blije doos banner
Slapen

Wie gaat er ‘s nachts uit voor de baby?

We schreven al eens eerder over waarom mannen niet wakker worden van de baby. En over het (voor hun) heugelijke feit dat ze er nog niets aan kunnen doen ook. Een hormonaal iets, waardoor wij vrouwen een soort antenne krijgen tijdens de zwangerschap. Een “Word wakker, je moet naar de baby!” antenne. Wie gaat er bij jullie ’s nachts uit voor de baby en waarom is dat eigenlijk?

verzwaringsdeken banner

Traditionele rolverdeling, anno 2023

Het lijkt inmiddels echt achterhaald, maar de traditionele rolverdeling (de vrouw zorgt voor de kinderen, de man zorgt voor brood op de plank) is anno nu nog steeds aanwezig. Wel minder extreem, maar toch. Wij vrouwen gaan nu eenmaal sneller minder werken dan de mannen, als onze kinderen geboren worden.

Hoewel er ook genoeg mannen zijn die een ‘papa-dag’ inlassen. Het is al typisch genoeg dat onze vrije dagen geen mama-dag heten toch?

Door de rolverdeling dat mannen meer werken dan vrouwen is het ook vaak zo dat de vrouwen er vaker uit gaan ’s nachts. Ik herken dat zelf ook, zeker in mijn verlof. Het gevoel dat je zelf ‘niets’ hoeft te doen en zijn wekker om 5:30 gaat, maakt toch dat je sneller zelf uit bed springt.

Waarom moeders er ‘s nachts vaker uit gaan voor de baby dan mannen!

  1. Je kunt het zelf sneller en beter?!

    Als je een keer blijft liggen hoor je je partner aanmodderen. Het maken van het flesje duurt te lang, of het verschonen van de luier lukt niet. Hij drukt alle lampen aan terwijl jij het liefst wil dat het zo donker mogelijk blijft. Je hoort de baby mopperen en het enige wat jij denkt is “Grrrrrrrrrrrrrr, had ik het nu maar zelf gedaan!” Wij controlefreaks zijn niet zo goed in dingen loslaten, zeker niet als het onze baby betreft.




  2. Hij is gewoon niet wakker te krijgen!

    Op het moment dat jij de baby hoort, ben je langer bezig met hem wakker krijgen dan dat het hele ritueel van voeden/verschonen en terug in bed leggen duurt. En als je hem eindelijk wakker hebt, moet je eerst nog voorkauwen wat hij moet doen. Nou, laat maar hoor, ik ga er zelf wel weer ’s nachts uit als de baby huilt.

  3. prenatal banner weekaanbiedingen
  4. Omdat je borstvoeding geeft

    Tja, dat is gewoon iets waar die mannen niets aan kunnen doen. Ze hebben nu eenmaal geen borsten. Als je ervoor kiest om borstvoeding te geven zullen de meeste voedingen op jouw schouders (of nou ja, borsten) terecht komen.

    Natuurlijk kan je ervoor kiezen om te kolven, zodat je man een flesje kan geven. Maar waarschijnlijk staan je borsten na een paar uur zo op spanning, dat je bijna blij bent dat je kindje wakker wordt om te drinken.

  5. Gaan de mannen er ooit wel eens uit?

    Dat de mannen altijd maar in bed blijven liggen is echt een veel gehoorde klacht van moeders. En het ergste is nog dat ze de volgende dag gapend en zuchtend beneden komen omdat ze zo slecht geslapen hebben. Joh. Wij niet hoor, heerlijk een uur rondgelopen met een krijsend kind wat niet terug in bed wilde, geen probleem.

    Toch schijnt het ook anders te kunnen. Zo nu en dan lees ik een verhaal van mannen die er ’s nachts minstens net zo vaak uit gaan, en soms zelfs hun vrouw in de ochtend laten liggen! Ik ken het niet hoor, maar het kan dus wel.




Maak afspraken

Trek je het niet meer? Of vertik je het gewoon om er alleen voor op te draaien? Maak dan duidelijke afspraken. Verdeel de nachten en als hij niet wakker wordt, zorg je er maar voor dat hij het wel wordt. Zet de wieg aan zijn kant van het bed, of leg de babyfoon onder zijn kussen. Ooit zal hij het moeten leren!

Je kunt bij voorbaat denken, “ach, een baby slaapt met 3 maanden wel door, dat overleven we wel.” Maar geloof mij, dat doorslapen met drie maanden is een mazzeltje. Onze dochter is inmiddels bijna 3 jaar en nog steeds iedere nacht wakker. En ja, mijn man hoort het meestal nog steeds niet. Ik heb ook wel eens in zijn rug geschopt “EN NU BEN JIJ AAN DE BEURT!!”. Gebroken nachten zijn nu eenmaal niet echt lekker voor je humeur en je relatie. Hoe zit dat bij jullie? Wie gaat er ’s nachts uit voor de baby?



Meer lezen

vadersschapsverlof 2019