header luiers van pampers met 50% korting
Slapen

Hoe kan je een baby langer laten slapen?

Doorslapen is voor veel ouders best wel een ding. Die eerste weken zijn prima, je hebt verlof en hoeft nergens naartoe. Maar naarmate je baby groter wordt en het echte (werk)leven weer begint is wat slaap ook best fijn. Dus ik ben voor je op onderzoek uit gegaan. Is het mogelijk, om je baby langer te laten slapen?

beste babyfoon bol.com

De meest gestelde vraag: Slaapt hij al door?

Dat de ene baby de andere niet is heb ik als bewijs in huis liggen. Onze oudste sliep met 3 maanden door, ook al was ze een maand te vroeg geboren en dus eigenlijk nog maar twee maanden oud. Nu hebben we baby Myrah, inmiddels ruim een half jaar. Ze slaapt over het algemeen door, maar dit heeft echt wel wat langer geduurd. Ze kan me nog steeds verassen door ineens om half 5 een fles te willen. Dan weet ik dat we nog niets te klagen hebben.

Wist je dat van alle baby’s van 5 maanden oud ongeveer de helft van de baby’s, periodes van 8 uur achter elkaar kunnen slapen? En dat ‘doorslapen‘ inhoudt dat je baby langer dan 5 uur achter elkaar slaapt? Dus een nacht doorhalen is niet zo vanzelfsprekend dan wij allemaal denken (en zouden willen).




(Door)slapen moet je leren

Pasgeboren baby’s moeten alles nog leren. Ze zijn negen maanden lang van alles voorzien in je warme buik en nu moeten ze het ineens zelf doen. Zelf eten, zichzelf warm houden en zelf slapen. In een bedje dat gewoon stil staat, niet in een buik die contant beweegt, waardoor je baby contant gewiegd wordt. Je zult het tijdens je zwangerschap ongetwijfeld gemerkt hebben. Zodra jij rustig ging zitten of liggen kwam je baby tot leven. En andersom.

Tijdens de zwangerschap van Yinthe werkte ik in de horeca en liep ik zo’n 10 uur per dag. Dat heb ik geweten tijdens de nachten. Voor een kleine baby bestaat er dus echt nog niet zoiets als dag of nacht. Het is dus ook niet raar dat baby’s vaak goed slapen in de kinderwagen, tot je hem stil laat staan. Of in de auto, tot je die parkeert. Ze zijn gewend aan beweging en moeten echt ‘leren slapen’.

prenatal banner weekaanbiedingen

Tien tips hoe je een baby langer kan laten slapen!

  1. Rust overdag is rust ’s nachts

    Hoe beter je baby overdag slaapt, hoe rustiger de nachten verlopen. Leg je baby in bed als hij moe is, dus zodra je baby in zijn ogen wrijft of gaapt. Als je te lang wacht, wordt je baby oververmoeid en juist dan zal hij slechter in slaap vallen.

  2. Vaste bedtijd, vast ritueel

    Ik doe zelf mijn baby overdag nooit een slaapzak aan en ’s nachts wel. Ons avondritueel is dan echt: wassen/badderen, schone romper en truitje aan, slaapzak aan. Papfles erin, even knuffelen en naar bed.

    Mijn idee hierachter is dat ze door de slaapzak herkent dat het nacht is en dus tijd voor ‘lang’ slapen, geen hazenslaapje van een uur. Of het werkt? Geen idee. In mijn hoofd wel in ieder geval. Kinderen schijnen tijdens een vast slaapritueel al een slaaphormoon aan te maken.

  3. doorslapen van de baby leren

  4. Licht en donker

    Laat de nacht ook echt de nacht zijn door het donker te maken in de kamer. Overdag mag je best een gordijn dicht doen zodat het niet enorm licht is, maar laat een kiertje over. Zo leert je kindje het verschil tussen donker en licht, dus tussen dag en nacht; oftewel het slaapritme kort en lang slapen.

  5. Temperatuur

    Zorg dat het niet te warm is in de babykamer. Een temperatuur van 18 graden is prima.

  6. Geluid

    Ga overdag niet mega stil doen. Baby’s slapen prima door achtergrond geluiden heen. Ik ging juist altijd stofzuigen als Yinthe in bed lag, ook boven. Ze is inmiddels vier en we hoeven nog steeds boven niet stil te doen. Ook leren ze door de geluiden in huis wanneer het dag en nacht is. Lees hier meer over je baby laten wennen aan omgevingsgeluiden.

  7. Zelf in slaap leren vallen

    Wordt je baby ’s nachts wakker terwijl ze normaal geen nachtvoeding meer krijgt? Wacht het dan even af en ren er niet meteen naartoe. Baby’s moeten leren om zelf weer in slaap te vallen. Daarom is het ook belangrijk dat je je baby overdag wakker in bed legt.

  8. Speen

    Wordt je baby wakker omdat hij zijn speen kwijt is? Denk dan eens na over het volgende: de zuigbehoefte van je baby wordt minder rond de 3e of 4e maand. In principe kan je dus daarna beginnen met het afbouwen van de speen.

    banner babypark sale

    Als je baby geen speen meer heeft, raakt hij hem ook niet kwijt. Hoe eerder je begint met afbouwen hoe beter. Een peuter zal veel meer moeite hebben met het stoppen met een speen dan je baby.

  9. In slaap huilen

    Sommige baby’s huilen zichzelf in slaap. Bij Yinthe heeft het even geduurd voor ik dat door had. Als ze huilde ging ik er naartoe, dan was ze stil. Zodra ik weer beneden was huilde ze weer. Tot ik door kreeg dat ze dat blijkbaar nodig had. Ze huilde altijd 8 minuten (ik kon er de klok op gelijk zetten) en dan sliep ze. Die acht minuten voelden de eerste keren voor mij trouwens als een uur.

  10. Slaapzak

    Baby’s bewegen in hun slaap en schoppen vaak hun dekentjes af. Nu is slapen in een koele kamer fijn en gezond, maar als je kindje het koud krijgt is de kans groter dat hij wakker wordt. Daarom is een slaapzakje heel fijn.

    Slaat je baby zichzelf wakker? Dan heb je ook inbaker slaapzakken zoals deze, waar je de armpjes van je baby bij in kunt doen. Zo zijn de armpjes wel vrij, maar kan je baby zichzelf niet slaan of krabben.

  11. Mama-honger

    Baby’s kunnen ’s nachts de behoefte krijgen aan de nabijheid van mama als ze je overdag gemist hebben. Zo kan je kindje ineens weer ’s nachts wakker worden als je weer bent gaan werken, terwijl ze daarvoor doorsliep.

    Het kan zijn dat dit geen honger naar melk is, maar honger naar mama. Zorg ervoor dat je ’s avonds even een rustmoment pakt met je kindje, knuffelen maar. Zo wordt de mamahonger hopelijk gestild en kan je kindje lekker slapen.

Je baby langer laten slapen, je kunt er dus mee aan de slag. Maar vergeet niet ook een beetje te genieten van de nachtvoedingen, voor zo lang ze duren. Als je baby groter wordt, zijn dat dingen die je missen aan de babytijd.



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019