“waterwipes
Zwangerschap

Emigreren tijdens de zwangerschap

Een zwangerschap op zich is al een levensveranderende ervaring. Ook de bevalling en het feit dat je voor de rest van je leven voor dat kleine mensje gaat zorgen is best heftig. Maar wat nou als je in die periode óók nog gaat verhuizen naar het buitenland? Misschien omdat je voor werk gaat verhuizen, of voor de liefde. Om welke reden dan ook, emigreren tijdens de zwangerschap is best een dingetje.

beste babyfoon bol.com

Emigreren tijdens de zwangerschap waar moet je aan denken?

In Nederland hebben we hele goede voorzieningen. Je kunt zelf kiezen waar je wilt bevallen (mits je gezondheid het toelaat natuurlijk), en we hebben kraamzorg. De zorg is betaalbaar, zo betaal je voor een ziekenhuisbevalling een eigen bijdrage, maar niet het hele bedrag. Als je goed verzekerd bent is het zelfs ‘gratis’. Hetzelfde geldt voor kraamzorg, en een kraampakket. Bij veel zorgverzekeraars krijg je zelfs je kraampakket gratis.

Maar hoe zit dat in het buitenland? Stof om uit te zoeken. Het ene land is het andere niet, dus kijk goed hoe de voorzieningen zijn in het land waar je naartoe gaat, of van plan bent naartoe te gaan. Verzekeren is in het buitenland vaak niet zo gemakkelijk als bij ons. In andere landen wordt namelijk vaak gebruik gemaakt van een particuliere verzekering, en die hebben geen acceptatieplicht.

Zeker als je al zwanger bent kan het lastig zijn om een verzekeraar te vinden die met je ‘in zee’ wil. Ook is kraamzorg niet iets dat in alle landen normaal is. Zo is dat bijvoorbeeld in Turkije helemaal niet het geval, en sta je er na de bevalling alleen voor.

Mama in het buitenland

En hoe zit het met vaccinaties? Is er net zoals bij ons een vaccinatieprogramma? Een leuk voorbeeld van een geëmigreerde mama is Larissa. Toen ze 28 weken zwanger was is ze naar Turkije geëmigreerd voor de liefde. Op haar blog “mama in het buitenland” houdt ze ons op de hoogte van haar ervaringen als jonge moeder in dit land.

cheezzbaby banner

Hoe kan je je voorbereiden op een bevalling in jouw nieuwe land?

Allereerst is het dus belangrijk om erachter te komen wat ‘normaal’ is in je nieuwe land. Wat zijn de gebruiken rondom een bevalling? Wordt er standaard in het ziekenhuis bevallen, of juist thuis? Hoe ver woon je van het ziekenhuis, en kan je daar überhaupt snel genoeg komen?

Zo is het in Noorwegen gebruikelijk dat je drie dagen in het ziekenhuis blijft na de bevalling. Daar hebben ze een soort ‘kraamhotel’. Kraamzorg kennen ze er niet, dus die drie dagen heb je hard nodig.
Thuis bevallen is in ons land vrij normaal, maar in veel andere landen juist helemaal niet. Zoek dit dus goed uit. In Nederland is het zo dat je baby gratis meeverzekerd kan worden bij een van de ouders op de polis, ook dit is in de meeste andere landen niet het geval.
hoe voorbereiden op bevalling n nieuwe land
Wat wel in de meeste landen aanwezig is is internet. En op ons wereldwijde web is van alles te vinden, zo ook contacten. Via bijvoorbeeld Facebook zijn er vaak groepen met ‘lotgenoten’. Misschien zijn er wel andere vrouwen in je nieuwe land, met ervaringen, die je kunnen helpen met tips.

De taal spreken is eigenlijk een must!

Tenzij je heel goed bent in Engels en dit ook een veel gesproken taal is in het land waar je naartoe gaat. Maar anders… stel je voor dat je in Nederland moet bevallen. De verloskundige of je gynaecoloog gaat je vertellen wat je ‘moet’ doen, hoeveel ontsluiting je hebt, of je al mag persen. Ze gaat je vragen of je pijnstilling wilt, of je een andere houding wilt aannemen. Als ze een medische ingreep moet doen, bijvoorbeeld een knip zetten, of dat de tang of vacuümpomp er aan te pas moet komen leggen ze je dit uit.

Hoe moet dat in het Turks? Of in het Noors? Kan jij je verstaanbaar maken in de taal van het land waar je terecht komt? In Nederland hoef je daar niet over na te denken, maar in het buitenland wel. Een bevalling kan heftig zijn, je hebt pijn, er komt van alles op je af en misschien vind je het doodeng. Kan je dan op die moeilijke woorden komen die je eigenlijk niet kent?

Het is dus erg belangrijk dat je de taal spreekt. Of dat er iemand bij je is die kan tolken, maar dan moet het ook maar net zo uitkomen dat die persoon bij de bevalling aanwezig kan zijn. Wat ook handig kan zijn is je geboorteplan uitwerken, of papier. In de taal van je nieuwe land. Zo heb je aangegeven wat je wensen zijn. Ook zou je een kort lijstje van belangrijke woorden kunnen maken, een soort spiekbriefje. Zodat je, op het moment dat je toch pijnbestrijding wilt, dat toch kunt aangeven.

Emigreren als je zwanger bent

Het lijkt mij super heftig om te emigreren tijdens de zwangerschap. Een vreemd land, met andere gebruiken, andere normen en waarden. Niet je familie en vrienden om je heen om je bij te staan, om je te helpen na de bevalling.
Zorg dus dat je goed weet waar je aan begint!

nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019