header luiers van pampers met 50% korting
Baby

Slaaptekort door de baby! Tips hoe je ermee om gaat!

Slapen met jonge kinderen in huis kan nog wel eens een uitdaging zijn. Sliep onze oudste netjes met drie maanden door, heeft het bij de jongste zo’n 3 jaar geduurd! Dat slaaptekort kan je nogal eens opbreken. Slaaptekort door de baby? Tips hoe je ermee om kan gaan!

baby kleertjes banner

Wanneer slaapt de baby door?

Veel kersverse ouders vragen zich dit af, wanneer slaapt de baby door? Als je iedereen om je heen mag geloven (althans, zo lijkt het vaak) slapen alle baby’s met 6 weken door. Nou, geloof daar maar lekker niets van!

In het ideale plaatje denken we dat onze baby’s met 3 maanden door kunnen slapen. In theorie zou dat kunnen, maar gemiddeld duurt het toch echt een maand of 6 voordat jij je bed niet meer uit hoeft midden in de nacht. Of 3 jaar, als je op mijn jongste peuter lijkt. Wist je trouwens dat doorslapen betekent dat je kindje 5 of 6 uur achter elkaar slaapt? Een echte lange nacht kunnen we dat dus nog niet noemen.




Hoe ga je om met slaaptekort door de baby?

Vergeet het idee maar dat je binnenkort weer lange nachten gaat slapen. Dat duurt nog even! De nabije toekomst bestaat vooral uit gapen, wallen en eeuwig moe zijn. Welkom bij de club van de moe-ders. Daar kunnen we natuurlijk eeuwig over klagen en soms is dat best lekker, maar het wordt er niet anders van. Beter is het dus om manieren te bedenken om die tropenjaren door te komen. Zonder slaap.

Lees ook: Postnatale depletie? Moeder zijn en altijd moe!

prenatal extra korting banner

Tips om te overleven op weinig slaap door de baby

  1. Slaap wanneer je kan

    Is de baby bovenop jou, milkdrunk in slaap gevallen? Doe dan zelf ook eens lekker je ogen dicht. Je kunt je gaan zitten opvreten omdat je de was nog op wil vouwen, of omdat je nu geen kant op kunt. Maar je kunt er ook gebruik van maken en even een powernap doen. Slaap wanneer de baby slaapt, zeggen ze toch altijd? Die was loopt niet weg hoor, hoe graag je het ook zou willen.

  2. Veel baby’s hebben een soort ritme wanneer ze wel en juist niet slapen

    Zo sliep onze jongste vaak wel tussen 20u en 01 uur, maar daarna niet meer zo best. Ga mee in dat ritme, zo pak je in ieder geval een paar uur slaap voor het nachtleven weer begint.

  3. Wissel af met je partner

    Dat kan lastig zijn, als je bijvoorbeeld borstvoeding geeft. Maar je kunt ook beslissen om te kolven zodat je partner de nachtvoedingen met een flesje kan doen. Voel je niet schuldig als je partner een nacht van je overneemt. Jij hebt ook recht op slaap. Maar, nu blijkt dat de meeste mannen niet wakker worden van een huilende baby waardoor het verdelen van slaaptekort door de baby misschien lastig is!

  4. Maak lijstjes

    Misschien slaapt je baby wel, maar spookt er in jouw hoofd nog zo veel wat je moet (of wilt) doen. En de kans bestaat dat je daardoor zelf niet kunt slapen. Maak daarom lijstjes, zodat het uit je hoofd is en op papier staat. Zo hoef je er niet meer over na te denken. Het is ook niet nodig om al die lijstjes af te werken, niet alles hoeft perfect te zijn.

  5. Co-sleepen

    Misschien had je in je hoofd dat de baby al snel op zijn eigen kamer zou slapen. Overweeg dan toch eens om je kindje bij je te houden in bijvoorbeeld een co-sleeper. Zo kan je de baby gemakkelijker troosten en voelt hij jouw nabijheid.

    Andersom kan natuurlijk ook. Misschien slaap je zelf wel slecht, omdat je zelf wakker wordt van alle geluidjes die de baby maakt. Dan slapen jullie misschien beide wel beter als de baby op zijn eigen kamertje ligt.

  6. Vraag hulp of accepteer hulp

    We zijn geneigd om alles zelf te willen doen. Maar waarom vragen we niet wat vaker hulp. Hoe vaak krijg je hulp aangeboden en zeg je “nee hoor, heel lief maar het lukt wel.” Stop daarmee, laat mensen toe en neem die hulp aan. Misschien wil oma dolgraag een rondje wandelen en pronken met haar kleinkind in de kinderwagen. Laat haar en kruip even lekker je bed in.

Slaaptekort door de baby kan slopend zijn, maar vaak is er gewoon weinig aan te doen. De eerste jaren met kleine kinderen zijn nu eenmaal pittig. Probeer tijd voor jezelf te nemen, hoe lastig dat ook lijkt. Volg bijvoorbeeld een yogales om even te ontspannen. Twijfel jij of er iets aan de hand is met de baby, waardoor het slapen slecht gaat? Neem dan altijd contact op met het consultatiebureau of je huisarts!

Lees ook deze blog als jouw peuter niet alleen wil slapen!



top 5 beste babyfoons banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019