zozwanger adverteren
Babykwaaltjes

De meest voorkomende vakantiekwaaltjes bij een baby

Yes het is vakantie! Even heerlijk samen erop uit en lekker veel quality time. Vakantie is altijd leuk, maar helaas kan het ook nieuwe problemen met zich meebrengen, namelijk de bekende vakantiekwaaltjes bij een baby. Denk aan verbrand door de zon, muggenbeten of reisziekte. Lees hier wat je kunt doen als jouw baby last heeft van deze vakantiekwaaltjes.Oorzaken van vakantiekwaaltjes bij een baby

Je denkt misschien dat de vakantieperiode je verlost van de snotneuzen en verkoudheden (die je baby krijgt door alle bacillen op de kinderopvang), maar dat valt misschien tegen. Want tijdens de vakantie en op reis kun je te maken krijgen met andere kwaaltjes. Deze kwaaltjes worden door diverse factoren veroorzaakt bijvoorbeeld doordat er meer zon is, meer insecten, je bent meer buiten en misschien is de hygiëne in het vakantieverblijf niet altijd optimaal.

Gelukkig kan je zelf flink wat doen om de vakantiekwaaltjes bij een baby zoveel mogelijk te voorkomen, maar dan moet je natuurlijk wel weten welke vakantiekwaaltjes er op de loer liggen.

De meest voorkomende vakantiekwaaltjes bij baby’s

Hieronder heb ik de meest voorkomende vakantiekwaaltjes waar je baby last van kan krijgen voor je verzameld:

 1. Verbranding door de zon: Dit vakantiekwaaltje is denk ik wel het meest voorkomende kwaaltje in de zomer. Het huidje van je baby is super kwetsbaar en de zon is in de lente- en zomermaanden sterk van kracht, zeker als je dichtbij de zee zit. Binnen 10 minuten kan je kindje al verbranden, dus dat gaat heel snel.
 2. Insectenbeten: De muggen vliegen je in de zomer om de oren en daar heeft ook je baby last van. Niet alleen muggen kunnen voor vervelende beten zorgen, ook wespen, bijen, rode mieren of dazen.
 3. Teken: Teken komen veel voor in het buitenland, maar ook in Nederland krijgen we steeds meer last van dit beestje. Ze zitten in bomen en struiken en hechten zich maar al te graag aan dat tere huidje van je baby. Let er dus goed op, want ze komen overal voor, ook in je eigen achtertuin.
 4. Diarree: Sommige vakantielocaties zijn niet helemaal hygiënisch. Daarnaast is in sommige landen het water uit de kraan niet schoon en kan het voedsel bacteriën bevatten die je baby ziek kunnen maken. Het gevolg is diarree. Hygiëne is erg belangrijk om diarree te voorkomen.
 5. Zonnesteek: Die felle zon dag in dag uit is je baby niet helemaal gewend. Als je niet goed oplet kan je baby een zonnesteek oplopen. Een zonnesteek herken je aan koorts, rode ogen of hoofd, duizeligheid, misselijkheid en/of overgeven, moeheid en suf zijn. Haal je baby meteen uit de zon en zet hem of haar onder een koele douche. Laat je baby veel drinken en laat hem rusten. Bel voor de zekerheid ook je huisarts.
 6. Reisziekte: Lange tripjes in de auto of vliegen in het vliegtuig, beide manieren van reizen kunnen je baby ziek maken. Dit wordt reisziekte genoemd. Bij jonge baby’s komt het gelukkig niet heel veel voor, kinderen vanaf 2 jaar kunnen er wel last van krijgen.
 7. Zout in de ogen: Lekker spetteren in de zee vind je baby waarschijnlijk heerlijk, maar er kan door al die golven en spetters best eens wat zout in de oogjes komen. Dit is gemakkelijk te verhelpen door de oogjes goed te spoelen met stromend, zuiver water (bijvoorbeeld mineraalwater uit een flesje).

verbranding door zon vakantie kwaaltje

Hoe kan je deze vakantiekwaaltjes bij een baby behandelen

Als je een redelijk zorgeloze vakantie wilt hebben, is het natuurlijk wel fijn als je weet hoe je de vakantiekwaaltjes bij een baby kunt voorkomen en behandelen.

 • Verbrand door de zon

  Dit vakantiekwaaltje bij een baby is misschien wel het makkelijkste om te voorkomen, want je hebt het geheel zelf in de hand. Het huidje van je baby is totaal nog niet bestand tegen de zon en verbrandt daarom extra snel. Je voorkomt dat je baby verbrand door hem of haar altijd goed in te smeren met een baby zonnebrand van minstens factor 30. Ga nooit met je baby naar buiten zonder dat hij zonnebrand op heeft.

  Zet je baby ook een zonnehoedje op. Daarnaast is het eigenlijk het beste om je baby zoveel mogelijk uit de zon te houden, zeker op het moment van de dag dat de zonkracht het sterkste is. Dat is tussen 11.00 en 15.00 uur.

  Is je baby verbrand door de zon, dan kun je dat zien doordat de huid rood is. Houd de baby zoveel mogelijk uit de zon en koel de verbrande plekken met natte doeken. Aftersun of koude kwark/yoghurt kan ook verlichting bieden. Heeft je baby er heel veel last van, dan kan een paracetamol soms helpen.

 • Insectenbeten

  Voorkom dat je baby wordt gestoken of gebeten door het vakantieverblijf zoveel mogelijk af te sluiten door horren of houdt de deuren dicht. Als je kind buiten gaat spelen waar veel insecten zijn, kan je een klamboe boven en om je kind hangen. Het schijnt dat je jouw baby beter niet onder een klamboe kunt laten slapen in verband met verstikkingsgevaar.

  Is je baby toch gestoken, bekijk dan eerst of je nog een angel ziet zitten, deze moet namelijk eerst verwijderd worden. Je kunt de pijn of jeuk van de beet verlichten door het koel te houden met een kompres of gaasje. Sommige baby’s zijn allergisch voor bepaalde insectenbeten, let dus altijd goed op je baby. Merk je dat jouw baby ziek wordt (misselijk, overgeven, duizelig, benauwd) of is hij in de mond, keel of hals gestoken, neem dan meteen contact op met een huisarts. Lees hier meer over insectenbeten bij de baby.

 • insectenbeten vakantiekwaaltje baby

 • Tekenbeet

  Zijn jullie buiten geweest, check dan altijd of je baby geen teek ergens heeft zitten. Dit is een klein bruin/zwart beestje dat op de huid van je kind zit. Als je er één vindt moet deze meteen verwijderd worden. Verwijder de teek levend en knijp hem dus niet kapot. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast bij de kop, dit werkt het beste met een tekentang. Trek het vervolgens voorzichtig uit de huid. Was de wond vervolgens goed en desinfecteer.

  Als je de teek binnen 24 uur hebt verwijderd, is de kans klein dat je baby de ziekte van Lyme krijgt. Het is daarom dus erg belangrijk dat je dagelijks je baby goed controleert. Heb je geen tekentang of ervaring met het verwijderen van teken, laat dit dan meteen door een arts doen. Na het verwijderen is het goed te noteren wanneer je kind de teek heeft gehad en in welk land en streek je was. Mochten er toch ziekteverschijnselen optreden, dan kan deze informatie behulpzaam zijn.

  Voorkom dat je baby wordt gebeten door de huid te bedekken met kleding als jullie gaan lopen in de natuur. Er zijn ook anti-teken middelen verkrijgbaar, check altijd of deze geschikt is voor een baby.

 • Diarree

  Een vervelend vakantiekwaaltje bij een baby is diarree. Dit kan gepaard gaan met braken en koorts. Diarree kan ontstaan door slechte hygiëne en voedsel. Zorg er daarom voor dat je baby niet uit de kraan drinkt, was groenten en fruit goed voor het wordt gegeten, gaar eten dat je aan je aan jouw baby geeft door en door en was regelmatig je handen. Maak ook het speelgoed en de knuffels geregeld schoon.

 • Reisziekte

  Dit vakantiekwaaltje bij een baby is heel vervelend als jullie lang moeten reizen in bijvoorbeeld de auto. Verschijnselen van reisziekte zijn misselijkheid, braken, bleek zien, zweten, slap of lusteloos zijn, slaperig of voor niets interesse hebben. Een kind jonger dan 2 jaar mag geen medicijnen slikken tegen reisziekte. Is je kind ouder vraag dan altijd aan je huisarts wat je het beste kunt geven.

  Tips die kunnen helpen tegen reisziekte: laat je kind een lichte maaltijd eten, bijvoorbeeld een boterham, fruit of muesli met yoghurt (niet te veel want een volle maag is ook niet fijn), zorg dat je kind goed uitgerust is, laat je kind geen frisdrank drinken, geef je kind geen vette snacks, zet je kind in de rijrichting, rijd voorzichtig en vloeiend (dus niet hard optrekken, scherpe bochten nemen of veel remmen) en heel belangrijk: laat je kind lekker slapen, dat helpt heel goed.

  Met welke vakantiekwaaltjes bij een baby heb jij te maken gehad? Dan zet ik ze erbij!

Reageer

vadersschapsverlof 2019