sale kleertjes header
Mamma

Wat doe je als je kind ziek is en jij moet werken?

Voor veel ouders een frustrerend moment, je kind wordt ziek wakker en jij moet werken! Hoe los je dit op? Wie blijft er thuis? En kan er zomaar iemand thuisblijven? Vaak zijn opa of oma op zo’n moment ‘de Sjaak’. Wat zijn je rechten als je kind ziek is?

prenatal extra korting banner

Wat mag je doen als je kind ziek is en jij moet werken?

Ik heb gelukkig een hele meegaande werkgever, en Frank ook. In mijn oude horeca baan was dat helaas wel anders. Als ik geen vervanger kon regelen had ik in principe gewoon pech en moest ik komen werken. Wat een geluk dat Yinthe in het eerste jaar amper ziek was. Frank en ik kunnen elkaar nu gemakkelijk afwisselen als Yinthe ziek is, en zo proberen we dat ook te doen.




Als ik een uur eerder begin kan ik een uur eerder naar huis, en als Frank wat later begint kan hij weg als ik thuis ben. Zo hoeven we allebei onze werkgevers niet al te veel lastig te vallen en kan Yinthe lekker in haar eigen bed uitzieken.
Maar niet iedereen heeft de luxe die wij hebben. Als je kind ziek wakker wordt en jij moet werken, of als school of de kinderopvang belt dat je kind opgehaald moet worden heb je in principe recht op calamiteitenverlof.

Hoe werkt het calamiteitenverlof?

Calamiteitenverlof is, zoals de naam doet vermoeden, een kort verlof om een calamiteit op te lossen. Dit kan een lekkage in je badkamer zijn, waarvoor per direct een monteur moet komen, of een ziek kind waarvoor je opvang moet regelen.

In principe mag een calamiteitenverlof niet langer dan 24 uur duren en gaat het in vanaf het moment dat je ‘opgeroepen’ wordt. Je werkgever mag een redelijke reden van calamiteitenverlof eigenlijk niet weigeren en moet je tijdens dat verlof gewoon doorbetalen. Wat daar tegenover staat is dat jij als werknemer verplicht bent om zo snel mogelijk aan te geven dat je gebruik wilt maken van calamiteitenverlof.

Leg even duidelijk uit wat er aan de hand is en probeer ook echt zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Geef ook even aan hoe lang je denkt dat het verlof moet duren. Als blijkt dat je kind de volgende dag nog ziek is en je echt geen andere opvangmogelijkheid hebt, heb je recht op ‘kortdurend zorgverlof’.

Je bent wel verplicht om te zoeken naar een andere oplossing. Je werkgever moet dit persoonlijk goedkeuren en vaak zal er eerst gekeken worden naar een andere oplossing. Kan je een dienst ruilen met een collega? Het is wel mogelijk dat je werkgever een doktersverklaring eist. Tijdens het zorgverlof krijg je 70% van je loon doorbetaald.

Er zit wel een limiet aan kortdurend zorgverlof. Je mag namelijk per jaar 2x het aantal uren dat je wekelijks werkt opnemen. Ik werk 24 uur, en mag dus 48 uur per jaar kortdurend zorgverlof opnemen. Houdt er wel rekening mee dat sommige bedrijven regels over zorgverlof in de CAO hebben vastgesteld. Zo kan het zijn dat je verlof moet compenseren door vakantiedagen in te leveren.

libido banner

Wat als je kind langdurig ziek is?

Maar, wat nou als er iets ernstigers aan de hand is? Stel dat je kind heel erg ziek blijkt te zijn, een traject wat weken, misschien wel maanden of jaren gaat duren?

  • Langdurig zorgverlof

    In eerste instantie kan je dan ‘langdurig zorgverlof’ opnemen. Dit mag je 6x de uren die je werkt per week doen, in mijn geval dus 144 uren. Dit komt bovenop die 48 uren kortdurend zorgverlof waar ik al recht op had. Tel daar nog de 24 uren calamiteitenverlof bij op en dan zou ik al op 192 uren komen. Je werkgever hoeft het langdurige verlof niet door te betalen.

    Maar het kan ook zo zijn dat in de CAO andere afspraken staan. Als het verlof eenmaal is in gegaan mag het niet zomaar worden ingetrokken, wel moet je het twee weken van tevoren aanvragen. Meestal wordt er met langdurig verlof een andere oplossing gezocht, bijvoorbeeld een deel van je uren werken, zodat je ook een deel van je loon behoudt.

  • Ouderschapsverlof

    Als je er op deze manier niet uit komt kan je altijd nog je ouderschapsverlof inzetten. Je hebt recht op 26x de uren die je wekelijks werkt als ouderschapsverlof. Dit komt dus neer op een heleboel uren, in mijn geval 624 uren. Deze uren mag je gespreid opnemen en gelden voor elk kind onder de 8 jaar dat jij aantoonbaar opvoedt. Let er wel op dat je tijdens ouderschapsverlof niet wordt doorbetaald.

Er zijn dus meerdere soorten verlof die je kunt opnemen als je kind ziek is en jij moet werken. Van kort tot iets langer tot heel lang. Het belangrijkste is dat je je werkgever goed op de hoogte houdt van wat er aan de hand is. Dit is ook goed voor het vertrouwen en zorgt voor meer begrip voor de situatie.



tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019