header luiers van pampers met 50% korting
Kraamtijd

Alles over kraamzorg

Het is heel fijn om na de bevalling kraamzorg en dus een kraamhulp te hebben. De kraamverzorgster leert je in de eerste week alles wat je zou moeten weten over het verzorgen van je baby en helpt je ook bij deze verzorging. De kraamverzorgster regelt ook een deel van het huishouden waardoor jij en je man volop van de baby kunnen genieten.

libido banner

Gedurende acht dagen na de bevalling kan je gebruik maken van een kraamverzorgster. Er wordt gerekend vanaf de dag dat je bevallen bent. Het kan zijn dat de kraamzorg periode wordt verlengd. Dit wordt tijdens de kraamperiode bekeken door de verloskundige en de kraamverzorgende. Lees in deze blog alles over kraamzorg en de taken van de kraamverzorgende.

Taken van de kraamhulp

Een kraamverzorgster heeft een aantal standaard taken. Tot de taken van de kraamverzorgende horen bijvoorbeeld hulp bieden bij de bevalling en de controle van moeder en baby. De resultaten van de controle geeft de kraamhulp door aan de verloskundige. De kraamhulp helpt ook bij de verzorging van jou en je baby en geeft je informatie en tips over de verzorging van je pasgeboren baby.

De kraamverzorgende helpt je bij het opvangen van kraambezoek en het verzorgen van je partner en andere kinderen als je die hebt. Wat ook fijn is, is dat de kraamverzorgster bepaalde huishoudelijke taken op zich kan nemen.
kraamverzorgster kraamhulp kraamtijd

Kraamzorg aanvragen

Op welk moment moet je kraamzorg aanvragen? Er zijn geen duidelijke richtlijnen wanneer je precies de kraamhulp regelen moet. Veel kraamzorgbureaus zeggen dat kraamzorg aanvragen voor de twintigste week van de zwangerschap moet gebeuren. Maar dan pas kraamzorg regelen is eigenlijk te laat.

cheezzbaby banner

Als je te laat bent met kraamzorg regelen, dan kan het zijn dat de kraamhulp als het ware dubbel geboekt is. Ze moet dan haar tijd verdelen tussen jou en een ander gezin. Je krijgt dan dus minder uren kraamhulp. Om dit te voorkomen is kraamzorg aanvragen voor de twaalfde week van de zwangerschap verstandig. Je kunt ook al kraamzorg regelen als je net zwanger bent. Wees hoe dan ook op tijd met kraamzorg aanvragen, zodat je verzekerd bent van een kraamverzorgster.

beste babyfles banner

Waar kan je kraamzorg regelen?

Kraamzorg aanvragen doe je het beste via je verzekeraar. Het is handig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar en te vragen naar een lijst van kraamzorg bureaus waarmee de zorgverzekeraar samenwerkt. Op die manier weet je zeker dat de zorg wordt vergoed. De kraamzorg wordt vergoed vanuit de basisverzekering, maar er is wel een wettelijke eigen bijdrage. Hierover lees je later meer.

Als je ongeveer zesentwintig weken zwanger bent, dan zal het kraamzorg bureau van jouw keuze contact met je opnemen om een intakegesprek te plannen. Het intakegesprek is bij jou thuis en is bedoeld om kennis te maken met de kraamverzorgende. Ook zal worden bepaald hoeveel uur kraamzorg je zal krijgen en zullen je wensen worden besproken.
kraamhulp weeen bevalling

Kraamhulp bij de bevalling

Als je ervoor kiest om thuis te bevallen, dan zal de kraamverzorgster naar jou toekomen op het moment dat de bevalling eraan komt. De kraamverzorgster zal de verloskundige assisteren tijdens de bevalling, door te helpen en ervoor te zorgen dat alles alvast klaarstaat. Als je ervoor hebt gekozen om in het ziekenhuis te bevallen, dan zal de kraamverzorgende naar jou toekomen als je weer thuis bent.

  • De verzorging van je kindje

    Een kraamverzorgende houdt de gezondheid van je kind en ontwikkeling van je baby nauwgezet in de gaten. De kraamverzorgster neemt regelmatig de temperatuur van je baby op en ze weegt het kindje iedere dag om te controleren of het genoeg groeit. De kraamhulp let er ook op dat je kindje niet geel gaat zien.

    Tevens controleert de kraamverzorgende of het navelstompje er gezond en niet ontstoken uitziet. Heel fijn voor nieuwe moeders is dat de kraamverzorgende je ook alles leert over de verzorging van je baby. De kraamverzorgster helpt bijvoorbeeld bij de borstvoeding of flesvoeding, bij het verschonen van luiers, het aankleden en in bad doen van je kindje. Je hoeft dit dus gelukkig niet allemaal zelf uit te zoeken.

  • Jouw verzorging

    Een kraamverzorgster is er ook om jou te verzorgen en te controleren of alles goed gaat met jouw lichamelijke en geestelijke gezondheid. Op lichamelijk gebied houdt ze in de gaten of je niet te veel bloed verliest en ze controleert je hechtingen van de bevalling. Ze zal je temperatuur opnemen om in de gaten te houden of je geen koorts of infectie hebt.

    De kraamverzorgende zal ook elke dag je buik voelen om de baarmoeder te checken. Op geestelijk gebied zal de kraamhulp je regelmatig vragen hoe je je voelt en erop toezien dat je voldoende rust neemt. Ze zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat kraambezoek op tijd weer weggaat, zodat dit je niet te veel energie kost.

  • kraamzorg kraamvisite kraambezoek

  • Het huishouden

    De eerste dagen en weken na de bevalling zijn heel bijzonder, maar ook bijzonder intensief voor de nieuwe moeder en newborn vader. Het is daarom erg fijn dat de kraamverzorgende taken in het huishouden kan overnemen. Ze verschoont jouw bed en dat van de baby, maakt de badkamer en wc schoon en doet de was. Het komt erop neer dat de kraamhulp alle ruimtes schoonmaakt waar jij en je kindje verblijven.

Samengevat

Het is erg prettig dat je na de geboorte voor hulp en vragen op je kraamverzorgster kunt terugvallen. Zeker na de geboorte van je eerste kindje komt er veel op je af en moet je alles nog leren. Een kraamverzorgende neemt de tijd om je alles uit te leggen waardoor je je steeds zekerder zult gaan voelen over de verzorging van je kindje.

De kraamhulp neemt je ook taken uit handen waardoor jij genoeg tijd overhoudt om uit te rusten. Na de eerste week ben je weer een beetje bijgekomen van je bevalling en heb je veel geleerd van de kraamhulp. Je kunt er dan weer zelf tegenaan.

Eigen bijdrage kraamzorg

Na je bevalling heb je dus recht op kraamzorg. Het is niet verplicht om hiervan gebruik te maken, maar het is erg prettig en kraamzorg wordt in Nederland vergoed door de basisverzekering. Bijna de gehele zorg wordt daarmee vergoed, maar er is wel een wettelijke eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage kraamzorg is ongeveer €4 per uur. Je hebt recht op tenminste 24 en maximaal 80 uur kraamzorg.

Je kunt ook gebruik maken van meer uren kraamzorg dan je strikt genomen nodig hebt. Die uren betaal je dan zelf. Een uur extra de kraamverzorgster in huis kost ongeveer €47.

Hoeveel uur kraamzorg?

Als alles goed gaat, dan krijg je in geval van borstvoeding 49 uur kraamzorg en bij kunstvoeding 45 uur. De uren worden verdeeld over acht dagen. Er wordt gerekend vanaf de geboortedag.

Door omstandigheden kan het aantal uren verhoogd of verlaagd worden. Als jij en je baby extra hulp nodig hebben, dan krijg je meer uren toegekend. Als je enkele dagen in het ziekenhuis hebt verbleven, dan gaan er uren af. Per dag in het ziekenhuis gaat er 5,5 uur af. De uiteindelijke duur van de kraamzorg wordt dus per persoon en situatie bepaald.

Aanvullende verzekering

Het kan zijn dat je geen eigen bijdrage kraamhulp hoeft te betalen als je aanvullend verzekerd bent. De verzekeraar betaalt dan de eigen bijdrage. Wat je precies vergoed krijgt verschilt per verzekeraar en per aanvullend pakket. Je kunt dus het beste je polisvoorwaarden doornemen of even contact opnemen met je verzekeraar. Vraag er meteen naar bij het kraamzorg regelen.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019