We zijn al snel bang dat onze baby’s het te warm of juist te koud hebben. En eerlijk gezegd kan het ook best lastig zijn om je kindje te helpen de goede temperatuur vast te houden. Te koud is niet fijn, maar te warm kan zelfs gevaarlijk zijn. Er kan warmtestuwing ontstaan en dat wil je niet. Lees onze tips en hoe je het kan voorkomen!
Wat is warmtestuwing bij een baby?
Kort gezegd, warmtestuwing wil zeggen dat het lichaam van de baby te warm wordt en hij die warmte niet kwijt kan. Jouw baby heeft daardoor een hoger risico op wiegendood.
Iets waar je als jonge moeder erg druk mee kan zijn, is dan ook de temperatuur van je (pasgeboren) baby. Een baby regelt de temperatuur via zijn hoofd. Wat ongeveer 20% van de lichaamsoppervlakte is. Best veel, als je bedenkt dat bij ons volwassenen ons hoofd maar 9% van ons lichaam is. Jonge baby’s koelen snel af door dat grote hoofd en dragen dus vaak een mutsje in de eerste week.
Maar als jouw baby groter wordt, is er ook nog steeds kans op oververhitting. Warmtestuwing is oververhitting door disbalans tussen de lichaamstemperatuur en omgevingstemperatuur.
TOG waarde en warmtestuwing
In Engeland is het al jaren normaal, maar in Nederland is het nog maar net geïntroduceerd. De TOG waarde. Kort uitgelegd: hoe dikker de deken, hoe hoger de isolatiewaarde (TOG). Gewicht van de deken heeft hier helemaal geen invloed op.
TOG betekent Thermal Overall Grade: een maat om aan te geven in hoeverre dekens, slaapzakken, inbakerdoeken, en kleding de lichaamswarmte vasthouden. Hoe hoger de TOG waarde is, hoe moeilijker de warmte kan ontsnappen.
TOG waarde kleding newborn
Kledingstuk | TOG waarde |
---|---|
Laken | 0,2 |
Boxpakje | 1 |
Deken | 1,5 tot 2 |
Zomerslaapzak | 0,5 tot 1 |
Winterslaapzak | 2,5 |
Wil je de waarde van meer kledingstukken weten? Kijk dan eens hier
TOG richtlijn
Er is een ‘graadmeter’ om aan te houden hoeveel TOG waarde jouw baby mag dragen bij een bepaalde buitentemperatuur om warmtestuwing te voorkomen.
- Is de temperatuur buiten tussen de 10°C en 20°C? Trek je kindje dan tussen de 2,5 en 3,5 TOG aan.
- Tussen de 21°C en 23°C? Dan is 1 tot 2 TOG voldoende.
- Maar als het boven de 24°C is: Dan moet je niet meer dan 1 TOG gebruiken om je baby toe te dekken. Als het buiten heel erg warm is, is soms alleen een luier en een dun lakentje voldoende.
Lees hier nog meer tips om de baby op temperatuur te houden bij warm weer!
Wat zijn symptomen van warmtestuwing?
Je kunt aan het nekje of de voetjes van de baby voelen of hij het warm heeft. Voelen deze lauw aan? Dan is er niets aan de hand. Een zwetende baby heeft het altijd te warm.
Als je kindje last heeft van warmtestuwing, kan een symptoom zijn dat de huid rood en vochtig is. Maar soms juist ook droog door de verdamping van transpiratie. Zorg ervoor dat je kindje afkoelt door laagjes uit te trekken en drinken te geven.
Wanneer is een bedje te warm?
De eerste 6 tot 8 weken slaapt jouw baby het meest veilig in een kamer waar het 20°C is. Is jouw baby te vroeg geboren? Tel dan dat aantal weken erbij op. Onze oudste dochter was 5 weken te vroeg en mocht dus 11 tot 13 weken in een kamer van 20°C slapen.
Na die weken is 15 tot 18°C goed, waarbij 18°C eigenlijk perfect is. Je zult misschien denken dat baby’s in de zomer sneller oververhit raken dan in de winter.
Maar juist in de winter overlijden er meer baby’s door wiegendood!
We zijn namelijk snel geneigd onze kindjes te warm in te pakken. Terwijl dat met onze goed geïsoleerde huizen vaak helemaal niet nodig is. Lees hier meer over Heeft mijn baby het niet te koud in bed?
Welke temperatuur van de baby is normaal?
Een ideale lichaamstemperatuur van jouw baby is tussen de 36,5°C en 37,5°C.
- Lager dan 36°C: Meet nog een keer voor extra controle. Nog steeds zo laag? Bel de verloskundige of huisarts en houd je baby warm.
- Lager dan 36°C en 36,5°C: Kleed jouw baby warmer aan, leg hem in een voorverwarmd bedje of op je blote borst met een dekentje erover. Meet na een uur nog eens. Niet gestegen? Bel de huisarts!
- Tussen de 36°,5C en 37,5°C: Perfect!
- Tussen de 37°,5C en 38°C: Trek een laagje kleding uit en controleer de temperatuur later nog eens. Lees hier meer tips om de baby te laten afkoelen.
- Hoger dan 38°C: De baby heeft koorts! Als je kindje jonger is dan 8 weken kan je het beste de huisarts even bellen. Als je kindje ouder is, hoef je je niet direct zorgen te maken. Houd je kindje goed in de gaten en geef hem wat extra te drinken. Zolang je kindje alert is, drinkt en plast hoef je eigenlijk niets te doen.
Warmtestuwing kan dus heel gevaarlijk zijn voor de baby als je er niet snel genoeg bij bent. Maar door de temperatuur van de slaapkamer en je kindje goed in de gaten te houden en vooral niet te warm toe te dekken, kan je dit goed voor blijven!
Lees ook: Moet er een waarschuwing komen voor wiegendood bij babyfoto’s?