sale kleertjes header
Slapen

Doorslapen van de baby! Wanneer is het zover?

Veel jonge ouders verkijken zich erop hoe zwaar de gebroken nachten zijn als je kindje eenmaal is geboren. Want pasgeboren baby’s slapen ’s nachts nog niet door. Zo ongeveer elke 3 tot 4 uur moet je jouw bed uit om de baby te voeden. En naar mate de wallen beginnen te groeien zal je steeds meer verlangen naar het moment dat je baby ’s nachts doorslaapt. Wanneer gaat de baby doorslapen is bij elke baby anders, maar we zullen je hier vertellen wat gemiddeld het moment is dat je meer nachtrust gaat krijgen.

top 5 beste babyfoons banner

Wat is doorslapen precies?

Vaak wordt gedacht dat ‘doorslapen’ inhoudt dat je baby 8 uur lang op één oor ligt, maar dat is niet juist. Doorslapen betekent dat de baby in een keer doorslaapt vanaf de late voeding tot ’s morgens vroeg de volgende dag voordat hij weer wakker wordt. Dit zal ongeveer zijn van middernacht tot 6 uur ’s ochtends.

Doorslapen heeft dus helaas weinig te maken met wanneer jij en je partner weer van een complete nachtrust kunnen genieten. 😉
Wat is doorslapen

Wanneer mag de baby doorslapen?

Een pasgeboren baby zal ongeveer om de 2 tot 3 uur roepen om voeding. Ook ’s nachts! Na 3 maanden worden die tussenpozen langer, zo ongeveer 4 uur of 5 uur. Na de eerste 3 maanden wordt het gemiddeld dus wat makkelijker. Vanaf 4 maanden oud kunnen baby’s ongeveer 8 uur achter elkaar slapen. Meestal van 23.00 uur tot 7.00 uur. Vanaf 6 maanden oud wordt het nog beter, dan slapen de meeste kinderen 12 uur achter elkaar. Meestal van 19.00 uur tot 7.00 uur.

LET OP dit zijn gemiddelden. Veel baby’s wijken hier van af. Sommige baby’s van 1 jaar oud, slapen nog steeds niet goed door!
De baby laten doorslapen of wakker maken?

Een pasgeboren baby heeft om de 3 tot 4 uur voeding nodig. Zeker wanneer een baby een laag geboortegewicht heeft, zoals 2 kilo, is het nodig dat de baby regelmatig voeding krijgt om goed te groeien. Mocht jouw baby erg licht zijn, bespreek dan met de arts hoe lang je baby aan één stuk mag slapen. Waarschijnlijk zal je jouw kind na 3 tot 4 uur moeten wekken voor een voeding (als je baby dan nog slaapt). Nogmaals: overleg het altijd met het Consultatiebureau!

Hoelang mag een baby slapen zonder voeding?

Baby’s die met wat meer vet zijn geboren, kunnen op zich wel wat langer zonder voeding. Weegt jouw baby iets van 4,5 kilo of meer, dan mag je jouw baby laten doorslapen. Bespreek dit wel eerst met het consultatiebureau.

In de regel kan een baby prima zelf de slaap regelen en zijn er maar weinig baby’s die zich niet melden als ze honger hebben. Hier hoef je jezelf dus niet zoveel zorgen om te maken. Lees ook: Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

baby doorslapen of wakker maken

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Wanneer een baby gaat doorslapen verschilt sterk per baby. Ieder kindje is anders en heeft zijn eigen slaapritme. Dus de ene baby zal veel sneller doorslapen dan de ander. Gemiddeld gaan de meeste baby’s bij ongeveer drie maanden oud doorslapen van de laatste voeding tot ochtendvoeding voordat ze wakker worden.

Maar als je baby 6 weken oud is zal je al merken dat je ’s nachts iets langer kunt slapen dan 4 uurtjes tussen de voedingen.
Als je baby ongeveer 9 maanden is kan je kindje van 7 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends gaan slapen.

Voor de ouders is dat een heerlijk moment: niet alleen kan je zelf weer acht uur slapen, je hebt zelfs nog even een avond samen!

Wanneer doorslapen en krijg je 6 uur slaap?

Dit is een veelgestelde vraag door moeders. Zoals eerder gezegd is doorslapen van de baby een begrip dat soms verkeerd wordt gebruikt. Het houdt dus niet in dat je baby 8 uur achter elkaar in dromenland is, wat veel ouders wel denken (of hopen). Doorslapen bij een baby houdt in dat je baby vanaf de laatste voeding die rond middernacht is, doorslaapt tot de ochtendvoeding van ongeveer 6 uur ’s ochtends. Voor jou betekent dit 6 heerlijke uurtjes slaap.

prenatal banner weekaanbiedingen

Lees ook: Tips voor het omgaan met gebroken nachten!

Wanneer gaat de baby doorslapen en krijg je 7 uur slaap?

Het moment dat je 7 uur lang op één oor kunt liggen is vaak wanneer je baby ouder is dan 6 maanden. Vanaf die leeftijd hebben baby’s geen nachtvoeding meer nodig en slapen ze van 23.00 uur tot ongeveer 7.00 uur.
hoe lang doorslapen baby

Avond en nacht doorslapen van de baby! Wanneer gebeurt dit?

Dit is ook zo’n vraag waar moeders graag een antwoord op willen weten. Jouw baby slaapt pas echt een stuk langer wanneer hij of zij 9 maanden oud is. Rond 19.00 uur breng je jouw kindje naar bed, om hem of haar de volgende ochtend om 7.00 uur er weer uit te halen voor de eerste voeding van de dag. Je kunt vanaf dat moment dus niet alleen ’s avonds je rust pakken, maar je hebt ook weer een groot gedeelte van je avond ‘vrij’!

Iedere baby heeft een eigen ritme!

Bovenstaande tijden wanneer een baby gaat doorslapen zijn gemiddelden en gelden niet voor iedere baby. Sommige baby’s slapen al sneller door en andere juist weer niet. Het kan ook zijn dat je baby wakker wordt om een andere reden dan honger. Bijvoorbeeld omdat het voorheen de gewoonte was dat je baby dan voeding kreeg of omdat je baby bijvoorbeeld last heeft van verlatingsangst. Je baby wakker maken om te voeden als hij of zij niet op een bepaalde tijd huilt is niet echt nodig.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019