“babydeals
Voeding

11 Tips om je baby te laten boeren!

Na de voeding laten veel baby’s een boertje. Soms gaat het vanzelf, soms duurt het even en soms komt er geen boertje terwijl je baby duidelijk last heeft van lucht in het buikje. Wat doe je dan? Lees hier 11 tips om je baby te laten boeren en meer zinvolle informatie over boertjes laten.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Waarom moet je baby boeren tijdens en na het drinken?

De meeste baby’s moeten boeren na het drinken. Dit is niet per se omdat ze van de melk moeten boeren, maar omdat ze tijdens het drinken lucht binnen hebben gekregen dat er weer uit moet. Baby’s die geen lucht binnenkrijgen hoeven vaak geen boertje te laten. Het is dus een fabel dat baby’s altijd moeten boeren!

Toch krijgen bijna alle pasgeboren baby’s lucht binnen tijdens het drinken. Dat heeft diverse oorzaken:

 • Onervarenheid: Vooral bij de borstvoeding geldt dat de onervarenheid van de baby’s ervoor zorgt dat je baby lucht binnen krijgt. Dit gebeurt tijdens het aanhappen. Als het aanhappen goed gaat, dan zal je baby waarschijnlijk veel minder moeten boeren. Tijdens het drinken krijgen borstgevoede baby’s nagenoeg geen lucht binnen omdat er een goed vacuüm moet zijn. Wanneer het aanhappen goed gaat, zal een boertje laten waarschijnlijk niet meer nodig zijn. Geef je baby er wel altijd een kans voor.
 • Lucht tijdens drinken: Tijdens het drinken krijgen baby’s die de fles krijgen wel eens lucht binnen. Dit gebeurt wanneer de speen niet goed gevuld is met melk. Ook tijdens het aanhappen kan je baby wat lucht binnenkrijgen.
 • Gulzig drinken: Baby’s die heel gulzig drinken happen ook lucht naar binnen.
 • Fles of borst niet goed aanbieden: Hierdoor moet de baby telkens opnieuw aanhappen waardoor hij weer lucht binnen krijgt.
 • babyvoeding laag geprijsd banner
 • Lucht in de voeding: Bijvoorbeeld door teveel schudden. Het is beter het water en de melkpoeder al roerend te mengen.
 • Flessen gebruiken die geen anti colic systeem hebben: Hierdoor komt er lucht in de speen tijdens het voeden. Let hier goed op als je een fles koopt.
 • Grote toeschietreflex: Wanneer er sprake is van een grote toeschietreflex, komt er ineens veel melk uit de borst. Baby’s kunnen wat moeite hebben om deze hoeveelheid goed weg te drinken waardoor je kindje lucht binnenkrijgt.

Het is overigens een fabel dat de baby moet boeren door iets wat jij als moeder hebt gegeten.

11 Tips om je baby te laten boeren

Zeker de eerste weken is het belangrijk dat je baby de kans krijgt goed te boeren. Als het drinken goed gaat en je jouw baby een beetje hebt leren kennen, dan weet je wanneer boeren niet meer hoeft.

Maar goed, de eerste weken is boeren wel belangrijk. Want als je baby niet kan boeren terwijl hij wel lucht heeft binnen gekregen, dan gaat het boertje dwarszitten. Je baby zal dan huilerig en onrustig zijn.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

11 Tips om je baby te laten boeren:

  1. Let op tijdens voeden

   Let tijdens het voeden eens op of je baby lucht binnenkrijgt of niet. Kijk dan naar de manier van aanhappen en houd bij hoe vaak je baby moet aanhappen (bij elke hap krijgt je baby lucht binnen). Kijk ook of de speen altijd goed gevuld is met melk en of er belletjes in de voeding zitten.

  2. Tussendoor laten boeren

   Drinkt je baby erg gulzig? Merk je dat je baby zich verslikt omdat je een grote toeschietreflex had of moet je baby vaak aanhappen? Probeer dan eens of je baby tussendoor even een boertje kan laten.

juiste houding baby laten boeren

  1. Juiste houding 1

   Houd je baby verticaal met het hoofdje over of tegen je schouder. Ondersteun met de ene hand de billetjes, met de andere hand wrijf of klop je op het rugje of de billetjes. Dit is de eerste houding die je kunt aannemen.

  2. Bouncen

   Als je jouw baby in de bovenstaande houding hebt, kan het helpen als je een beetje gaat ‘bouncen’ (op en neer hupsen).

  3. Juiste houding 2

   Zet je baby iets voorovergebogen op schoot. Laat het borstje op een hand/arm leunen en wrijf zachtjes over het rugje van beneden naar boven.

baby boeren stimuleren

 1. Juiste houding 3

  Leg je baby over je knieën en zorg dat de borst hoger ligt dan het onderlichaam. Wrijf langzaam over het ruggetje.

 2. Niet te hard schudden of kloppen

  Schud of klop niet te hard op het rugje, dat helpt namelijk niet om er een boertje uit te krijgen. Over het rugje wrijven is genoeg. Je kunt wel zachtjes op de billetjes kloppen, hier ontspant je baby van.

 3. Zachte druk op de maag

  Alle houdingen en tips om je baby te laten boeren, zijn erop gericht dat je ervoor zorgt dat er een zachte druk op de maag van de baby is. Dit helpt om er een boertje uit te krijgen. Niet het kloppen op de rug. De zachte druk oefen je uit door je hand, been of schouder tegen het maagje te plaatsen.

 4. Spuugdoek bij de hand

  Houd een spuugdoekje bij het mondje van je baby tijdens het boeren. Bijvoorbeeld door de doek over je schouder te leggen of op schoot. Het komt regelmatig voor dat baby’s een mondje terug geven tijdens het boeren of na de voeding.

 5. Rustig aan

  Ga niet meteen wild doen met je baby na de voeding, maar doe het rustig aan anders kan je baby gaan braken. Houd je baby gewoon goed rechtop in de juiste houding en neem er even de tijd voor. Soms duurt het lang en zomaar een aantal minuten voordat het lukt en er een boertje komt.

 6. Goed laten aanhappen

  Draag er zorg voor dat je baby goed kan aanhappen, zowel aan de borst als aan de fles.

baby laten boeren lukt niet

Wat als het laten boeren niet lukt of lang duurt?

Een pasgeboren baby moet meestal wel een boertje laten na de voeding. Neem hier dus even de tijd voor door je baby in de juiste houding te houden voor ongeveer 10 minuten. Sommige raden zelfs een half uur aan. Lukt het niet en komt er geen boertje ondanks dat je alle tips om je baby te laten boeren hebt opgevolgd? Misschien hoeft je baby geen boertje te laten omdat de voeding goed is verlopen. Leg je baby dan in bedje. Is je baby rustig en tevreden, dan is het goed. Het kan geen kwaad want een baby hoeft niet na elke voeding een boertje te laten!

Gaat je baby huilen of is hij onrustig dan kan het zijn dat er toch een boertje dwars zit. Je kunt je baby dan op het buikje leggen (altijd onder toezicht), als je baby het hoofdje probeert omhoog te doen dan komt het boertje vrij. Pak je kleintje dan weer op in de juiste houding. Je kunt ook je baby meteen in één van de houdingen nemen die beschreven staan bij de ‘baby laten boeren tips’ en rustig afwachten totdat het boertje alsnog komt.

welke borstkolf past bij jou banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!