“waterwipes
Baby

Spelen met de baby? De leukste spelletjes!

Weet je soms niet zo goed wat je met de baby moet doen, behalve non stop kusjes en knuffeltjes geven? Lees hoe je leuk kunt spelen met de baby per maand. Dus welke spelletjes en speelgoed geschikt zijn voor elke maand dat de baby oud is. Zo kan je jouw kind op de juiste manier stimuleren door leuk samen te spelen!

Leuk spelen met de baby per maand? De leukste spelletjes!

Elke maand kan de baby weer allemaal nieuwe dingen doen en elke maand kan je jouw baby weer prikkelen met nieuwe spelletjes, liedjes of oefeningen. Kortom: elke maand kan je weer op een nieuwe manier leuk spelen met je baby.
Lees hier de leukste spelletjes per maand die je met je kind kan doen!

beste babyfoon bol.com

Maand 0, pasgeboren

Denk je dat jouw pasgeboren baby echt niets anders kan dan huilen, plassen en slapen, dan heb je het mis. Want ook een pasgeboren baby kan gestimuleerd worden.

Breng je gezicht eens heel dichtbij je baby (binnen een afstand van 20 tot 30 centimeter, verder ziet je baby niet) en vertel een klein verhaaltje of wat je hebt gedaan die dag. Beweeg ondertussen je gezicht heen en weer zodat je baby je moet volgen. Waarschijnlijk zal dit niet heel soepel gaan, maar je baby wordt wel geprikkeld.
huid op huid contact
Wat een baby van 0 maanden heerlijk vind is huid-op-huid contact. Huid-op-huidcontact is ontzettend belangrijk voor jullie hechting. Dit geldt voor jou, maar ook zeker voor je partner. Het advies is om na de geboorte meteen een uurtje lekker bloot tegen elkaar aan te liggen.

Vervolgens doe je dit de eerste maanden dagelijks een uur, verspreid over de dag. Het is trouwens niet alleen fijn voor je baby, ook voor jou. Je maakt enorm veel van het knuffelhormoon aan en je zal merken dat je overspoeld wordt door liefde en tevredenheid. Bijna verslavend!
Spelen met de baby van 1 maand oud

Als je baby 1 maand oud is kan hij of zij al veel meer en zal je merken dat er iets meer contact is. Jouw baby ziet nog niet heel scherp, maar wel al wat beter dan in het begin. Hoog tijd dus om je baby een mooie rondleiding door het huis te geven, waarbij je bij alles wat je ziet vertelt wat het is. Maak ook eens een rondje in de tuin of desnoods op je dakterras.

Blijf altijd veel praten tegen je baby en maak zo vaak je kan oogcontact. Als je praat tegen je baby zorg dan dat je gezicht dichtbij is.

Leuke spelletjes met de pasgeboren baby:

 • Lachen met gekke bekken: Vanaf 1 maand oud gaan baby’s voor het eerst echt glimlachen. Dat wil je als ouder natuurlijk de hele tijd zien! Je kunt deze prachtige lach tevoorschijn toveren door leuk met je baby te spelen. Bijvoorbeeld liedjes zingen, gekke bekken trekken of vrolijk tegen je kindje brabbelen.
 • Spelen met poppetjes: Wat kleine baby’s ook mega interessant vinden zijn kleine gebeurtenissen voor hun gezichtje. Pak bijvoorbeeld eens een knuffeltje en beweeg die voor het gezichtje van je kleintje. Maak er geluidjes bij en laat de knuffel tegen je kindje ‘praten’.

  Je kunt ook nog gezichtjes op je vingers tekenen of vingerpopjes gebruiken. Deze houd je voor het gezicht van je kindje waarbij je langzaam elk poppetje voorstelt en vervolgens een klein poppenkastje speelt.


moeder knuffelt met baby

Spelen met de baby van 2 maanden oud

Een baby van twee maanden oud gaat steeds meer herkennen en vindt jou nog steeds de leukste persoon op aarde. Maak dus lekker veel contact door tegen je baby te praten. Speel hierbij met toonhoogtes en overdrijf gezichtsuitdrukkingen. Zo maak je het voor je baby reuze interessant! Speeltjes met felle kleuren gaat je baby steeds interessanter vinden.

Leuke spelletjes:

 • Liedjes zingen: Je baby vindt het geweldig als je voor hem of haar zingt. Ook al klinkt het als kattengejank: je baby is jouw grootste fan! Je kunt allerlei simpele kleuterliedjes zingen zoals ´Hoedje van papier´ of ´In de maneschijn´, maar gewoon een hitje van nu zingen is ook prima. Zolang het maar zingen is! Zingen voor je baby is goed voor de taalontwikkeling en spraakontwikkeling.
 • prenatal extra korting banner
 • Gekleurde speeltjes: De baby gaat steeds meer kleur zien en vooral voorwerpen of speeltjes met contrasterende kleuren zijn heel interessant voor je kleintje. Laat hem daarom kijken naar dit soort speeltjes. Een boxmobiel is ook heel interessant.


spelen baby op buik leggen

Spelen met je baby van 3 maanden oud

Als je baby drie maanden is, zal je merken dat je meer contact met je baby krijgt en dat het hele kleine eraf is. Je kunt nu ook leuk spelen met je baby door je baby dingen te laten volgen. Zoals een boxmobiel of rollen met een bal terwijl je baby op het buikje ligt.

Tummy time is trouwens ook heel belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat de rugspieren van je baby getraind worden. Geadviseerd wordt om dagelijks een paar keer je baby op het buikje te leggen onder toezicht.

kniebeschermer baby kruipen

Handig tijdens het kruipen! Zo beschadigen de knietjes niet meer!

Leuke spelletjes om te spelen met de baby

 • Dingen laten voelen: Je baby wordt zich steeds bewuster van zijn omgeving en ervaart alles beter. Je baby kan ook meer voelen, bijvoorbeeld voelen met de handjes aan verschillende stoffen. Laat je baby daarom aan dingen voelen zoals voelboekjes met verschillende texturen.
 • Meenemen naar buiten: Wandelen met je baby is altijd een goed idee, maar nu je baby de wereld wat beter kan ervaren is het voor je kleintje ook leuk. Zo hoort je baby de vogels fluiten, de wind op het gezicht en ruikt hij het bos. Heerlijk toch?
 • Laten bouncen: Je baby gaat de beentjes meer gebruiken door bijvoorbeeld te trappelen en ze in de lucht te gooien (ken je de ‘kaars’ nog van vroeger? Dat een beetje). Je kan je baby stimuleren de beentjes nog meer te gebruiken door hem te bouncen.
 • Babyzwemmen: Babyzwemmen is ontzettend goed voor de fysieke ontwikkeling van je kleintje omdat hij of zij vrij kan bewegen in het water. Je baby zal het heerlijk vinden en lekker gaan spartelen. Fantastisch toch?

  Het is overigens niet alleen goed voor de fysieke ontwikkeling, ook voor jullie onderlinge band is het goud waard, omdat je telkens met elkaar in contact bent. Wil je gaan babyzwemmen, bekijk dan eerst of dit mogelijk is bij een zwembad bij jou in de buurt. Er zijn namelijk wel een paar eisen waaraan het zwembad moet voldoen voordat je er een plonsje met je baby in maakt. Lees hier meer over babyzwemmen en praktische tips.


rollebollen met baby

Leuk spelen met de baby van 4 maanden oud

Je baby’s zintuigen worden steeds sterker, probeer deze allemaal te stimuleren door je baby naar dingen te laten kijken, verschillende texturen te laten voelen en vergeet ook het neusje niet. Laat je baby ruiken aan bloemen, fruit of misschien een vers gebakken taart?

Leuke spelletjes om te spelen met je baby

 • Rollebollen: Wat zeer leuk en heel nuttig is om te doen met je baby van 4 maanden oud is oefenen met omrollen. Leg je baby op het rugje en draai het onderlijfje in de goede richting. Je kunt in het begin nog helpen door in het rugje te duwen. Terugrollen doe je op dezelfde manier. Naarmate de weken verstrijken kun je steeds iets minder helpen en je baby meer zelf laten doen.
 • Vliegtuigje: Leuk spelletje om te doen met je baby is vliegtuigje. Doe dit trouwens alleen als je baby het hoofdje al goed overeind kan houden. Ondersteun het hoofdje een beetje bij de kin en leg je andere hand bij de luier en vlieg zo door de kamer rond. Inclusief snoekduiken. Ze vinden het geweldig!
 • Van wie zijn die voetjes? Je baby is druk bezig met alles ontdekken zo ook de handjes en de voetjes. Help je baby een beetje door de voetjes vast te pakken en voor het gezichtje te houden. Van wie zijn die voetjes?!
 • Grijpen: Wat altijd goed is om te doen, is je baby naar speeltjes of jouw vingers laten grijpen.

speelgoed banner

Spelen met je baby van 5 maanden

Is je baby 5 maanden oud, dan blijf je eigenlijk doorgaan met alles wat je tot nu toe hebt gedaan. Blijf zingen (klap eens in de handjes), veel praten en laat je kind constant naar dingen grijpen en alles bekijken.

Leuk om te doen met een baby van 5 maanden

 • Kiekeboe: Kiekeboe spelen is leuk en goed voor de mentale en fysieke ontwikkeling. Zo leert je baby jouw volgen en zoeken. Daarnaast is kiekeboe een goede manier om verlatingsangst bij je baby te verhelpen. Lees hier meer over kiekeboe spelen.
 • kiekeboe beer

 • Rammelen en geluiden: Je baby begint nu onderlinge verbanden en relaties te snappen. Zo snapt je kleintje dat als er op een bepaald knopje wordt gedrukt, iets geluid maakt. Speeltjes met geluidjes of een heerlijk ouderwetse rammelaar zijn nu heel leuk voor je baby.
 • Fietsen: Ga eens lekker fietsen met je baby, niet alleen op die mooie mamafiets, maar ook gewoon liggend op het speelkleed. In dat laatste geval fiets je met de beentjes van je kleintje.


wat te doen met baby 5 maanden

Leuke dingen om te doen met de baby van 6 maanden oud

Een baby van 6 maanden oud heeft al veel motorische ontwikkelingen ondergaan. Zo gaat het grijpen nu hartstikke goed en is niets meer veilig voor die kleine handjes. Laat je baby er ook maar lekker op los grijpen en rammelen! Leuk speelgoed naast rammelaars zijn: piepbeestjes, spiegeltjes, doosjes waarmee gerammeld kan worden en zachte boekjes met reliëf en knisperende geluidjes.

Kan je baby nog niet omrollen? Probeer dit dan 3 keer per dag samen te oefenen door het onderlichaampje in de juiste richting te draaien en je baby zoveel mogelijk de rest zelf te laten doen. Vliegtuigje spelen vindt je baby ook nog steeds geweldig.

Leuk om te doen

 • Spelen op een bal: Leg je kind eens op een grote fitnessbal of kussen. Houd de heupjes vast en beweeg je baby naar voren en naar achteren. Je baby moet nu het lijfje goed proberen te houden. Dit is een hele goede oefening voor de balans van je baby en de motorische ontwikkeling.
 • Overeind tot zit komen: Leg je baby op de rug op jouw schoot, voor je op de bank of op het aankleedkussen. Pak vervolgens de handjes vast en trek je baby heel voorzichtig overeind tot hij in een zitpositie komt. Tover een grote lach tevoorschijn en laat vervolgens je baby weer zakken. Herhaal dit een paar keer. Dit is niet alleen leuk, maar ook goed voor de motorische ontwikkeling.


leuk om te doen met baby 7 maanden buikje leggen

Leuk spelen met de baby van 7 maanden

Baby’s die 7 maanden oud zijn, kunnen gaan beginnen met tijgeren. Dit is een stap die voor het kruipen komt. Je kunt het tijgeren stimuleren door je baby vaker op het buikje te leggen en zijn favoriete speeltje iets verder van hem af te leggen. Even kijken wat je baby doet. Wacht trouwens niet te lang, want dan is het niet leuk meer.

Leuke dingen om te doen met de baby

 • Bewegend speelgoed: Alles staat een beetje in het teken van beweging, zo ook dit speelgoed dat nu heel aantrekkelijk is voor je baby. Leuke speeltjes zijn een bal, auto of trein. Rij dit voor je baby op en neer en kijk of je baby het wilt pakken. Doe dit een paar minuten en bekijk of je baby bij het speeltje kan. Lukt het niet, dan kun je het de volgende dag weer proberen.
 • Klap eens in de handjes! Baby’s van 7 maanden oud gaan de handjes steeds meer en anders gebruiken. Bijvoorbeeld om te zwaaien of om te klappen. Liedjes zoals ‘Klap eens in de handjes’ of ‘1,2,3,4 hoedje van papier’ zijn erg leuk om meer beweging met de handjes te stimuleren.
 • Samen dansen: Zwierend de kamer door dansen vinden baby’s echt geweldig. Je mag hier best een beetje wild in zijn (blijf wel letten op de reactie van je kind). Dus hop: ga lekker samen stijldansen of draai rondjes terwijl je baby op je arm ligt.


baby 7 maanden buik liggen

Leuk spelen met de baby van 8 maanden

Leuk speelgoed voor baby’s van 8 maanden zijn van deze doosjes waarin blokjes en vormpjes gestopt kunnen worden. Dit leert je baby om te kijken welk vormpje waar in moet, wat natuurlijk super goed is voor de ontwikkeling.

Andere leuke dingen om te doen

 • Spelen met potten en pannen: Nu je baby de motoriek goed onder controle heeft en gek is op veel geluid maken, is spelen met potten en pannen hemels voor die kleine. Dus: oordopjes in en pannen met pollepels klaar!

  Je kunt natuurlijk ook een echte trommel aanschaffen of een ander instrument erbij pakken. Laat je baby zien dat verschillende objecten andere geluiden maken. Wat een ontdekking!

 • In de lucht ‘gooien’: Misschien deed je dit al, en als je het nog niet deed: doe dit vooral. Baby’s vinden het geweldig om in de lucht ‘gegooid’ te worden. Denk wel aan de veiligheid!


baby omhoog houden

Leuk spelen met de baby van 9 maanden

Leuk speelgoed voor een baby van 9 maanden is: duw- of trekspeelgoed, doosjes waar blokjes en figuurtjes in gestopt moeten worden, stapelblokken, boekjes met geluid, muziekinstrumenten, speelgoed met geluid en licht en speelgoedtelefoons.

De meeste baby’s van 9 maanden kunnen kruipen, dus zal je waarschijnlijk daar je handen vol aan hebben. Laat je baby vooral veel zijn gang gaan, maar zorg er wel voor dat je huis babyproof is.

Leuke spelletjes om te spelen met de baby:

 • Paardje in galop: Nu je baby goed kan zitten en het lijfje goed onder controle heeft, kan je lekker paardje in galop spelen. Zet hierbij je kleintje op je schoot en ga van een lichte galop, naar een wilde galop (boerenpaard) en hele snelle galop (racepaard). Vergeet ook het gat in de weg niet!
 • Pincetgreep en overpakken: Wat een mooie ontwikkeling is van een baby van 9 maanden oud, is dat hij de pincetgreep onder de knie krijgt. Je baby kan iets vastpakken tussen wijsvinger en duim. Dit kan je samen lekker veel oefenen. Een andere vaardigheid is dat je baby iets van het ene handje naar het andere handje kan overgeven. Wat goed zeg!


spelen met baby 9 maanden

Spelen met de baby van 10 maanden oud

Speelgoed met knoppen waaruit geluid komt is heel populair bij baby’s van 10 maanden. Misschien minder fijn voor jou, maar goed: je baby kan zich wel even met dit soort speelgoed vermaken.

Wat kan je doen met je baby van 10 maanden

 • Gooien en bouwen: je baby vindt het super om dingen te gooien of om iets te bouwen en om te gooien. Jullie nieuwe bezigheid waar je uren zoet mee bent is: torens bouwen en omgooien. Waarschijnlijk zal jij het bouwwerk moeten doen en gooit je baby alles om.
 • Trompet op het buikje: Wie kent het niet, de trompetter op het buikje. Baby’s vinden het geweldig en lachen het uit. Dus hop: romper omhoog en blazen maar op dat buikje. Trouwens, trompet spelen op het wangetje, handjes, voetjes of in het nekje kan ook.
 • Verstoppertje spelen: Ben je het kiekeboe spelletje wel een beetje beu? Stap dan over naar kiekeboe 2.0. Hierbij verdwijnt niet iets even achter een doek (hier begin je trouwens wel mee), maar verstop je het en laat je jouw baby zoeken. Als je baby het na een paar minuten niet kan vinden, dan help je jouw baby. Doe het in het begin nog heel makkelijk en bouw de moeilijkheidsgraad steeds meer op. Je kan trouwens ook jezelf verstoppen!


spelen met baby torens bouwen

Leuk spelen met je baby van 11 maanden

Naast het speelgoed met geluid en lichtjes, de vormdoosjes, blokken om te stapelen en duw speelgoed, kan je nu ander speelgoed introduceren: de krijtjes en makkelijke puzzels. Wil je even rust, dan kan je jouw kind ook voor de televisie zetten, want dat vinden baby’s van 11 maanden ook steeds meer interessant. Populaire programma’s zijn Woezel en Pip, Thomas de Trein, Nijntje, Teletubbies en Bumba.

Leuke dingen om te doen met de baby

 • Parcours laten afleggen: Je baby kan nu als het goed is prima kruipen en heel misschien al een paar wankelende stapjes zetten. Blijf je baby altijd stimuleren om in beweging te komen door er lekker met je kleine op uit te gaan.

  Wat je baby ook geweldig vindt is een parcours afleggen. Super spannend en heel goed voor de motorische ontwikkeling. Op het parcours leg je wat kussens en voorwerpen waar je baby omheen of overheen moet klimmen. Ook leuk voor het parcours: een stevig kruikje waaraan je baby zich kan optrekken of een kruiptunnel.

 • Spelen met schaduwen: Het schaduwspel is een heel leuk en interessant spel voor je baby omdat je zo verschillende vormen en patronen laat zien. Ga samen met je baby in een donkere ruimte zitten en schijn met een zaklamp op een muur. Vervolgens maak je met je handen vormen op de muur. Houd het eerst simpel zoals een cijfer en ga later dieren tevoorschijn toveren zoals een konijn, vogel of een hond.


spelletjes voor baby 12 maanden

Spelen met de baby van 12 maanden

Je baby is 12 maanden oud en vanaf nu geen baby meer! Je weet nu waarschijnlijk wel hoe je leuk met je baby kunt spelen en misschien heeft je kleintje ook al voorkeuren voor speelgoed en spelletjes.

Als baby’s bijna 1 jaar is, gaan ze heel veel nadoen. Ze willen in principe alles doen wat jij ook doet. Dit maakt het spelen met je baby natuurlijk heel makkelijk! Doe gewoon je ding en laat je baby jou nadoen, maar dan een ‘light versie’ van wat jij doet.

Ga je koken, laat je kleine met wat pannen spelen of misschien is het tijd voor een speelkeuken! Ga je poetsen, geef je kleine dan een doek om over dingen heen te halen. Laat je baby een eigen karretje duwen tijdens boodschappen doen en laat je baby vooral meehelpen met opruimen. Dat moet je kind sowieso leren.

Wat nu ook leuk is, is echt verstoppertje spelen. Nu verstop jij niets, maar gaat je baby zich verstoppen. Doe er vooral heel lang over en vergeet niet een paar keer stil te staan bij de plek waar je baby zit, zonder hem daadwerkelijk te vinden. ‘Hè, waar is die toch?!’ Waarschijnlijk kan je kleintje de lach niet inhouden! 😉Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019