“babydeals
Baby

Insectenbeet bij de baby

De lente en de zomer zijn heerlijke seizoenen, het enige wat jammer is, is dat veel insecten dat ook vinden. Sommige insecten zien jou en de baby als lekker hapje (denk aan muggen), andere insecten steken omdat ze zich bedreigd voelen (zoals wespen of bijen). Wat de reden ook is, een insectenbeet bij de baby is best vervelend omdat het altijd wat klachten veroorzaakt zoals jeuk en een zwelling. Lees hier wat je kunt doen als de baby gestoken is!

hema rompers

Zo kan je een insectenbeet bij de baby herkennen!

Je kunt een insectenbeet bij de baby herkennen doordat er een rood bultje ontstaat, de huid opzwelt of de huid rood wordt. De baby kan een giftige insectenbeet hebben of een niet-giftige insectenbeet. gifzuiger insectenbeet kind

Bij een giftige insectenbeet heeft het insect wat gif in de huid geïnjecteerd. Je baby is dan waarschijnlijk gestoken door een bij, hommel of wesp.
Zuig dan altijd binnen 2 minuten het gif uit het huidje door middel van een vacuümpompje (niet met je mond).

Als een bij de baby heeft gestoken, moet je eerst de angel uit de wond halen. Doe dit bij voorkeur met je nagels en niet met een pincet. Als je een pincet gebruikt is de kans groter dat de angel afbreekt.

Het is mogelijk dat de insectenbeet bij de baby een allergische reactie veroorzaakt. Houd je baby dus goed in de gaten.

Muggen, vlooien, teken en luizen steken ook, maar dit valt onder de niet-giftige insectenbeten. De steek zelf is niet pijnlijk (zoals dat bij wespen bijvoorbeeld wel kan zijn). De beet kan vooral veel jeuk veroorzaken.




Is je baby gestoken door een teek, dan zal dat beestje ‘gezellig’ op je baby blijven zitten en zich helemaal volzuigen met bloed. Je moet de teek handmatig verwijderen met een tekentang. Doe dit zo snel mogelijk want teken kunnen een bacterie bij zich dragen die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Het is heel belangrijk dat de teek met pootjes en al verwijderd wordt. Mocht je niet precies weten hoe je een teek kunt verwijderen, ga dan naar de huisarts zodat het voorgedaan kan worden! Lees hier meer over een tekenbeet bij je kind.

disneybanner

Hoe een muggenbeet bij de baby behandelen?

Doorgaans worden de meeste insectenbeten bij de baby veroorzaakt door een mug. Gelukkig is een mug niet giftig en doet de steek geen pijn. Maar helaas weten we allemaal dat een muggenbult allesbehalve feest is, omdat ze zo kunnen jeuken. Daar heeft je baby natuurlijk ook last van.

Je kunt de muggenbeet behandelen en de jeuk verminderen door de bult koel te houden. Bijvoorbeeld door met een washandje met ijsblokjes of een handdoek met ijsblokjes. Wat ook schijnt te helpen is wat citroen of azijn op de muggenbult aanbrengen.

Muggenbult baby gaat niet weg

In de meeste gevallen is een muggenbeet bij de baby ongevaarlijk, maar het kan zijn dat er klachten ontstaan na de muggenbeet. Normaal gesproken behoort het bultje na ongeveer 36 uur weg te zakken. Het kan dus wel meer dan 2 dagen duren voordat de bult helemaal weg is.

Is je kind overgevoelig voor muggenbeten, dan kan er een blaasje ontstaan of er ontstaan nog meer jeukende bultjes. Als je dit opmerkt is het goed om naar de huisarts te gaan. Ook bij vermoeidheid, koorts of misselijkheid moet je aan de bel trekken.
muggenbult baby behandelen

Welke zalf bij insectenbeten baby?

Een insectenbeet bij de baby veroorzaakt altijd jeuk, je kunt dus na elke beet de jeuk proberen te verlichten door de plek waar je kindje is gestoken te koelen met een kompres of gaasje.

Er bestaan ook diverse soorten zalfjes tegen insectenbeten. Let er wel heel goed op of je de zalf mag gebruiken. Veel zalfjes mogen niet gebruikt worden bij kinderen die jonger zijn dan twee jaar, denk bijvoorbeeld aan zalfjes met metholpoeder. Mentholpoeder kan bij kinderen benauwdheid veroorzaken. Kies daarom liever voor een zalf met aloë vera of calendula.

Wanneer contact opnemen met de huisarts als baby gestoken is?

In de meeste gevallen is de ergste jeuk van een insectenbeet bij de baby na ongeveer 2 dagen weer voorbij. Is je baby echter heel gevoelig of allergisch, dan kan een insectenbeet ergere gevolgen hebben. Houd je baby daarom goed in de gaten na een insectenbeet. Neem snel contact op met de huisarts als je de volgende signalen opmerkt:

  • Misselijkheid en overgeven.
  • Diarree.
  • Duizeligheid of flauwvallen.
  • Benauwdheid of last met ademhalen.
  • Er treedt een uitslag op en/of zwellingen op andere plekken.
  • Allergische reactie: Als je kind niet alert is, bewusteloos of heel erg benauwd dan moet je meteen 112 bellen, mogelijk is er dan sprake van een allergische reactie!
  • Is je kind bij de mond, keel of hals gestoken, ga dan ook met je kind naar de arts. Wanneer je kind hier gestoken is, is het mogelijk dat de tong en slijmvliezen gaan opzwellen waardoor je kind minder goed kan ademhalen.
  • Is je kind jonger dan 3 jaar en merk je meerdere insectenbeten op, dan moet je ook even contact opnemen.

Lees ook: Hoe kan je de baby beschermen tegen insecten thuis en op vakantie?

Hoe kan je een insectenbeet bij de baby voorkomen?

Ook voor een insectenbeet bij de baby geldt: voorkomen is beter dan genezen. Als je rekening houdt met onderstaande punten, kan je al veel leed voorkomen!

  1. Houd muggen en andere insecten buiten door horren voor de ramen en deuren te plaatsen. Je kunt ook overwegen een klamboe aan te schaffen.
  2. Zet regelmatig de ramen tegen elkaar open op de babykamer. Muggen houden niet van tocht.
  3. Leg je kind niet zomaar op het gras, want daar zit veel ongedierte.
  4. Bijen en wespen zijn dol op zoete geuren en producten, je kunt deze dus het beste niet naast je baby neerzetten.
  5. Leer je kind (als die wat ouder is) om niet naar wespen, bijen en hommels te slaan, daar gaan ze juist van steken.
  6. Je kunt een insecten werend middel gebruiken voor je kind, lees wel goed de bijsluiter. De meeste middelen zijn pas geschikt voor je kind als hij/zij ouder is dan 2 of 3 jaar.

Lees ook: Tips hoe je muggen kan verwijderen van de babykamer!



banner vitamine-D kind

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019