header banner hema
Voeding

12 Tips om je baby te laten boeren!

Na de voeding laten veel baby’s een boertje. Soms gaat het vanzelf, soms duurt het even en soms komt er geen boertje, terwijl je baby duidelijk last heeft van lucht in het buikje. Wat doe je dan? Deze foto’s en tips om de baby te laten boeren kunnen dan helpen!

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Een boertje laten en de pasgeboren baby!

Zeker de eerste weken is het belangrijk dat je baby de kans krijgt goed te boeren. Als het drinken goed gaat en je jouw baby een beetje hebt leren kennen, dan weet je wanneer boeren niet meer hoeft.

Maar goed, de eerste weken is boeren wel belangrijk. Want als je baby niet kan boeren terwijl hij wel lucht heeft binnen gekregen, dan gaat het boertje dwarszitten. Je baby zal dan huilerig en onrustig zijn. Lees hier meer over waarom je een baby moet laten boeren!




12 Tips om je baby te laten boeren!

  1. Let op tijdens voeden

    Let tijdens het voeden eens op of je baby lucht binnenkrijgt of niet. Kijk dan naar de manier van aanhappen en houd bij hoe vaak je baby moet aanhappen (bij elke hap krijgt je baby lucht binnen). Kijk ook of de speen altijd goed gevuld is met melk en of er belletjes in de voeding zitten.

  2. Tussendoor laten boeren

    Drinkt je baby erg gulzig? Merk je dat je baby zich verslikt omdat je een grote toeschietreflex had of moet je baby vaak aanhappen? Probeer dan eens of je baby tussendoor even een boertje kan laten.

  3. juiste houding baby laten boeren

  4. Juiste houding 1

    Houd je baby verticaal met het hoofdje over of tegen je schouder. Ondersteun met de ene hand de billetjes, met de andere hand wrijf of klop je op het rugje of de billetjes. Dit is de eerste houding die je kunt aannemen.

  5. de online drogist alles voor moeder en baby banner
  6. Bouncen

    Als je jouw baby in de bovenstaande houding hebt, kan het helpen als je een beetje gaat ‘bouncen’ (op en neer hupsen).

  7. Juiste houding 2

    Zet je baby iets voorovergebogen op schoot. Laat het borstje op een hand/arm leunen en wrijf zachtjes over het rugje van beneden naar boven.

  8. baby boeren stimuleren

  9. Juiste houding 3

    Leg je baby over je knieën en zorg dat de borst hoger ligt dan het onderlichaam. Wrijf langzaam over het ruggetje.

  10. Niet te hard schudden of kloppen

    Schud of klop niet te hard op het rugje, dat helpt namelijk niet om er een boertje uit te krijgen. Over het rugje wrijven is genoeg. Je kunt wel zachtjes op de billetjes kloppen, hier ontspant je baby van.

  11. Zachte druk op de maag

    Alle houdingen en tips om je baby te laten boeren, zijn erop gericht dat je ervoor zorgt dat er een zachte druk op de maag van de baby is. Dit helpt om er een boertje uit te krijgen. Niet het kloppen op de rug. De zachte druk oefen je uit door je hand, been of schouder tegen het maagje te plaatsen.

  12. Spuugdoek bij de hand

    Houd een spuugdoekje bij het mondje van je baby tijdens het boeren. Bijvoorbeeld door de doek over je schouder te leggen of op schoot. Het komt regelmatig voor dat baby’s een mondje terug geven tijdens het boeren of na de voeding.

  13. Rustig aan

    Ga niet meteen wild doen met je baby na de voeding, maar doe het rustig aan anders kan je baby gaan braken. Houd je baby gewoon goed rechtop in de juiste houding en neem er even de tijd voor. Soms duurt het lang en zomaar een aantal minuten voordat het lukt en er een boertje komt.

  14. Goed laten aanhappen

    Deze laatste tip maar zeker niet onbelangrijk! Draag er zorg voor dat je baby goed kan aanhappen, zowel aan de borst als aan de fles.

  15. Handjes in de lucht

    Zet je baby op schoot en doe de armpjes in de lucht, vaak boert je baby hier sneller door. Je kunt je baby ook vastpakken onder de oksels en een beetje op en neer wiegen. Let op: niet iedere baby vindt dit even prettig.

baby laten boeren lukt niet

Wat als het laten boeren niet lukt of lang duurt?

Een pasgeboren baby moet meestal wel een boertje laten na de voeding. Neem hier dus even de tijd voor door je baby in de juiste houding te houden voor ongeveer 10 minuten. Sommige raden zelfs een half uur aan.

Lukt het niet en komt er geen boertje ondanks dat je alle tips om je baby te laten boeren hebt opgevolgd? Misschien hoeft je baby geen boertje te laten omdat de voeding goed is verlopen. Leg je baby dan in bedje. Is je baby rustig en tevreden, dan is het goed. Het kan geen kwaad want een baby hoeft niet na elke voeding een boertje te laten!

Gaat je baby huilen of is hij onrustig dan kan het zijn dat er toch een boertje dwars zit. Je kunt je baby dan op het buikje leggen (altijd onder toezicht), als je baby het hoofdje probeert omhoog te doen dan komt het boertje vrij. Pak je kleintje dan weer op in de juiste houding. Je kunt ook je baby meteen in één van de houdingen nemen die beschreven staan bij de ‘baby laten boeren tips’ en rustig afwachten totdat het boertje alsnog komt.

Extra tips om je baby te laten boeren!

Je kunt je baby extra goed laten boeren door:

  • Na het drinken je baby voorzichtig in de gewenste ‘boer-houding’ te brengen. Doe niet te wild, want dan zit je binnen de kortste keren onder de melk.
  • Laat de slabber om of pak er een doekje bij. Het komt geregeld voor dat je baby wat mondjes teruggeeft tijdens het boeren.
  • Leg je kind niet direct plat op de grond, maar geef de voeding de kans om iets te zakken.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019