header banner hema
Babykwaaltjes

Bescherm je baby tegen kinkhoest met de 22 wekenprik!

De verloskundige wees me er op: De kinkhoest vaccinatie. Deze zit in het standaard vaccinatie pakket tijdens de zwangerschap. “Of je hem wilt halen moet je zelf weten, maar ik geef je de folder mee”. Dat is niet nodig, want ik heb mij via de GGD al opgegeven om de prik binnenkort te komen halen. Nadat meerdere vrouwen in mijn omgeving mij hebben gevraagd of ik die inenting al heb gehaald. Ook bij de huisarts in de wachtkamer heb ik de poster al zien hangen en bij het consultatiebureau hangen ze ook. Waarom zou je het wel of niet doen? Ik vertel je meer over de 22 wekenprik om de baby tegen kinkhoest te beschermen.

banner vitamine-D kind

Wat is kinkhoest?

Kinkhoest is ook wel bekend als pertussis, of ‘de 100-dagen hoest.’ Want deze hoest kan wel maanden aanhouden. Het is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze ziekte is besmettelijk, voornamelijk door hoesten en niezen. Het duurt, na besmetting, vaak een week of 2 tot 3 voor je echt ziek wordt (incubatietijd). Eerst lijkt het erop dat je verkouden bent, en pas daarna begint het hoesten. Je kunt zelfs zo benauwd worden dat je ervan moet overgeven.




Kinkhoest bij de jonge baby is erg gevaarlijk. Baby’s die benauwd worden kunnen met hun kleine lijfje snel uitgeput raken. Hierdoor worden ze zo moe dat ze soms stopen met ademen, en daardoor kunnen ze hersenschade oplopen.

Wist je dat in Nederland per jaar een of twee baby’s overlijden aan de gevolgen van kinkhoest?

Waarom kan kinkhoest gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen en hun baby?

Als je als volwassene kinkhoest krijgt is dat vooral heel vervelend. Voor een zwangere vrouw is dat ook zo en is het niet per definitie gevaarlijk. Je moet wel met de huisarts bespreken wat je moet doen als je besmet bent met kinkhoest. De kans bestaat namelijk dat je meteen na de geboorte je baby besmet. En dat wil je niet, aangezien het voor zuigelingen dus wel levensbedreigend kan zijn.

Per jaar worden er zo’n 170 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Voor volwassenen wordt tegen kinkhoest geen medicatie voorgeschreven, behalve hoestdrank of neusdruppels is er weinig aan te doen.

kleertjes sale 70

Hoe werkt de 22 wekenprik?

De laatste jaren komt kinkhoest in Nederland steeds vaker voor, en daarom is ook besloten om de 22 wekenprik in te voeren. Die een of twee baby’s die er per jaar aan overlijden, zijn er immers een of twee te veel. Met deze prik kan je de baby tegen kinkhoest beschermen.

Via het Rijksvaccinatieprogramma krijgen zuigelingen normaal gesproken al een vaccinatie tegen kinkhoest. Maar deze inenting krijgen baby’s pas als ze twee maanden oud zijn. Tot die tijd zijn ze dus niet veilig en goed beschermd tegen deze besmettelijke ziekte.

En juist als ze zo klein zijn is deze ziekte zo gevaarlijk. De vaccinatie zoals ze hem nu krijgen is een combinatie van kinkhoest, difterie en tetanus. Vanaf 16 december 2019 wordt de kinkhoestvaccinatie aangeboden aan zwangere vrouwen.

Deze prik kan je halen vanaf de 22e week van je zwangerschap, vandaar ‘de 22 wekenprik.’
Als je de prik gehaald hebt ga je antistoffen aanmaken, en deze antistoffen van de moeder gaan via de placenta naar de baby. Hierdoor wordt je baby de eerste maanden na de geboorte beschermd tegen kinkhoest.

Lees ook: De eerste prikjes van de baby!

22 weken prik bijwerkingen
Wat natuurlijk niet minder belangrijk is is dat je zelf ook beschermd bent, en dus niet je baby of anderen kunt besmetten.
Het vaccin dat je krijgt is de DKT-prik (difterie, kinkhoest, tetanus). De meeste volwassenen hebben deze prik al eens gehad, en daarom krijg je tijdens de zwangerschap een ‘boostervaccinatie’. Dit is een lagere dosering, omdat je het kunt zien als een herhaling. Wel is het belangrijk om bij elke zwangerschap een nieuwe vaccinatie te halen.

22 Weken prik bijwerkingen?

Er is uitvoerig onderzoek naar gedaan en deze vaccinatie is volledig veilig voor de moeder en haar baby. In andere landen krijgen moeders al langer deze prik. Er blijken volgens onderzoek dus geen verhoogde risico’s te zijn voor jezelf en de baby, denk aan vroeggeboorte of een laag geboortegewicht. Kijk hier voor meer vragen en antwoorden over dit vaccin.

Wil je ook de baby beschermen tegen kinkhoest?

Als je je baby wilt beschermen tegen kinkhoest en 22 weken of langer zwanger bent kan je contact opnemen met een consultatiebureau bij jou in de buurt. Ook je verloskundige of huisarts kunnen je de benodigde informatie geven. Je kunt dan zelf een afspraak maken en de 22 wekenprik gratis gaan halen. Denk er wel aan om je legitimatiebewijs mee te nemen naar je afspraak.



cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019