“waterwipes
Baby

Eerste hulp bij een tekenbeet bij je peuter!

Als het weer mooier wordt zijn jij en je peuter vast weer veel buiten te vinden. Lekker op pad; wandelen, fietsen of het bos in. Heerlijk en gezond. Maar buiten zijn ook insecten, zoals muggen en teken. En die beestjes kunnen bijten en prikken. Weet jij wat je moet doen bij een tekenbeet bij je peuter?

verzwaringsdeken banner

Waar loopt je kind de meeste kans op een tekenbeet?

Een teek is een kleine bloedzuigende parasiet. Hij ziet eruit als een spinnetje en is maar enkele millimeters groot en bruin/zwart van kleur. Het hele jaar door zijn er teken, maar pas als het een graad of 12 is worden ze actief.

Teken zitten voornamelijk op maximaal anderhalve meter boven de grond. In het bos, de duinen, op de heide, in parken, weilanden en gewoon bij jou in de tuin. Ze houden van hoog gras maar zijn eigenlijk overal te vinden.
tekenbeet bij kind
Jouw peuter komt waarschijnlijk ook graag op die plekken. Banjeren door het bos, struinen door de duinen. In de buitenlucht op avontuur. En aangezien je peuter zich ook vrij laag bij de grond bevindt, is jouw kind een makkelijke prooi voor een tekenbeet.




Risico’s van een tekenbeet bij je peuter! Is het gevaarlijk?

Op zich is een tekenbeet niet gevaarlijk. Maar pas op want een klein percentage van de beestjes kan ervoor zorgen dat je de ziekte van Lyme op loopt. Zo’n 20% van alle teken zou besmet zijn met de bacterie Borrelia Burgdorferi. Deze bacterie kan er voor zorgen dat je peuter bij een tekenbeet kans heeft op de ziekte van Lyme.

Deze ziekte kan zeer ernstig zijn als je de symptomen niet op tijd opmerkt. Wat begint met huiduitslag kan in de ergste gevallen uitlopen op een chronische aandoening. Hierbij kan het zenuwstelsel, de gewrichten en spieren en zelfs het hart worden aangetast. Maar dit is het grootste doemscenario.

Als een teek binnen 12 tot 24 uur verwijderd wordt, is de kans op besmetting zeer klein. Het risico om echt ziek te worden is gelukkig niet zo groot en bedraagt ongeveer 1 tot 2%.

prenatal extra korting banner

Hoe voorkom je een tekenbeet bij je peuter?

Moet je de peuter nu verbieden om buiten te spelen? Zeer zeker niet. Buiten spelen is leuk en heel gezond. Wel kan je je kind beschermen door hem, zeker als jullie samen in het bos gaan spelen, goed aan te kleden. Lange mouwen en de broek in de laarzen. Dit scheelt al een hoop ‘kruipruimte’ voor onze kleine kriebelbeestjes. Ook een pet beschermt je kindje.

Er bestaan ook insectenwerende middelen. Bij teken werken alleen middelen waar minstens 30% DEET in zit waardoor ze niet geschikt zijn voor kinderen onder de drie jaar.

Wat wel handig werkt tegen teken is een TickLess. Dit is een klein apparaatje dat hoge geluidsgolven afgeeft. Mensen kunnen deze golven niet horen, maar teken en vlooien blijven er door uit te buurt. Dit kleine gif- en geurloze apparaatje is ideaal bij buitenactiviteiten, en gemakkelijk vast te maken aan bijvoorbeeld de broek van je peuter. Je kunt de Tickless hier bestellen.
tickless baby banner
Tegenwoordig is er ook een handige app te downloaden waarmee je de tekenverwachting bij jou in de buurt kunt zien en een “teken-alert” op je mobiele telefoon krijgt.

Hoe verwijder je een teek bij je kind?

Ben je buiten geweest? Check je peuter dan altijd goed op teken, binnen 24 uur verwijderen brengt de minste kans op besmettingen met zich mee. Als een teek zich nog niet vastgebeten heeft kan je hem het beste wegspoelen met water.

Zit de teek al wel vast in de huid van je kindje? Pak de teek dan met een pincet of tekentang vast bij zijn kop en trek hem er langzaam en in een beweging uit. Het is belangrijk dat je hem bij zijn kop pakt en niet bij zijn buik. Ga ook niet draaien en smeer geen olie, alcohol of jodium op de teek. Hierdoor vergroot je de kans dat hij extra speeksel uit gaat scheiden, en dat speeksel vergroot juist de kans op een eventuele besmetting.
ringvormige uitslag herkennen tekenbeet

Waar moet je op letten na het verwijderen van de teek?

Na het verwijderen van de teek ontsmet je de huid van je peuter. Het is verstandig om de datum op te schrijven in je agenda of op de kalender. Houd de komende drie maanden de plek van de beet in de gaten. Wordt de huid rood, of zie je ringvormige huiduitslag? Krijgt je kindje koorts, hoofdpijn of andere griepverschijnselen? Dan kan het verstandig zijn om de huisarts te raadplegen. Meld altijd dat je kindje is gebeten door een teek en geef de datum door.

Naar buiten gaan met je kindje is natuurlijk heerlijk, maar kan soms ook best spannend zijn. Behalve een tekenbeet bij je peuter is er buiten nog meer gevaar. De zon bijvoorbeeld, heerlijk hoor, maar op het hoofdje van je peuter niet zo verstandig. Of harde geluiden op bijvoorbeeld een leuk festival. Op babyveilig.nl vind je allemaal handige producten die je helpen zo veilig mogelijk met je peuter op pad te gaan.
(Bron: RIVM)

Lees ook: EHBO spullen met kleine kinderen! Wat moet je in huis hebben?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019