“waterwipes
Slapen

Baby op de kamer van ouders laten slapen is goed voor de baby!

Er is al jaren veel discussie over of je nu beter wel of niet een baby op de kamer van ouders kunt laten slapen. Tegenstanders zeggen dat de baby te afhankelijk wordt van de ouders als hij op de kamer slaapt. Voorstanders zeggen juist dat het goed is voor bijvoorbeeld de hechting. Onlangs is hier voor het eerst goed onderzoek naar gedaan en wat blijkt: een baby op de kamer van ouders laten slapen kan juist goed zijn voor je kleintje!

prenatal extra korting banner

Discussie over baby op de kamer van ouders laten slapen

In Nederland geldt over het algemeen het advies om de eerste 6 maanden na de geboorte een baby op de kamer van ouders te laten slapen. Dit wordt ook wel room-sharing genoemd. De reden waarom in Nederland dit advies geldt, is omdat room-sharing de kans op wiegendood bijna halveert.
Ondanks dit advies zijn er veel ouders die hun kind toch op de babykamer laten slapen. Hier zijn diverse redenen voor die vrij aannemelijk klinken. Ouders zijn bijvoorbeeld bang dat hun kinderen te afhankelijk van ze worden als ze de eerste maanden aan hun zijde slapen. Misschien willen ze dan later niet meer alleen op hun kamertje liggen of kunnen ze niet in slaap vallen als ze alleen zijn.

Dit zou later voor slaapproblemen bij je kind kunnen zorgen. Daarnaast kiezen ouders hier ook voor omdat ze bijvoorbeeld zelf niet goed in slaap kunnen komen door de geluidjes van de baby of misschien wordt de baby juist wakker door geluidjes van de ouders. Dit komt natuurlijk je eigen nachtrust niet ten goede.

Voorstanders beweren al lang dat een baby op de kamer van ouders laten slapen juist voordelig is. Zo zou het beter zijn voor de hechting. Tevens slapen baby’s doorgaans beter als ze dichtbij de ouders zijn en geeft deze nabijheid hen een geruststellend gevoel. Maar wie heeft er nou gelijk?

baby eerste 6 maanden kamer ouders slapen

Het onderzoek naar room-sharing

De discussie omtrent het wel of niet een baby op de kamer van ouders laten slapen is al jaren in volle gang. Gek genoeg is er nooit goed onderzoek naar gedaan, tot nu. Ontwikkelingspsycholoog Roseriet Beijers van de Radboud Universiteit heeft in samenwerking met de University of Maryland een groot en langdurig onderzoek verricht naar de gevolgen van de slaapplaats van een baby in het eerste half jaar. Hier vind je de publicatie van het onderzoek room-sharing.

In dit eerste grote onderzoek, werden bijna 200 baby´s en hun ouders 6 tot 8 jaar gevolgd. In de eerste 6 maanden moesten de ouders dagelijks een slaapdagboek bijhouden. Hierna werden de kinderen gevolgd tot ze 6 tot 8 jaar oud waren. Dit werd gedaan door middel van rapportages die werden opgesteld door de ouders en leraren op school.

Daarnaast werd het gedrag van de kinderen geobserveerd. Op deze manier konden eventuele slaapproblemen en gedragsproblemen (zoals depressie of angst) in kaart gebracht worden. Ook werd er gekeken naar pro-sociaal gedrag. Dit is bijvoorbeeld de behulpzaamheid voor anderen.

top 5 beste babyfoons banner

Voordelen van baby op de kamer van ouders laten slapen

De resultaten van het onderzoek laten zien dat eventuele slaapproblemen of gedragsproblemen niet gerelateerd zijn aan room-sharing. Je hoeft dus niet je kindje op zijn of haar eigen kamer te laten slapen omdat je bang bent dat je kind later slaapproblemen ontwikkelt. De eerste 6 maandjes gezellig met z’n allen in één slaapkamer heeft dus geen negatieve gevolgen. Dat is fijn voor de mensen die het heerlijk vinden om ’s nachts dichtbij hun kleintje te zijn!

baby op kamer ouders slapen met co-sleeper

Jouw baby op de kamer laten slapen kan met een co-sleeper!

Wat zijn de positieve effecten van een baby op de kamer van ouders laten slapen?

Een groot voordeel is natuurlijk dat het helpt de kans op wiegendood te verkleinen. Omdat je dichtbij je kind bent, hoor je sneller of er iets aan de hand is en kun je meteen ingrijpen. Andere voordelen zijn dat room-sharing mogelijk bijdraagt aan een betere slaapkwaliteit en meer pro-sociaal gedrag.

Mocht je het dus heerlijk vinden om je kindje dichtbij je te hebben, dan staat niets je dus meer in de weg!
Overigens betekent room-sharing niet dat je kind bij jullie in bed slaapt. Jullie delen de kamer, niet het bed. Laat je kindje dus slapen in een co-sleeper of aanschuifbed of gewoon in een wiegje.

Lees ook: Bij papa en mama in bed slapen? Wel of niet doen!meegroeiromper banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019