luieraanbiedingen header
Slapen

Wat is de beste slaaphouding voor de baby?

Om ervoor te zorgen dat de baby veilig kan slapen zijn er richtlijnen waar je aan moet denken. Ja, zelfs bij het slapengaan zijn er bepaalde zaken erg belangrijk. Het is dus geen kwestie van in bed leggen en welterusten. Nee, nee. Zo bestaat er een beste slaaphouding voor de baby! Ook heeft het soort bedje, het beddengoed en andere omgevingsfactoren invloed op veiligheid van je kind tijdens het slapen. Want alleen zo kan je de kans op wiegendood verkleinen.

cheezzbaby banner

Wat is wiegendood?

Wiegendood houdt in dat een kerngezonde baby jonger dan 1 jaar onverwachts overlijdt in het wiegje of bed. De oorzaak is vaak niet goed te achterhalen.

Daarom heeft de Nederlandse Commissie Veiligheid Babybranche een aantal richtlijnen voor het veilig slapen van de baby’ opgesteld die een bijdrage leveren aan het terugdringen van wiegendood in Nederland.
Wat is de meest veilige en beste slaaphouding voor de baby?

De slaaphouding voor de baby is erg belangrijk. Leg je kleine baby nooit op zijn of haar buik voor het slapen gaan. De beste slaaphouding voor de baby is op de rug! De baby moet altijd op de rug liggen! Zo ligt het hoofdje vrij en kan je baby niet stikken in het kussen of de matras.

Een pasgeboren baby mag de eerste weken op de zij gelegd worden. Maar zodra je baby zich enigszins kan omrollen moet je de hem of haar op de rug leggen. Op het moment dat je baby oud genoeg is om snel om te draaien, kan je baby zelf de slaaphouding bepalen.

Als je baby wakker is kan je hem of haar op de buik leggen (onder toezicht) zodat je baby leert draaien en beter bewegen. Lees hier meer over tummy time.

Probeer om ervoor te zorgen dat je baby geen scheef hoofdje krijgt, van steeds dezelfde slaaphouding (op het ruggetje) is het goed om je baby de ene keer links te laten kijken en de andere keer rechts. Zo wissel je de kant van het hoofdje.

Merk je dat de baby een voorkeurshouding heeft en graag de kamer in kijkt of naar het raam kijkt, draai dan het hele bedje om zodat je alsnog het hoofdje de andere kant op kan leggen.

Lees ook: Help mijn baby is een buikslaper?

prenatal banner weekaanbiedingen

Wil je meer tips over het veilig slapen van de baby?

Hieronder vind je een aantal artikelen op onze website die alles te maken hebben met het veilig slapen van jouw baby, met handige tips waar je op moet letten als je jouw kindje in bed legt. Je vindt er antwoorden op de meestgestelde vragen van moeders.

Wil je het allemaal nog eens rustig nalezen wat de beste slaaphouding van de baby is en snel bij de hand hebben? Download dan deze veilig slapen folder en print hem uit. Gemaakt door Consument en veiligheid.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019