centimeter is een mooie afstand voor je pasgeboren baby, want dat is precies de afstand die je baby moet overbruggen om jou te zien tijdens het voeden.

Wanneer herkent baby moeder?

In de eerste maand is de wereld wazig en kleurloos. De baby zal jou dus ook niet goed kunnen zien en daarom nog niet kunnen herkennen aan je looks. Gelukkig herkent je baby je wel meteen na de geboorte. Dat kleintje herkent namelijk je stem, geur, hartslag en warmte.

Lees ook: Zo kan je het gezichtsvermogen van een baby stimuleren!

In de tweede maand na de geboorte is het zicht al een stuk beter en kan jouw baby ook je prachtige gezicht bekijken. Hij of zij gaat je dus echt herkennen. Tussen de tweede en derde maand kan je baby zelfs al naar je lachen en je recht in de ogen aankijken. Let er wel op dat je niet te ver weg van je baby af staat. Alles op armlengte (van je baby) is scherp, verder wordt het wazig.

Wat ziet een baby per maand?

Hieronder kan je in het kort lezen wat een baby kan zien per maand.

 • 1 Maand oud: Wazig beeld

  In de eerste maand is het zicht van je baby nog onscherp en grijs. De baby onderscheidt wel licht en donker, contrasten en bewegingen die binnen een afstand van 20-30 centimeter zijn. In de eerste weken heeft je baby nog moeite om zijn of haar blik te focussen en kan je baby zelfs scheel kijken. Dit trekt als het goed is na 3 maanden bij.

  Omdat je baby niet scherp ziet, zal hij of zij jouw gezicht nog niet herkennen en zich vooral focussen op je haargrens of wenkbrauwen. Dat komt omdat dit een groter contrast in kleur heeft en dat ziet een baby dan weer wel.

 • wat ziet baby 1 maand oud

 • 2 Maanden oud: Baby ziet meer kleur en details

  Tussen de 4 en 6 weken oud gaat je baby steeds meer kleur zien. De eerste kleuren zijn rood en groen, daarna geel. De kleur blauw blijft voor je baby nog wat op zwart lijken. Pas na 6 maanden kan je baby ook blauw goed herkennen.

  Naast kleuren kan je baby ook meer details waarnemen en de oogjes al iets beter focussen. Je baby kan je vanaf de 2de maand ook gaan herkennen en misschien sleep je er zelfs een glimlach uit. Nog niet het geval? Geen nood, soms komt het in de derde maand pas op gang.

 • 3 Maanden oud: Scherp beeld en meer afstand

  In maand 3 is het zicht weer vele malen verbeterd. Je baby kan nu de oogjes goed focussen en een object of jouw prachtige gezicht goed in zich opnemen. Hoeken, vormen, diepte en kleuren zijn nu duidelijk zichtbaar. Je kunt nu ook wat verder van je baby afstaan om de aandacht te krijgen. Ongeveer 1,5 meter ver kan je baby kijken.

 • prenatal banner weekaanbiedingen
 • 4 Maanden oud: 3D en grijpen

  Je baby gaat diepte steeds beter zien en je bent nu veranderd van een plat persoon naar een heus 3D persoon. Nu je baby de diepte goed kan zien zijn je haren, kleren, ketting en oorbellen niet meer veilig. Voor je het weet grijpt je baby van alles vast wat je niet zo snel meer los krijgt.

 • 5 Maanden oud: Meer kleuren

  In de voorafgaande maanden kon je baby vooral felle kleuren en contrasten goed zien. Nu kan je baby ook andere kleuren steeds beter onderscheiden zoals pastelkleuren en andere zachte tinten.

 • 6 Maanden oud: Bewegende objecten

  Bewegingen ziet je baby steeds beter. Zo kan hij objecten met zijn ogen volgen en zal hij ook jou niet meer zo snel uit het oog verliezen! Ook de oog-handcoördinatie gaat met stappen vooruit. Let dus niet alleen op je haren en ketting, maar op alles wat om je baby heen ligt. Voor je het weet heeft je baby van alles in het mondje gestopt. Vanaf de 6 maanden kun je op het consultatiebureau een oogtest aanvragen.

 • wat ziet een baby 6 maanden oud

  Zo ziet een baby van 6 maanden oud.

 • Verdere ontwikkeling

  Na 6 maanden ziet een baby al behoorlijk veel. In deze maanden vinden de grootste ontwikkelingen plaats. Deze ontwikkelingen gaan door. Vanaf een jaar oud kan je baby zien wat volwassenen ook zien.

banner autogordel zwangere vrouwen

Zicht baby filmpje

Wat ziet je baby nu precies? Ik kan het uitleggen, maar een filmpje geeft beter weer wat je baby kan zien van maand tot maand. Stap dus voor even in de kleine wereld van je baby en zie hoe deze langzaamaan steeds groter wordt.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019