header banner hema
Slapen

Hoe overleef je nachtvoedingen? 9 Tips!

De reden dat bij veel kersverse ouders de wallen onder de ogen met de week groter en donkerder worden, zijn de gebroken nachten. En deze gebroken nachten worden deels veroorzaakt door nachtvoedingen. Je komt er eigenlijk bijna niet onderuit, want je kleintje heeft gewoon honger. Heeft de baby echt nog voeding nodig ’s nachts of gaat het alleen om wat aandacht? Want dan zal je toch een manier moeten bedenken “hoe overleef je nachtvoedingen?” Ik geef je wat tips!

top 5 beste babyfoons banner

9 Tips: Hoe overleef je nachtvoedingen?

  1. Accepteer dat je nachtvoedingen moet geven

    Telkens balen van het feit dat je er ’s nachts weer eens uit moet, helpt echt niet. Als je baby honger heeft in de nacht, dan moet je hier als goede ouder gehoor aan geven. Jezelf hierover blijven opwinden kost onnodig veel energie en dan overleef je nachtvoedingen zeker niet. Het is zoals het is, en ooit komt er een dag dat je kind echt gaat doorslapen.

  2. Kijk niet op de klok

    Als je op de klok gaat kijken, ga je jezelf veel te veel op de tijd focussen. Je gaat bijhouden hoelang je bezig bent met voeden en hoeveel slaap je nog over hebt. Niet doen! Dit zorgt er alleen maar voor dat je jezelf nog meer gaat frustreren en irriteren. Dit kan er zelfs voor zorgen dat je na de voeding moeilijker in slaap komt.




  3. Houd de baby dichtbij!

    Dit is overigens geheel aan jezelf hoor, maar je kunt ervoor kiezen om de baby bij de ouders op de slaapkamer te laten slapen. Bijvoorbeeld door het wiegje daar neer te zetten, of je kiest voor een co-sleeper of aanschuifbedje. Zo hoef je niet telkens je bed uit, maar kun je jouw baby meteen pakken, voeden, weer terugleggen en verder slapen.

    Dit zou je zelfs nog half slapend kunnen doen! het heeft nog een voordeel want meestal kunnen sommige baby’s beter slapen als ze bij pappie en mammie in de buurt zijn.

  4. next2me wiegje co-sleeper

    Handig toch zo’n bedje! Bestel hem hier.

  5. Pak zoveel mogelijk slaapmomentjes tussendoor

    Probeer je slaap op andere momenten te pakken. Ga bijvoorbeeld in de avond een paar uurtjes slapen voor de laatste voeding. Of pak je slaap in de ochtend als je partner nog thuis is.

    Wat ook helpt: slapen als je baby slaapt. Soms gaan moeders dan huishoudelijke klusjes doen, maar die kun je ook prima doen als je baby wakker is. Ga liever ook slapen als je baby slaapt. Gezellig toch?

  6. Wanneer gaat een baby doorslapen? Je leest het hier!

  7. Gedeelde smart is halve smart

    Ook al geef je borstvoeding, dan hoeft dat nog niet te betekenen dat jij telkens uit bed moet voor de nachtvoedingen. Zeker niet op het moment dat je weer aan het werk gaat.

    Overleef de nachtvoedingen door een verdeling te maken met je partner. Kolf bijvoorbeeld overdag wat extra zodat je partner of ’s nachts of laat op de avond nog een fles kan geven terwijl jij lekker vroeg naar bed gaat.

  8. nachtvoeding tips

  9. Zorg goed voor jezelf

    Je zou bijna in alle drukte en het slaapgebrek vergeten goed voor jezelf te zorgen, terwijl dat nu juist ontzettend belangrijk is. Oké, waarschijnlijk zit een saunabezoekje er niet in, maar je kunt er wel voor zorgen dat je gezond blijft eten, genoeg water drinkt en probeert te bewegen.

    Bijvoorbeeld gaan wandelen met je baby of thuis een korte workout video’s doen. Een gezond lijf trekt alle drukte beter dan een lijf dat vol zit met troep en totaal niet in beweging komt.

  10. Vergelijk je kind nooit met andere kinderen

    Misschien slaapt je buurmeisje wel al door, of kan je zus niet begrijpen dat je nog steeds nachtvoedingen geeft terwijl zij daar na een paar maanden al vanaf was. Ieder kind is anders en ieder kind heeft andere behoeftes. Vergelijk je baby daarom nooit met een ander kind. Daar schiet je helemaal niets mee op.

  11. kleertjes sale 70
  12. Nachtje logeren

    Hoe overleef je nachtvoedingen? Door je baby een keertje bij iemand anders te laten slapen. Opa en oma vinden het heus niet erg om één nachtje voor je kleintje te zorgen, echt niet. Desnoods kan je moeder een nachtje bij jullie logeren en de nachtvoedingen overnemen, terwijl de baby toch dichtbij je blijft.

  13. Pas de voedingen iets aan

    Zorg er eerst voor dat je weet of je baby huilt omdat hij of zij honger heeft, of behoefte heeft aan aandacht. Wanneer dat laatste het geval is, zal je kindje tijdens het voeden niet echt veel drinken. Heeft je baby wel honger dan kun je even bekijken of je de voeding wat kunt aanpassen. Zo overleef je nachtvoedingen niet alleen, maar zijn ze misschien niet meer nodig.

    Probeer bijvoorbeeld je baby overdag wat meer te voeden. Ben je een avondmens, geef de laatste fles dan wat later. Je kunt ook een beetje rijstebloem mengen met de melk zodat het je baby langer verzadigd.

Hoe overleef je nachtvoedingen? Heb jij nog tips die zeker niet mogen ontbreken in dit rijtje?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019