luieraanbiedingen header
Baby

Gaan jullie minder werken na de geboorte van de baby?

Toen wij ‘begonnen’ met kinderen waren we ons ervan bewust, hoe we dat met ons werk moesten gaan doen. Wij werkten in die tijd allebei in de horeca en dat was op zijn zachtst gezegd lichtelijk ingewikkeld met opvang. Dat ik minder ging werken was al snel duidelijk, zoals bij de meeste gezinnen in Nederland. Het is hier nog heel normaal dat de moeder minder werkt dan de vader. Maar hoe zit dat nou eigenlijk, wil jij minder werken na de geboorte van de baby? En kan dat zomaar?

hema rompers

Hebben jullie nagedacht over minder werken?

Een baby kost geld, minder gaan werken kost geld, maar kinderopvang kost ook geld. Kortom: hoe je het ook van plan bent te gaan doen, een kind krijgen gaat financiële gevolgen hebben. Maar weet je al hoe je het van plan bent te gaan doen?

De meeste stellen die aan kinderen toe zijn hebben er al wel over nagedacht. Uit de statistieken van het CBS (Centraal Bureau Statistiek) blijkt dat de meeste vaders ‘gewoon’ fulltime blijven werken. De meeste moeders leveren uren in, gemiddeld werken jonge moeders 24 uur per week. Wel zijn we in de loop der jaren meer blijven werken na de geboorte van ons eerste kind. In 2005 waren 7 procent van de moeders gestopt met werken na de bevalling, in 2013 was dat nog maar 4 procent.

Het is natuurlijk in eerste instantie de vraag: “Wat zou je het liefst willen?” Wil je graag blijven werken? In mijn geval, ja, ja ja! Ik zou gek worden als ik altijd thuis zou zijn met de kinderen. Onze jongste is nu 2 maanden oud, en ik ben alweer eerder begonnen met werken.

En, als jij ook wilt blijven werken, hoeveel uren zou je dan willen werken? Of wil je liever thuis blijven en fulltime voor jouw kind gaan zorgen? In dat geval is het de moeite waard om eens aan het rekenen te slaan.

Lees ook: Antwoord op veel vragen over werken tijdens de zwangerschap!

libido banner

Gaat een van jullie minder werken na de geboorte van jullie baby?

Als je allebei blijft werken zullen er momenten zijn dat je kind naar de kinderopvang gaat. Zet het voor jezelf eens op papier. Wat zou de ideale oplossing zijn? Hoeveel wil je blijven werken, en hoe vaak moet je kind dan opgevangen worden? Naar wat voor soort opvang wil je dat je kindje gaat en wat gaat dat kosten?

Dit kan je allemaal van tevoren uitzoeken, ook kan je met een rekenhulp een proefberekening maken van hoeveel kinderopvangtoeslag je dan krijgt. De hoogte van dat bedrag hangt af van je inkomen. Bereken deze dus met het inkomen dat je hebt als je kindje er zou zijn, dus met minder uren, als je minder gaat werken. In Nederland worden ouders gestimuleerd om allebei te blijven werken, daarom wordt kinderopvang gedeeltelijk vergoed.

beiden minder werken na de geboorte van de baby

Of gaan jullie beiden minder werken na de geboorte van de baby?

Het kan ook zo zijn dat je allebei graag minder wilt gaan werken. Dit hebben wij in eerste instantie ook gedaan. Toen Yinthe geboren is ben ik van 40 uur naar gemiddeld 32 uur in de week gegaan. Frank is ook een dag minder gaan werken, zo konden we elkaar afwisselen. Door onze onregelmatige werktijden kozen wij voor een gastouder aan huis, voor 1 dag in de week.

Dit is een behoorlijk dure manier van kinderopvang, maar was voor ons toen de enige optie. Ik heb wel eens uitgerekend dat ik bijna voordeliger thuis kon blijven, maar ik wilde perse blijven werken.

Toen Yinthe een jaar was kreeg ik een andere baan, met normale werktijden en ging ze naar een ‘gewone’ gastouder. Wat ons voor 3 dagen net zoveel kost als die ene dag dat we de opvang in ons huis hadden. Beter dus, veel beter! Waar je ook voor kunt kiezen is ouderschapsverlof.

Je hebt recht op ouderschapsverlof als je een kind verzorgt dat niet ouder is dan 8 jaar. En je hebt recht op 26 weken, 26 keer het aantal uren dat je werkt. In mijn geval dus 26 x 24 uur. Een werkgever kan ouderschapsverlof in principe niet weigeren, maar dit is wel bijna altijd onbetaald. Besef je dat goed voor je dit aan vraagt, is het financieel haalbaar?




Minder werken heeft gevolgen

Minder werken na de geboorte van de baby gaat er dus voor zorgen dat er minder geld in het laatje komt. En een baby kost wel geld; luiers, kleding, eten. En dan heb je het nog niet eens over de eenmalige kosten, zoals het inrichten van de babykamer, kinderwagen en dergelijke.

Gelukkig zijn kinderhandjes nog steeds snel gevuld, en wordt een kind net zo blij van een dagje kinderboerderij dan een vakantie naar een ver en luxe oord. Dus als je het wat zuiniger aan moet doen wordt je kind daar echt niet ongelukkig van. Sowieso heeft een baby in het begin weinig nodig, melk en een heleboel liefde. En dat laatste kost lekker niets.

Lees ook: Kinderopvang kiezen! Waar moet je op letten?



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019