header banner hema
Mamma

Voedingskussen gebruiken! Hoe doe je dat?

Voedingskussens hebben al vele zwangere vrouwen een betere nachtrust bezorgd en flink wat ondersteuning tijdens het voeden. Is een voedingskussen echt nodig? Nee dat niet, maar het is wel verdraaid handig, zeker als je weet waarvoor je een voedingskussen kunt gebruiken. Je leest het hier.

cheezzbaby banner

Wat is een voedingskussen?

Een voedingskussen is een groot kussen, meestal in een U-vorm of in de vorm van een halve cirkel met als doel om je arm of baby te ondersteunen tijdens het voeden.

Je hebt kleine voedingskussens die voornamelijk voor het voeden te gebruiken zijn, maar je hebt ook grotere varianten die ook wel zwangerschapskussens worden genoemd. Deze kussens kunnen ongeveer 1.80 meter lang zijn en hebben het doel het zwangere lichaam zo goed mogelijk te ondersteunen tijdens het slapen of zitten.
Er zijn ontzettend veel soorten voedingskussens verkrijgbaar, denk aan kussens in de vorm van een ‘U’, ‘C’, ‘H’ of je hebt een rechte of vormbaar voedingskussen. Kijk hier maar eens. Welke het beste bij jou past ligt een beetje aan je behoefte.
De hele grote voedingskussens zijn voornamelijk fijn om mee te slapen en niet altijd handig om te gebruiken tijdens het voeden.
manieren om voedingskussen te gebruiken

Bovenstaand kussen is als beste beoordeeld met 4,5 sterren door gebruikers. Klik op de afbeelding voor meer informatie

Hoe gebruik je een voedingskussen tijdens het voeden?

Een voedingskussen gebruiken voor de fles- of borstvoeding is zeker geen overbodige luxe. Het kan namelijk heel goed preventief werken tegen rug- en nekklachten. Vooral de eerste maanden zal je jouw kind vaak moeten voeden. En dan is een goede houding en ondersteuning ontzettend belangrijk.

Hoe je een voedingskussen kunt gebruiken tijdens het voeden is een beetje afhankelijk van de houding die je aanneemt en of je fles- of borstvoeding geeft. Vaak is het een kwestie van proberen en zoeken totdat je met het kussen een zodanige houding kan aannemen waarbij jouw lichaam compleet ontspannen kan zijn. Dus geen verkrampte arm of rug. Je kraamverzorgster kan je helpen en leren het voedingskussen optimaal te gebruiken tijdens de voedingen.

banner billendoekjes waterwipes

Manieren om het voedingskussen te gebruiken tijdens de voeding

 1. voedingskussen gebruiken bij borstvoedingLeg het kussen als een hoefijzer om je heen. Vervolgens leg je de baby en je arm erop en zo kan je flesvoeding en borstvoeding geven.
 2. Voeden in rugby-houding. Leg hierbij het voedingskussen ook als een hoefijzer om je heen, of leg het aan de kant waar je baby ligt. Zo voed je in rugby-houding.
 3. Bij liggend voeden. leg het voedingskussen achter je baby langs in het rugje zodat je kleintje ontspannen kan liggen.

voedingskussen tijdens zwangerschap

Waar kan je een voedingskussen nog meer voor gebruiken?

Er zijn ontzettend veel opties waarvoor je jouw voedingskussen kunt gebruiken, zowel tijdens je zwangerschap, bevalling, kraamtijd en zelfs als je kind al wat ouder is!
Onderstaand wat tips om je voedingskussen te gebruiken.

Tijdens de zwangerschap

 • Rug ontlasten: Je kunt een voedingskussen prima gebruiken om je rug te ontlasten door op je zij te liggen en het bovenste been erop te leggen.
 • Buik ondersteunen: Je kunt het kussen ook bij je buik leggen om die te ondersteunen.
 • Ontspannen op je rug liggen: Lig je niet prettig op je rug, probeer het dan met het kussen onder je knieën.
 • Benen omhoog: Je kunt het kussen ook onder de onderbenen leggen zodat je voeten hoger liggen. Dit helpt tegen dikke enkels en voeten en tegen kuitkrampen.

Tijdens de bevalling

 • Kracht bij persen: Leg het in je rug zodat je wat hoger ligt en goed kracht kunt zetten.
 • Uitrusten: Leg het als een hoefijzer achter je neer zodat je erin kun zakken als je even moet uitrusten van de weeën.
 • Ondersteuning persen: Leg het voor je op de grond met je bovenarmen erop. Ga op knieën zitten en hang voorover. Deze houding kan erg verlichtend zijn tussen de weeën door.
 • Ondersteuning in je zij: Lig je op je zij, dan kan je het voedingskussen gebruiken als ondersteuning in je rug.

Tijdens de babytijd

 • Begrenzen voor je baby: kussen zodat de baby niet omvaltGaat je baby omrollen, dan kan je een groot voedingskussen gebruiken als begrenzing.
 • Kind opvangen: Kinderen die nog oefenen met zitten kunnen vaak omvallen. Als je dan een voedingskussen om je kind legt valt hij of zij in ieder geval zacht!
 • Tegen spugen en reflux: Spuugt je baby veel of heeft je baby last van reflux? Dan kan je een voedingskussen gebruiken om het hoofdje en de rug wat hoger te leggen dan de billen.
 • Als hindernis: Gaat je baby kruipen, gebruik het voedingskussen dan als hindernis waar je kind overheen moet kruipen.

Ook na de babytijd kan je het voedingskussen blijven gebruiken voor ondersteuning, zowel voor jou als voor je kinderen. Veel kinderen vinden het heerlijk om met zo´n groot kussen te slapen omdat het hen een geborgen gevoel geeft. Probeer het maar eens uit!

Heb jij nog andere handige tips om een voedingskussen te gebruiken?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019