header luiers van pampers met 50% korting
Verzorging

15 Hydrofiele luier tips! Waarom je niet zonder kan!

Lang leve de hydrofiele luier! Wat een top dingen zijn dat, terwijl ik er voor ik moeder werd nog nooit van had gehoord. Eigenlijk begreep ik ook niet waarom ze dan toch zo ontzettend handig waren. Maar ik moet zeggen: ook ik ben fan van deze multifunctionele hydrofiele doeken. Lees mijn hydrofiele luier tips en weet vanaf nu wat je allemaal kunt doen met deze doeken. Je wilt echt niet meer zonder!

banner vitamine-D kind

Beste hydrofiele luiers

Er is niet één merk die de beste hydrofiele luier maakt. Alle hydrofiele luiers zijn van goede kwaliteit en gemaakt van sterk katoen dat goed vocht opneemt. Hydrofiel betekent namelijk dat de doeken vocht opnemen. In principe zijn het meer hydrofiele doeken dan luiers.
Waarom ze toch nog steeds luiers worden genoemd is omdat ze vroeger deze functie hadden. Het kan overigens nog steeds hoor, zeker als je er een waterdichte overbroek overheen doet.

babykleding hema banner

De prijzen van hydrofiele doeken lopen een beetje uiteen, maar duur zijn ze eigenlijk nooit. Je kunt ze op diverse plekken kopen, denk aan de Hema, babypark of bol.com. De luiers zijn in vele soorten te koop zoals wit, met print of in vrolijke kleurtjes.

De ‘gewone’ hydrofiele luier is vierkant met een formaat van 70 x 70 cm, maar je hebt ook XL formaten. Hoeveel heb je er nodig? Ik denk minstens 12, maar meer is altijd welkom. Geloof me.

Wat doe je allemaal met hydrofiele luiers of hydrofiele doeken?

Waarom zijn die lappen stof zo verrekte handig? Om diverse redenen. Ze zijn super zacht (hoe vaker je ze wast, hoe zachter ze worden), ze zijn dun, licht, absorberend en drogen ook nog eens snel.

Je kunt de hydrofiele luier dus voor alles gebruiken waarvoor vocht opgenomen moet worden. Als je een baby hebt dan begrijp je pas hoe vaak dat moet gebeuren.

meegroeiromper banner

De hydrofiele doeken zijn super handig voor:

 1. Afdrogen van je baby omdat ze zacht en dun zijn. Hierdoor kan je jouw kleintje goed droogmaken en kan je makkelijker tussen alle plooitjes, vingertjes en teentjes.
 2. Mondje afvegen.
 3. Opvangen van spuug bij een boertje (hang de doek over je schouder heen).
 4. Bescherming van de matras in bed, kinderwagen, reiswieg en babynestje. Leg het als extra laagje erop, met name onder het hoofdje zodat het spuug wordt opgevangen. Het beste is om het dan een paar keer op te vouwen zodat je een dikkere strook krijgt.
 5. Bescherming van het aankleedkussen. Leg het als geheel op het kussen. Mocht er wat geknoeid worden, dan is niet meteen je kussen vies.
 6. Opvangen van melk bij borstvoeding. Ik klem altijd 1 uiteinde onder mijn borst en het andere uiteinde leg ik op het voedingskussen. Zo komt er geen melk op mijn kleding of het kussen.

De bovenstaande punten zijn de meest gebruikte manieren om hydrofiele luiers te gebruiken. Maar je kunt er nog meer mee!


Tips wat je ook nog kunt doen met hydrofiele luiers!

Hydrofiele luiers of doeken zijn extreem multifunctioneel. Lees hier wat je er nog meer mee kunt doen!

 1. Slabber: vouw de doek in een driehoek en knoop de punten om het nekje van je kleine.
 2. Ondergrond: moet je onderweg verschonen of bij iemand thuis? Hydrofiele luiers zijn ideaal als ondergrond!
 3. Afscherming: de doeken zijn super goed geschikt als afscherming tijdens borstvoeding geven.
 4. Dekentje: een hydrofiele doek is een fijn, luchtig dekentje tijdens warme dagen.
 5. Inwikkelen of inbakeren: omdat de doeken luchtdoorlatend zijn, zijn ze erg geschikt voor inwikkelen of inbakeren. Hiervoor kun je in het begin de standaard hydrofiele luiers gebruiken en later de L of XL formaten.
 6. Kleedje: picknicken, spelen of luieren; hydrofiele luiers zijn ideaal als kleedje.
 7. Speelgoed: als je kindje gaat grijpen en sabbelen is ook hier de hydrofiele luier zeer geschikt. Het is lekker zacht en schoon.
 8. Hulpmiddel verschonen: heb je een zoontje die nog wel eens plast tijdens het verschonen? Leg dan tijdens het verschonen een hydrofiele luierdoek op het plassertje.
 9. Poetsdoek: ook na de babytijd zijn de doeken ideaal. Je kunt er bijvoorbeeld prima mee poetsen! Ik zei toch dat ze multifunctioneel waren?!

Weet jij nog een andere manier om hydrofiele luiers te gebruiken?libido banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019