prenatalbanner sale
Babykwaaltjes

Darmkrampjes

Darmkrampjes is een veelvoorkomend babykwaaltje bij baby’s tussen de 6 weken tot 4 maanden oud. Meestal hebben baby’s die 6 maanden oud zijn geen last meer van darmkrampjes of buikkrampjes. Darmkrampjes zijn niet gevaarlijk, maar wel heel vervelend voor je baby en ook voor de ouders.

beste babyfles banner

Op het moment dat je baby krampjes voelt, worden de spieren van de darmwand samengetrokken. Dit gebeurt tijdens of na het voeden. Helaas is er niet heel veel te doen aan krampjes, maar gelukkig zijn er wel een paar trucjes die mogelijk kunnen helpen. Welke deze zijn en wat de oorzaak van darmkrampjes is kun je hier lezen.

Baby darmkrampjes symptomen

De volgende symptomen wijzen op darmkrampjes:

 • Je baby huilt hevig en lang tijdens en na de voeding, meerdere keren per dag;
 • Je baby trekt met de beentjes en balt met zijn vuistjes;
 • Het is mogelijk dat je baby ook last heeft van erge winderigheid.

darmkrampjes baby buikkrampjes

Oorzaken van buikkrampjes

Er zijn diverse oorzaken van darmkrampjes of buikkrampjes bekend, zoals:

 • Onvolledig ontwikkelt maag-darmstelsel:

  Als je baby is geboren moet hij of zij voor het eerst de darmpjes gebruiken. Het verteren van voedsel kan daarom in het begin wat problemen geven, zeker wanneer het maag-darmstelsel nog niet geheel ontwikkeld is. Dit heeft dus even tijd nodig totdat de ontwikkeling geheel is voltooid.

 • Borstvoeding:

  Het is mogelijk dat je baby via de borstvoeding bepaalde stoffen binnen krijgt die de darmpjes nog niet goed kunnen verteren.
  Denk bijvoorbeeld aan:

  • Koolsoorten;
  • Pittige kruiden;
  • Koffie;
  • Frisdranken;
  • Citrusvruchten;
  • Chocolade.

  Natuurlijk weet je dit al, maar tabak en alcohol zijn ook niet bevorderlijk voor de gezondheid van je baby als je borstvoeding geeft.

 • Lucht bij het voeden:

  Wanneer een baby drinkt kan er lucht meekomen. Dit gebeurt vaak wanneer je baby te snel of te gulzig drinkt. Lucht in de darmen kunnen krampjes in de hand werken.

 • Medische oorzaak:

  In sommige gevallen (maar dat komt niet heel vaak voor) kunnen buikkrampjes veroorzaakt worden door een voedsel intolerantie zoals koemelkallergie.

Lees ook: Kenmerken van darmkrampjes bij een baby! 10 tips die werken!

krampjes baby middel

Middel tegen darmkrampjes

Gelukkig zijn er een paar trucjes of middeltjes die de darmkrampjes enigszins kunnen verlichten. Houdt er wel rekening mee dat ze de buikkrampjes niet kunnen genezen. De genezing zal vanzelf gaan, maar kost wel een aantal weken of maanden. Het is niet nodig om de voeding aan te passen omdat dit in de meeste gevallen niet de oorzaak is.
Wat wel kan helpen is:

 1. Een lichte massage op het buikje van je baby, verricht de massage door ronde bewegingen te maken met de klok mee.
 2. Een warme kruik op het buikje leggen.
 3. De beentjes in de lucht laten fietsen, dit ontspant de buik.
 4. Gaan wandelen met je baby in een draagzak of -doek, jouw warmte en hartslag kan rustgevend werken.
 5. Je baby af leiden door te zingen of heen en weer te schommelen.
 6. Geef je borstvoeding? Houdt dan bij wat je zelf eet en bekijk of je misschien iets eet wat de krampjes kan veroorzaken.
Kleertjes.com korting banner

Infacol bij darmkrampjes of buikkrampjes

Infacol bij darmkrampjes is een middel dat ervoor zorgt dat de lucht die je baby binnenkrijgt bij het voeden wordt samengevoegd tot een grote luchtbel die je baby makkelijker kan op boeren. Het idee is dan dat je baby zo de lucht kwijt raakt en dus ook die vervelende darmkrampjes.

Of dit middel tegen darmkrampjes echt werkt dat laat ik hier in het midden omdat er voorstanders en tegenstanders zijn. Door Infacol te geven bij krampjes doe je eerder aan symptoom bestrijding dan het daadwerkelijke probleem op te lossen.
Maar het kan je baby wel verlichting geven. Het is een afweging die je zelf moet maken. Heb je problemen met het toedienen van Infacol aan je baby omdat hij het uitspuugt? Bekijk dan dit trucje, bedacht door een moeder.

middel tegen darmkrampjes buikkrampjes

Infacol bij vastzittende lucht, buik- en darmkrampjes

Wanneer ga je naar de huisarts met darmkrampjes?

Als je baby naast krampjes ook diarree heeft, moet overgeven of koorts heeft dan is het noodzakelijk om je huisarts in te lichten. Deze symptomen horen namelijk niet bij darmkrampjes.
Heeft je baby deze symptomen niet dan is het in principe niet nodig om de huisarts in te schakelen. Uiteraard kun je dat altijd toch doen, al is het maar voor je eigen gerustheid!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!