header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Goede doelen voor kinderen: Make-A-Wish!

Wist je dat er in Nederland iedere dag gemiddeld 4 gezinnen te horen krijgen dat hun kind ernstig of ongeneeslijk ziek is. Misschien heb je het zelf wel eens meegemaakt, of in je nabije omgeving. Dan weet je hoe heftig het is, niet alleen voor het zieke kind zelf, maar ook voor het gezin en de naaste familie. Stichting Make-A-Wish wil zieke kinderen en hun gezin een onvergetelijke dag bezorgen!

hema rompers

Hoe is Make-A-Wish ontstaan?

In 1980 woonde er in Phoenix (Arizona) een kleine jongen, Chris. Hij was zeven jaar oud en kreeg ernstige leukemie. Al jaren riep Chris dat hij politieagent wilde worden. Twee agenten hebben toen geregeld dat Chris een dag mee mocht op pad.

make a wish nederlandHij zat achter op de politiemotor en deelde zelfs een bekeuring uit. Met deze dag als inspiratie werd Stichting Make-A-Wish opgericht. Inmiddels is de stichting actief in 50 landen en worden er wereldwijd zo’n 15.000 wensen per jaar gerealiseerd. Ook in Nederland is Make-A-Wish actief, al sinds 1989. Er werken 400 vrijwilligers mee om jaarlijks 550 wensen te kunnen laten uitkomen!




De Wish Journey

Onderzoek heeft uitgewezen dat het realiseren van een allerliefste wens van jonge patiënten en hun omgeving kracht geeft en vertrouwen. Het heeft zelfs een blijvende impact.

Dit vertrouwen wordt gekweekt doordat de patiëntjes betrokken worden bij het tot leven brengen hun wens. Deze ‘weg naar de wens’ wordt de Wish Journey genoemd. Door samen naar het moment toe te leven, helpt het kinderen om zich te kunnen wapenen tegen hun ziekte. Deze reis brengt families bij elkaar.

beste babyfoon bol.com

Hoe komt een wens tot stand?

  1. Aanmelden

    Zieke kinderen kunnen worden aangemeld door een zorgverlener. Die kan namelijk medisch beoordelen of een kind in aanmerking komt en wat het goede moment is om met de Wish Journey te starten. Een kind moet natuurlijk wel fit genoeg zijn om zo’n intensieve dag aan te kunnen.

  2. Wenshalen

    De zorgprofessional benadert vervolgens de ouders. Dit is het moment waarop het wensenkind mag gaan nadenken en fantaseren over zijn allerliefste wens. Er komen twee vrijwilligers thuis langs om een wenshaal gesprek te voeren.

  3. Voorbereiden en verheugen

    Als concreet is gemaakt wat de wens van het wensenkind is, gaan de wens vervullers aan de slag met de informatie. Het mooie hieraan is dat het kind betrokken blijft en mee mag denken.

  4. Wensvervulling

    Als de grote dag eindelijk is aangebroken, blijven de vrijwilligers tijdens de vervulling op de achtergrond. Het kind staat centraal en de familie geniet mee.

  5. Wenseffect

    In de weken nadat de wens in vervulling is gegaan, wordt het wensenkind nog verrast met herinneringen. Bijvoorbeeld door een fotoboek met mooie foto’s van de dag.

Lees ook: Goed doel voor kinderen in de spotlight: KiKa

Hoe kan jij Make-A-Wish helpen?

Om al die wensen uit te laten komen, kost natuurlijk een heleboel geld. Make-A-Wish heeft een aantal vaste partners zoals de Vriendenloterij, Lot of Happiness, Wibra en DeLaMar. Maar behalve loten kopen bij de loterijen of winkelen bij de Wibra, zijn er meer manieren om deze stichting te helpen.

  • Door te doneren.
    Je kunt ervoor kiezen om eenmalig of maandelijks een bedrag te doneren. Om je een klein idee te geven van de kosten voor zo’n dag: voor tien euro is er taart en kinderchampagne op de wensdag. Voor 50 euro kan een wensenkind een prachtige prinsessenjurk krijgen en voor 100 euro ook nog eens een fotoshoot. Een limousine kost 250 euro en een helikoptervlucht zelfs 500!
  • Nalatenschap
  • Als bedrijf steunen
  • Vrijwilliger worden.
    Bijvoorbeeld als wenshaler, fotograaf, of fundraiser.
  • Kom in actie!
    Bijvoorbeeld met je school, bedrijf of sportclub. Organiseer een sponsorloop, statiegeldactie, rommelmarkt of dansmarathon.

Twee succesverhalen van Make-A-Wish

  • Yentlee lijdt aan leukemie en ze droomt ervan om een echte prinses te zijn. Op haar wensdag werd ze opgehaald met ouders en zus in een roze prinsessenkoets met twee paarden. Ze reden naar Kasteel Hoensbroek, waar vriendjes en vriendinnetjes voor haar een haag vormden.

    Met een reusachtige sleutel mocht ze zelf de poort van het kasteel opendoen, en ze kreeg een fotoshoot als prachtige prinses. De dag werd afgesloten met een echt prinsessenbal.

  • Fenna had een kwaadaardige tumor in haar been. Ze werd thuis opgehaald door een gepimpte limo, met haar eigen ontwerp erop! In de limo waren heel veel snoepjes en Mr.Bean zat in de dvd-speler. Eerst werd ze naar Hans & Grietje gebracht. Een sprookjesachtig restaurant waar ze samen pannenkoeken mochten bakken.



    Daarna mochten ze buiten spelen, in de reusachtige speeltuin. Er waren springkussens, glijbanen en skelterbaan. Maar het letterlijke hoogtepunt moest nog komen. Fenna mocht mee in een luchtballon voor een echte ballonvaart! Toen ze eenmaal weer thuis waren, stond er als verrassing ook nog een taart, in de vorm van een 3D luchtballon!

Het is natuurlijk vreselijk dat het nodig is, want we willen het liefst dat geen enkel kind zo ziek hoeft te worden. Maar wat is het fijn dat Make-A-Wish zoveel kinderen een geweldige dag kan laten beleven. Om kinderen de kracht en het vertrouwen terug te geven. Draag jij een steentje bij voor deze geweldige stichting?

Lees ook: Wat doet het Ronald Mcdonald kinderfonds?



tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019