header luiers van pampers met 50% korting
Slapen

De eerste nacht met de baby!

De eerste dag dat je met de baby naar huis gaat is al spannend, maar de eerste nacht met de baby is misschien wel nóg spannender. Je staat er dan helemaal alleen voor want de kraamverzorgster is al naar huis gegaan. Hoe ga je ervoor zorgen dat jij en jouw baby de nacht overleven? Lees hier wat tips voor de eerste nacht met de baby!

prenatal extra korting banner

De eerste nacht met de baby, spannend!

Na de bevalling mag je eindelijk naar huis, of misschien ben je thuis bevallen en zijn alle hulptroepen naar huis gegaan. Daar zitten jullie dan met de baby. Vooral voor ouders die voor het eerst een baby hebben gekregen is zo’n eerste nacht super spannend en misschien zelfs doodeng. Ik vond dat in ieder geval wel.

Aan de ene kant ben je super moe, aan de andere kant maak je jezelf om alles zorgen. Heeft de baby het niet te koud of te warm? Blijft ze nog wel ademen, stikt de baby niet, wat moet ik doen als ze gaat huilen en gaat die voeding wel goed lukken?




Zorg dat je goed voorbereid de nacht in gaat (bijvoorbeeld door deze blog te lezen of een kraamtijdcursus te volgen). Bedenk waar je allemaal tegenaan kunt lopen in die eerste nacht met de baby en vraag alles aan je kraamverzorgster. Geef je borstvoeding, probeer er dan voor te zorgen dat je goed weet hoe je jouw baby moet aanleggen. Wel zo handig als je het in de nacht helemaal alleen moet doen.

De eerste en belangrijkste tip voor die eerste nacht met de baby: raak nooit in paniek of gefrustreerd als iets niet lukt!

Blijf altijd rustig en laat je gezonde verstand en moederinstinct je leiden. En daarnaast: je baby is kwetsbaar, maar kan wel iets hebben hoor!

banner vitamine-D kind

Lees ook: Deze handige tips van de kraamverzorgster die je niet mag missen!

Wat moet je weten als de kraamverzorgster weg gaat!

Met een dubbel gevoel neem je afscheid van je kraamverzorgster. Ergens lekker om even alleen met je gezin te zijn, maar aan de andere kant voel je jezelf ontzettend onzeker. Zal die eerste nacht met de baby goed gaan? Natuurlijk!
Ga er maar vanuit dat jullie allemaal heelhuids uit die nacht komen, geloof me! Vertrouw in jezelf, als je dat doet kan er bijna niets mis gaat.

Tips voor de eerste nacht met de baby!

  1. Baby’s ademen ‘raar’

    Je baby gaat vreemde geluidjes maken in zijn of haar slaap, dat is heel normaal. Een ritmische ademhaling ga je dus niet horen, daarvoor in de plaats gaat je baby zuchten, knorren en soms hoor je even helemaal niets. Het hoort erbij, je baby vindt zuurstof inademen nog een beetje lastig, dat hoefde in de baarmoeder namelijk niet.

  2. Temperatuur van je baby

    Je baby moet het niet te koud hebben, maar ook zeker niet de warm. De beste lichaamstemperatuur van je baby is tussen de 36,5 tot 37,5 graden. Als je wilt weten of je baby op temperatuur is, meet deze dan rectaal (in de anus). Vraag van te voren aan je kraamverzorgster wat je jouw baby moet aantrekken en welk beddengoed je moet gebruiken voor de nacht (gebruikt nooit een dekbed!).

    Pasgeboren baby’s slapen vaak met een kruikje in bed en een mutsje op omdat ze de lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen. Als de temperatuur van je baby tussen de 36,5 en 37,5 graden is, dan is één kruikje in bed voldoende (mits het niet te warm is in de kamer).

    Is de lichaamstemperatuur lager, begin dan met één kruik en doe daar na 2 uur een hete kruik bij. Zo is de andere kruik al een beetje afgekoeld, want je mag namelijk niet 2 hete kruiken tegelijk in het bedje leggen. Lees hier hoe de beste kruik eruit ziet!

  3. prenatal banner weekaanbiedingen
  4. Leg je baby op de rug

    Dit is erg belangrijk! Leg je baby altijd op het ruggetje in bed, nooit op het buikje of op de zij.

  5. Leg je baby in een eigen bed

    Het is heel verleidelijk om dat kleine hummeltje lekker tegen je aan te leggen in bed, maar dat is geen goed idee. Onderzoeken hebben uitgewezen dat baby’s die in het ouderlijk bed slapen een hogere kans op wiegendood hebben dan baby’s die in hun eigen bedje slapen. Lees hier meer over veilig slapen van de baby.

  6. Verslikken of spugen

    Vraag aan je kraamverzorgster wat je kunt doen als je baby zich verslikt of moet spugen. Dit kan voorkomen in de eerste nacht met een baby. Moet je baby kokhalzen of krijgt je kleintje het benauwd dan kun je hem of haar op de zij leggen en zachtjes op het rugje kloppen.

  7. Verschonen voor de voeding

    Verschoon je baby het liefst voor de voeding. Dus huilt je baby, verschoon dan eerst. Je baby wordt dan een beetje beter wakker voor de voeding en daarnaast kan je baby na de voeding meteen lekker in slaap vallen zonder dat er dan nog verschoond moet worden.

    Mocht jouw baby structureel de luier vol poepen na de voeding, dan kan je het natuurlijk beter omdraaien.

  8. Boertje laten

    Vergeet niet je baby te laten boeren, soms duurt het wel eventjes voordat het boertje eruit is. Lees deze tips hoe je een baby kan laten boeren!

  9. Zwarte ontlasting

    Raak niet in paniek als je ziet dat de ontlasting van je baby zwart is, dat is heel normaal. Deze zwarte ontlasting is meconium, dit heeft elke baby van een dag of paar dagen oud.

Lees ook: Omgaan met gebroken nachten! Lees onze tips!

wat je moet weten voor eerste nacht met baby

Handige tips voor de eerste nacht met de baby!

Ondanks de juiste voorbereiding kan de eerste nacht met de baby nog steeds heftig verlopen. Onderstaand wat tips voor dingen waar je tegenaan kunt lopen bij de eerste nacht met de baby:

  1. Oefen met aanleggen voordat je de nacht ingaat

    Heel belangrijk voor de dames die borstvoeding geven. Oefen goed met aanleggen als je kraamverzorgster erbij is en probeer het zoveel mogelijk zelf te doen. Hoe beter je het zelf kunt, hoe beter het ’s nachts ook gaat lukken.

  2. Borstvoeding tips

    Geef je borstvoeding, zorg dan dat je een goede plek hebt waar je voeding kunt geven, want je zal wel een tijdje in dezelfde houding moeten zitten. Zorg er ook voor dat je baby een goede en grote ‘hap’ maakt zodat niet alleen je tepel, maar ook een deel van je tepelhof in het mondje zit.

    Dit stimuleer je door je tepel bij het neusje van je kind te houden. Lukt het niet, blijf rustig en forceer niet. Las desnoods een kleine pauze in en probeer het nog een keer. Hier nog meer borstvoeding tips.

  3. Vaak aanleggen

    In deze eerste nacht met een baby is het belangrijk dat de baby regelmatig wordt aangelegd zodat de borstvoeding goed op gang kan komen. Gemiddeld leg je een baby ongeveer 8 keer aan per 24 uur. Dit is ongeveer om de 2 tot 3 uur. Als de baby huilt betekent dat dus bijna altijd dat hij dorst heeft.

  4. Flesvoeding tips

    Geef je flesvoeding, houd jezelf dan goed aan de maten die je hebt besproken met je kraamverzorgster. Op de verpakking van de flesvoeding staat aangegeven hoe je het kunt klaarmaken. Lees hier meer flesvoeding klaarmaken tips

  5. Kruiken in bed

    Wil je een kruikje in bed leggen, zorg dan dat de opening van de kruik bij de voetjes ligt, niet bij het gezichtje. Leg de kruik nooit tegen je baby aan, maar houd er een handbreedte afstand tussen en doe er iets omheen zoals een hydrofiele doek!

  6. Wat te doen bij huilen?

    In de eerste nacht met de baby is hetgeen je misschien het meeste vreest het huilen en vooral als het niet ophoudt. Gelukkig kun je veel doen: Huilt je baby, dan heeft hij waarschijnlijk honger.

    Maar check eerst of de luier verschoont moet worden. Daarna leg je aan of geef je een flesje. Blijft je baby huilen dan is het beste medicijn: liefde en huid-op-huidcontact. Ook als het koud is, is huid-op-huidcontact ontzettend belangrijk. Leg je baby dus lekker met ontblote lichaam op jouw blote lichaam en gooi de deken over jullie heen. Voor je baby is dit ontzettend vertrouwd wat hij hoort jouw hartslag, voelt je ademhaling en ruikt jouw vertrouwde geur.

    Pas er wel op dat je niet in slaap valt en leg je baby op tijd weer terug in het eigen bedje. Wat ook kan helpen als je baby huilt is je pink (wel een schone natuurlijk) in het mondje doen zodat je baby daarop kan zuigen. Soms heeft je baby geen honger meer na de voeding, maar wel een erge zuigbehoefte. Je vindt hier meer tips over waarom huilt een baby?

  7. beste babyfles banner
  8. Huilen door darmkrampjes

    Veel baby’s hebben de eerste weken last van darmkrampjes. Deze krampjes spelen op na de voeding. Heeft je baby hier last van, masseer dan zachtjes het buikje in ronddraaiende bewegingen (met de klok mee). Met de beentjes fietsen kan ook helpen. Lees hier meer over darmkrampjes bij een baby.

  9. Terug in warm bedje

    Heb je jouw baby gevoed en is het tijd om weer in het bedje te gaan, leg er dan eerst een warme kruik in zodat het bedje niet koud aanvoelt als je kleine er weer in gaat.

Hoe verliep jullie eerste nacht met de baby? Lees ook welk effect het hebben van een kind heeft op jullie huishouden!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019