header luiers van pampers met 50% korting
Beste babyproducten

Beste kruik voor een baby

Op elke babyuitzetlijst staan twee kruiken met twee kruikenzakken. Deze moet je dus aanschaffen als je een baby krijgt. Maar wat voor soort kruik is de beste kruik voor een baby? Een metalen kruik? Of kan je beter gaan voor een elektrische kruik, pitten- of gelkruik? En waarvoor gebruik je de baby kruik eigenlijk?

beste babyfoon bol.com

Waarom gebruik je een kruik bij een baby?

Voordat je op pad gaat (of achter je computer gaat zitten) voor de beste kruik voor je baby, wil je misschien eerst wel weten of dat ding wel zo noodzakelijk is. Nou daar kan ik kort over zijn, dat is het wel, zeker als jouw kindje geboren wordt in de iets koudere maanden.
Waarom heb je een baby kruik nodig?

Een pasgeboren baby kan zichzelf nog niet goed op temperatuur houden, terwijl het voor zo’n kleintje heel belangrijk is dat de lichaamstemperatuur rond de 36,8 en 37,3°C is. Als de omgevingstemperatuur lager is, koelt je kindje heel snel af. Dit kan je voorkomen door je pasgeboren baby goed aan te kleden, een mutsje op te zetten en zo nodig ook te voorzien van een kruik in bed als hij gaat slapen.
Een baby kruik zorgt er dus voor dat je baby niet afkoelt in bed en het is ideaal om het bedje, kleertjes of de kinderwagen lekker voor te verwarmen.

banner vitamine-D kind

Heeft elke baby een kruik nodig?

Het is trouwens niet bij elke baby noodzakelijk om een kruik in bed te leggen. Doe dit alleen als je kraamverzorgster of verloskundige dit adviseert.

Een kraamverzorgster is de eerste week na de geboorte dagelijks bij je om je met dit soort dingen te helpen. Meestal wordt er geadviseerd om een kruik in het bedje te leggen tijdens het slapen als de lichaamstemperatuur van de baby onder de 36,7°C is. Begin eerst met één kruik. Is de lichaamstemperatuur lager dan 36,5°C dan kun je bespreken of twee kruiken nodig zijn.
eisen goede baby kruik

Waar moet een goede baby kruik aan voldoen?

Heet waterkruik (metaal of kunststof), elektrische kruik, pittenkruik en ga maar door: ook op het gebied van kruiken zijn er weer allerlei soorten waaruit je kan kiezen. Maar waar moet de beste babykruik aan voldoen?

Dat ligt een beetje aan het gebruik. Als je de kruik gebruikt om je baby tijdens het slapen warm te houden, dan is het wel handig als de kruik lekker lang warmte afgeeft. In dat geval kan je het beste kiezen voor een heetwaterkruik. Elektrisch-, pitten- en gelkruiken koelen heel snel af.

Bij een heet water kruik is het ESSENTIEEL dat je ervan verzekerd bent dat deze NIET LEKT. Kijk daarom altijd goed naar het rubbertje bij de dop. Deze mag niet hard aanvoelen of scheurtjes hebben!

Gebruik je de kruik vooral om voor te verwarmen, bijvoorbeeld het bedje of de kleertjes, dan is het misschien handig als het niet zoveel gedoe is. Een pittenkruik of gelkruik heb je zo warm, je hoeft het alleen maar eventjes in de magnetron te stoppen (lees goed de gebruiksaanwijzing!).

Een elektrische kruik kan je ook heel goed hiervoor gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat de meeste er ongeveer 6 tot 10 minuten over doen voordat ze goed warm zijn.Welke kruik je ook gebruikt, je moet er altijd een kruikzak of een hydrofiele doek omheen doen. Ook als de kruik niet zo heel warm is.

beste babyfles banner

Soorten kruiken voor de baby

Onderstaand nog een kort overzicht van de soorten kruiken die je zou kunnen gebruiken voor je baby. Ze hebben allemaal voor- en nadelen, dus soms is het ook een kwestie van smaak wat jij de beste kruik voor de baby vindt.

 • Heet water kruik:

  Een heet water kruik kan van metaal of kunststof zijn. De kruik moet je vullen met heet water (geen kokend). Vervolgens doe je er een kruikzak of hydrofiele doek omheen, dit moet je doen om brandwonden te voorkomen.
  Voordeel: Een heetwaterkruik blijft het langste warm en is daarom erg geschikt om jouw baby ’s nachts op temperatuur te houden.
  Nadeel: Het vullen kan soms een gedoe lijken en daarnaast bestaat er een kans op lekken.

 • Elektrisch oplaadbare kruik

  Deze kruik warmt zich op middels elektriciteit. De kruik is aan de buitenkant niet heet, dus je kunt hem gewoon vastpakken.
  Voordeel: De buitenkant wordt niet te heet waardoor je jezelf en de baby niet kunt verbranden aan de fles.
  Nadeel: Het duurt ongeveer 6 tot 10 minuten voordat hij warm is en hij koelt ook redelijk snel weer af. Wil je hiermee je baby ’s nachts warm houden, dan zal je tussendoor weer opnieuw moeten laden.

 • Gelkruik:

  Een gelkruik kan je makkelijk opwarmen in de magnetron en is vervormbaar nadat de substantie die erin zit is verwarmd. Zodra de kruik afkoelt wordt het weer hard. Een gelkruik is niet heel geschikt als babykruik, maar meer voor jouw pijnlijke nek, lage rug of bandenpijn. Houd er ook rekening mee dat een gelkruik niet gelijkmatig verwarmt, dus dat je de warmte altijd even moet verdelen. (Let op dat je jezelf niet verbrandt). Tevens koelt het heel snel af. Je kunt het wel gebruiken om kleertjes en dergelijke voor te verwarmen.

 • Pittenkruik:

  Dit is een soort zak gevuld met kersenpitten of lijnzaad. De kruik kan je opwarmen in de magnetron, of nog beter, in de oven. Ook een pittenkruik is niet ideaal voor je baby omdat het de kans op wiegendood iets vergroot. Je baby kan namelijk in losse pitjes stikken of met het gezichtje erin draaien en dan stikken. Een pittenkruik koelt ook snel af en sommige versies hebben een klein brandgevaar. Lees dus voor gebruik altijd goed de gebruiksaanwijzing. Tegenwoordig zie je ook steeds vaker de magnetron knuffel als “kruik” om de baby warm te houden.


veilig gebruik van een baby kruik

Veilig gebruik van de baby kruik

Wat je ook kiest als beste kruik voor je baby, zorg er altijd voor dat je onderstaande punten kunt afvinken:

 • Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door en volg deze ook exact op.
 • Doe altijd een kruikenzak om de kruik heen, welke variant je ook hebt.
 • Koop geen kruikenzak in de vorm van een knuffel of met leuke print, want dat nodigt je kind alleen maar uit om ermee te spelen of om eraan te zitten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
 • Leg de kruik nooit tegen je kind aan of op zo’n manier in het bedje dat het tegen je kind aan kan komen. Mocht het nodig zijn om een kruik bij je baby in bed te leggen (overleg altijd eerst met kraamverzorgster/verloskundige) leg het dan bij het voeteneinde op de deken of op handbreedte afstand op de deken.
 • Controleer of de kruik niet te heet is door het tegen je pols aan te houden. Voelt dit lekker warm, dan is het goed. Voelt het te heet dan moet je de kruik even laten afkoelen.
 • TIP: Om ervoor te zorgen dat de kruik niet tegen je baby aankomt kun je er een hydrofiele doek of molton omheen doen. Dit doe je door de doek dubbel te vouwen in een driehoek. Wikkel de kruik vanaf het smalste punt (laat een stukje over vanaf beginpunt) en zorg dat je twee punten overhoudt. Maak met deze punten een dubbele knoop. Het beste is de kruik met de dubbele knoop naar je baby te leggen. Zo kan de kruik nooit naar je baby rollen.
 • De opening van de kruik ligt altijd van je baby af, bijvoorbeeld naar beneden gericht.
 • Ga je voorverwarmen, leg de kruik dan wel onder het dekentje of in de slaapzak. Haal het weg als je jouw baby erin legt.
 • Zorg ervoor dat de warmte gelijkmatig verdeeld is, dit geldt met name voor gel- en pittenkruiken.
 • Controleer altijd of je baby het niet te koud of te warm heeft, door in het nekje te voelen. Een klam nekje betekent dat je baby het te warm heeft. Haal dan de kruik weg.
beste babyfoon bol.com

Wat is de beste kruik voor een baby?

De meeste kraamverzorgsters zullen waarschijnlijk de heet water kruik aanduiden als beste kruik voor een baby. Als de kruik goed afgesloten kan worden en een goede kruikenzak heeft (of je knoopt er een hydrofiele doek omheen) dan zijn de gevaren minimaal en kan je baby lekker lang verwarmd worden. Op de tweede plek in de lijst van beste kruik voor je baby, staat de elektrische kruik. Deze is handig in gebruik, en vooral geschikt om voor te verwarmen.

De soort kruik die je niet moet kopen voor een baby is de rubberen kruik! Bij deze kruik is het risico op lekken echt te groot!

Hoe moet je een kruik vullen?

Ga jij voor de beste kruik en koop je een heet water kruik. Dan is het belangrijk dat je hem goed vult. Dat doe je zo:

 1. Controleer altijd eerst of het rubberenplaatje bij de opening nog goed is. Deze hoort soepel en niet hard te zijn en geen scheurtjes te bevatten. Twijfel je of zie je dat het rubbertje hier niet aan voldoet, dan is het tijd voor een nieuwe.
 2. Zet de kraan op heet en laat het water lopen tot je heet water hebt. Zet de kruik in de gootsteen en vul het volledig met heet water. Gebruik géén kokend water mits de verloskundige of kraamverzorgster dit specifiek heeft aangegeven.
 3. Pak de kruik met een doek vast, draai de dop er recht en strak op en controleer of het niet lekt door het te rollen over het aanrecht en op kop te houden.
 4. Doe er een zak of doek omheen.
 5. Warm een kruik nooit op in de magnetron want dan bestaat er een kans dat die ontploft.
banner babypark sale

Onze top 3 met de beste baby kruik

Klaar om de beste kruik voor jouw baby aan te schaffen. Onderstaand de top 3 met beste baby kruiken, met de beste beoordeling door ouders en vaak ook het meest verkocht.

 1. briljant beste baby kruik aluminiumAluminium kruik van Briljant Baby Deze heetwater babykruik heeft een koperen sluiting en is populair bij veel ouders. Prijs: €15,99
 2. soozly elektrische warmwaterkruik babyElektrische warmwaterkruik van Soozly Geen gedoe meer dat de kruik kan gaan lekken! Deze Soozly elektrische kruik warmt op in 6 minuten tot 65 graden en geeft (volgens fabrikant) daarna 6 uur lang warmte af. Gebruiksvriendelijk en handig in gebruik volgens ouders. Prijs: €21,99
 3. Oplaadbare babykruik KooZzziOplaadbare babykruik van KooZzzi Deze elektrische kruik is gevuld met keramisch materiaal. Hierdoor warnt hij snel op en houdt hij de warmte lang vast. De temperatuur is ongeveer 40 graden, iets koeler dus dan de nummer 2. Prijs: €17,24

Wat is jouw ervaring? Welke kruik is de beste voor jouw baby?prenatal extra korting banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019