luieraanbiedingen header
Nieuws

Moet er een waarschuwing komen voor wiegendood bij babyfoto’s?

Op Instagram word je overspoeld met schattige babyfoto’s. De ene newborn shoot na de andere met slapende baby’s volgen elkaar op. Met een lief knuffeltje in dat kleine knuistje, of op een schattig dekentje. Wen er maar niet te veel aan, want ons betuttelende landje wil dit als ‘gevaarlijk’ gaan bestempelen. Waarom? Omdat we ons niet bewust genoeg zouden zijn van wiegendood! Men pleit daarom voor een waarschuwing voor wiegendood bij schattige babyfoto’s!

prenatal banner weekaanbiedingen

Onderzoek toont ‘onveilige babyfoto’s

Volgens onderzoeker Floortje Kanits zijn ouders zich te weinig bewust van de risico’s op wiegendood. Ze onderzocht foto’s van slapende baby’s op Instagram, voor haar promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. Weinig van die foto’s voldeden volgens haar aan de richtlijnen voor veilig slapen. Die richtlijn is kortgezegd: “Houd het bed zo leeg mogelijk!”

Er moet een waarschuwing bij babyfoto’s komen voor wiegendood!

Experts vinden nu dat er bij foto’s waarop een slapende baby te zien is een waarschuwing moet komen. Denk bijvoorbeeld aan een Prenatal die reclame maakt voor een babynestje. Volgens experts moeten zij bij die foto’s gaan aangeven dat het om ‘staging’ gaat.




Wat is wiegendood?

In 2022 steeg het aantal baby’s dat overleed aan wiegendood weer sinds lange tijd. In dat jaar overleden er 39 baby’s aan wiegendood. Maar wanneer spreken we nou van wiegendood? Als een baby in zijn slaap overlijdt in het eerste levensjaar, terwijl hij verder gezond leek spreken we van wiegendood. Jarenlang daalde het aantal kinderen dat aan wiegendood overleed, tot 2022 dus.

verzwaringsdeken banner

Wiegendood voorkomen in vier stappen

Volgens de ‘vier stappen van veilig slapen’ van VeiligheidNL kan wiegendood nog steeds beter voorkomen worden. We zouden de volgende vier stappen moeten volgen als we onze baby’s laten slapen:

  1. Eigen bedje

    Leg je baby in een eigen bedje. Dus niet bij jezelf in bed. Uiteraard mag dit bedje prima bij jullie op de kamer staan.

  2. Leeg bedje

    Zorg ervoor dat het bedje van de baby leeg is. Geen kussens, knuffels of andere dingen waar de baby met zijn gezichtje tegenaan kan komen te liggen.

  3. Slaapzak

    Leg een beweeglijke baby in een slaapzakje!

  4. Slaaphouding

    Leg de baby altijd op zijn rug en niet op zijn buik of zij. Lees hier meer over de beste slaaphouding voor de baby.

Hoe gevaarlijk zijn die babyfoto’s nu echt?

Geef toe, heb jij schattige foto’s van je slapende baby gedeeld? Ik wel. Bij onze oudste deed ik een newbornshoot, ook lief op haar zij met een knuffeltje vlak bij haar gezichtje. Levensgevaarlijk natuurlijk!

Zeker omdat de fotograaf en ik er met onze neus bovenop stonden en ze misschien 1 minuut in die houding heeft gelegen. Het is niet zo dat we onze baby’s in die houding voor 6 uur in hun bedje leggen toch? Natuurlijk zijn de babyfoto’s op Insta vooral voor de schattigheidsfactor. Maar is niet bijna alles op social media fake?

In mijn ogen is het weer pure Nederlandse betutteling om bij babyfoto’s waarschuwingen voor wiegendood te gaan plaatsen. Natuurlijk is het goed om de gevaren van wiegendood weer even aan het licht te brengen, zeker als de cijfers stijgen. Maar dat kan ook op andere manieren lijkt mij.



luiers met korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019