sale kleertjes header
Slapen

Hoe snel mag je een baby op zijn eigen kamer laten slapen?

Veel ouders laten een pasgeboren baby de eerste maanden op de ouder slaapkamer slapen. Dit wordt ook wel room-sharing of co-sleeping genoemd. Room-sharing wordt aangeraden door artsen omdat het de kans op wiegendood zou verkleinen. Maar hoe lang moet jullie kindje dan bij jullie op de kamer slapen? En hoe kan je later een baby op zijn eigen kamer laten slapen? Lees hier wat tips om de overgang naar de babykamer zo soepel mogelijk laten verlopen!

verzwaringsdeken banner

Hoe snel mag je een baby op zijn eigen kamer laten slapen?

Kinderartsen raden aan om je baby de eerste 6 maanden tot soms wel een jaar bij jullie op de slaapkamer te laten slapen. Niet bij jullie in bed, maar in een eigen bedje zoals een wiegje, co-sleeper of aanschuifbedje. Dit advies wordt gegeven omdat blijkt dat het kan helpen tegen wiegendood. Je kunt bijvoorbeeld eerder ingrijpen als je hoort dat je baby in moeilijkheden is, je kan vaker controleren of je baby niet met het gezichtje in de matras ligt en je bent alerter.




Toch zijn er wat tegenberichten. Uit een onderzoek in 2017, gepubliceerd in ‘Pediatrics’ een Amerikaans wetenschappelijk blad voor kinderartsen, bleek dat het beter is voor de slaapkwaliteit van je kind, om hem of haar vanaf de 4 maanden in een eigen kamertje te leggen. Baby’s slapen langer als ze alleen liggen en dat is weer beter voor de ontwikkeling van de baby.

aerosleep babymatras veilig slapen

Lees ook: De baby in het bed van de ouders laten slapen! Wel of niet doen?

Wat wil je zelf?

Dus als je het aan sommige artsen of experts vraagt dan zeggen zij dat je jouw baby na 4 tot 6 maanden (sommige zeggen een jaar) op zijn eigen kamer moet laten slapen. Maar goed, alle onderzoeken daargelaten, is het natuurlijk ook een beetje persoonlijk. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat jijzelf niet goed kunt slapen met een baby naast je. Om jouw nachtrust er niet onder te laten lijden mag je best eerder je baby in een eigen kamertje leggen.

Ik heb dat na iets van 3 maanden gedaan en dat ging gewoon prima. Maar mocht je het niet over je hart kunnen verkrijgen om je baby moederziel alleen in een kamertje te leggen, dan laat je jouw kind toch lekker langer bij jullie op de kamer?!

kleertjes sale 70

Waarom moet een baby op zijn eigen kamer leren slapen?

Veel ouders hebben er soms wat moeite mee om de baby op zijn eigen kamer te laten slapen. Omdat ze bijvoorbeeld bang zijn dat er iets gebeurt en je te laat bent. Of je vindt het zielig. Of je kind wil absoluut niet alleen liggen.

Wat je reden ook is, toch is het wel belangrijk om een baby op zijn eigen kamer te laten slapen na een x aantal maanden. Het zal namelijk toch een keertje moeten gebeuren, of wil je dat je baby jarenlang bij jullie ligt? Dat is niet goed voor de relatie (ik bedoel, zeg maar dag tegen de intimiteit) en op den duur is je baby alleen laten slapen beter voor de slaapkwaliteit. Zo wordt je baby niet wakker van jullie geluiden en andersom.

Tevens leert je kindje om zelfstandig en alleen in slaap te vallen, een vaardigheid die goed is om aan te leren als je kind een keer ergens anders moet slapen. Want het zal nogal eens voorkomen dat je kind niet bij jullie slaapt. Hoe moet dat dan als je baby gewend is altijd bij zijn pappie en mammie te liggen? Dat zal heel lastig worden, daarom is het goed je baby op zijn eigen kamer te laten slapen.

beste babyfles banner

Is het erg als een baby wat langer op jouw kamer slaapt?

Het is niet erg als je baby langer dan een half jaar op jullie kamer ligt, maar op den duur is het beter hier verandering in aan te brengen. Begin bijvoorbeeld met je baby eerst overdag op de babykamer te laten slapen. Als het goed gaat kun je proberen of de nacht ook werkt. Voel je jezelf hier niet goed bij, dan stel je het nog even uit.

Toch weet ik uit eigen ervaring dat je het gewoon een keer moet doen. De eerste nacht zonder je baby naast je is altijd even wennen en lastig, maar gelukkig heb je hele goede babyfoons die elk geluidje moeiteloos oppikken. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je iets mist.
laat baby wennen aan eigen babykamer

Hoe laat je een baby wennen aan zijn eigen kamer?

Ben je klaar om de stap te nemen? Of dit nu na 3 maanden of 6 maanden is, het zal altijd even wennen zijn. Er zijn meerdere technieken en theorieën over hoe je het beste je baby op zijn eigen kamer kunt laten slapen. Welke het beste is, ligt een beetje aan je baby en aan jou.

Bij mij ging het redelijk soepel. De eerste maanden sliep mijn dochter overdag in de box, omdat ik er geen pijl op kon trekken wanneer ze ging slapen. Later wist ik ongeveer wanneer ze overdag een slaapje ging doen en ben ik begonnen met haar overdag in haar eigen bedje te leggen, zodat ze wat kon wennen. Dit deed ik zodra ik de eerste vermoeidheidssignalen zag.

Na een week legde ik haar ’s avonds na het avondritueeltje in haar eigen bedje (ingewikkeld in haar favoriete wollen doek). In het begin vond ze dit niet zo fijn en liep ik een tijdje met haar rond totdat ik de oogjes zwaar zag worden. Dan legde ik haar in bed. Later legde ik haar meteen na het ritueeltje in bed als ze moe was. Na wat jengelen en steunen viel ze gewoon zelf in slaap.
Tips en stappen om de baby te laten wennen aan alleen slapen

Tips en stappen om de baby te laten wennen aan alleen slapen!

Vind je baby het maar niets, dat alleen slapen? Dan kan je het ook op een andere manier aanpakken.
Volg dan de volgende stappen:

  1. Vast ritueel

    Zorg voor het slapen gaan voor een vast ritueel, zoals luier verschonen, slaapliedje, muziekje aan en weggaan.

  2. Juiste moment in bed

    Leg je baby op het juiste moment in bed. Dat juiste moment is wanneer je de eerste vermoeidheidssignalen ziet zoals gapen, wegkijken, in de oogjes wrijven, jengelen of onrustig worden. Vervolgens leg je jouw baby wakker in bed.

    Zo leert je kindje zelfstandig in slaap te vallen. Dit is goed voor al die momenten dat je kindje ´s nachts wakker wordt en ook alleen weer in slaap ´moet´ vallen. Stel het moment van in bed leggen niet uit totdat je baby oververmoeid is, dat werkt namelijk averechts.

  3. Stop je baby goed in

    Stop je baby goed in, wikkel je baby in of gebruik de puckababy zodat je baby lekker geborgen in bedje ligt.

  4. Zet muziekje of geluidje aan

    Zet een muziekje aan, bijvoorbeeld van de mobiel of misschien heeft je babyfoon een muziekje? Er zijn ook diverse apps die mooie slaapliedjes hebben of waarop geluidjes staan waar baby’s rustig van worden. Bijvoorbeeld: ‘Baby relax sleep pro’ of ‘nightysleepbaby’.

  5. Overstuur?

    Wordt je baby overstuur zodra je hem of haar in bed legt? Troost je baby dan door bijvoorbeeld over het bolletje te aaien, de schoudertjes aan te raken en zachtjes te praten of ‘ssshhh’ te zeggen. Doe dit totdat je baby rustiger wordt.

  6. Niet overstuur?

    Is je baby een beetje aan het jengelen maar niet overstuur dan kan je proberen weg te lopen of ga in de kamer zitten buiten het gezichtsveld. Gaat je baby huilen, dan kan je zachtjes wat zingen of praten zodat hij weet dat je er nog wel bent. Op een gegeven moment kan je weglopen.

  7. Jengelen hoort erbij

    Baby’s jengelen altijd wel een beetje als ze net in bed liggen. Dit is geen teken dat je kind verdrietig is. Sommige baby gaan jengelen om zo de indrukken van de dag te verwerken, anderen jengelen zichzelf in slaap.

    Jengelen is dus geen reden dat je meteen terug naar je kind moet gaan. In de meeste gevallen houdt het iets van 10 tot 20 minuten aan, daarna valt je kindje vanzelf in slaap. Gaat het jengelen over naar flink huilen, dan kan je jouw baby troosten. Haal je baby dan NIET uit het bedje, maar aai over het bolletje en praat rustig tegen je kleintje.

  8. Nachtlampje of deur open

    Als je jouw baby op zijn eigen kamer wilt laten slapen, zorg dan dat er een klein lampje is die wat licht geeft. Of laat de deur op een kier met de lamp aan op de gang. Wat ook kan is een sterren nachtlampje zoals deze op het kamertje zetten.

    Lees ook: De beste sterrenprojectors voor een sterrenhemel op de babykamer!

    Dit deden wij bij onze dochter en al die sterren op het plafond vond ze reuze interessant. We hadden er werkelijk geen kind meer aan. Alsof ze vergat dat ze alleen in haar bedje lag.

Hoe heb jij jouw baby op zijn eigen kamer laten slapen? Alle tips zijn welkom!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019