luieraanbiedingen header
Kraamtijd

12 Handige tips van de kraamverzorgster of kraamverzorgende!

Die kraamperiode is heel lastig, maar er is één lichtpuntje (of eigenlijk twee): De kraamverzorgster en je baby natuurlijk. De kraamverzorgster is je klankbord, je steun en toeverlaat en je vraagbaak. Het is dé persoon die alle kennis in pacht heeft en zij is er deze week om voor jou en de baby te zorgen. De kraamverzorgster weet heel veel en loopt over van de handige, praktische en waardevolle tips. Welke dat zijn? Ik vertel je hier de meest handige tips van de kraamverzorgster die ik heb gekregen!

prenatal extra korting banner

12 Tips van de kraamverzorgster!

De tips van de kraamverzorgster zijn de tips die je heel het leven bij blijven. Het zijn naast de tips van je moeder, de meest waardevolle tips die je kunt krijgen in je kraamperiode. De tips van de kraamverzorgster die mij het meeste zijn bij gebleven en die ik graag met jullie wil delen, lees je hieronder:

 1. Je baby inwikkelen in een wollendoek

  Baby’s vinden het fijn om lekker geborgen te liggen. Mijn kraamverzorgster adviseerde om mijn dochter in te wikkelen in een wollendoek. Een wollendoek ventileert goed dus kan prima in de zomer gebruikt worden, maar ook in de winter.

  Mijn dochter werd geboren in juli, in de periode dat de mussen van het dak vielen en heel Nederland kampte met droogte. En toch wikkelde ik haar ’s avonds en bij alle andere slaapjes in en daarvoor gebruikte ik een wollendoek. Ze kon daar echt heerlijk in slapen.

  Trouwens, inwikkelen is wel iets anders dan inbakeren. Bij inwikkelen liggen de armpjes minder strak vast zodat je baby zich nog wel kan bewegen en ‘vrijvechten’. Inbakeren heb ik nooit gedaan.

 2. banner beste luchtreiniger babykamer
 3. Schone luier onder de vieze luier leggen

  Ook zo’n fijn tip van de kraamverzorgster! Leg altijd een schone luier onder de vieze luier als je gaat verschonen. Mocht er een ongelukje plaatsvinden, dan is de schone luier vies, niet je aankleedkussen.
 4. Hydrofiele doek of onderleggers op aankleedkussen

  Je aankleedkussen gaat heel wat meemaken met een kleine baby. Het is niet te voorkomen dat dit in aanraking komt met plas, poep en braaksel. Daarom ligt er bij ons standaard een hydrofiele doek op het aankleedkussen en in het begin legde ik ook nog een onderlegger erop. Die onderleggers haalde ik uit het kraampakket.

  Ik had ze zelf niet nodig gehad en die dingen passen er prima op. De onderleggers zijn super absorberend waardoor ik de eerste maanden het aankleedkussen niet heb hoeven wassen! Echt één van de beste tips van de kraamverzorgster.

 5. aerosleep babymatras veilig slapen
 6. Leg een opgerolde hydrofiele luier onder het hoofdje

  Baby’s geven geregeld mondjes terug of laten wat melk uit het mondje lopen tijdens de slaap. Mijn kraamverzorgster legde meteen een opgevouwen hydrofiele luier (opgevouwen tot een lange strook van circa 10 cm) in het bedje en de box op de hoogde van het hoofdje. Mijn dochter lag dus altijd met het hoofdje op een hydrofiele doek zodat ik niet dagelijks het bedje hoefde te verschonen.

 7. Draai elk slaapje het hoofdje naar een andere kant

  Om te voorkomen dat de baby een voorkeurshouding krijgt en dus aan één kant van het hoofdje wat meer afgeplat is dan de andere kant, is het goed om bij elk slaapje het hoofdje de andere kant op te draaien. Om te onthouden welke kant het hoofdje lag, kun je aan die kant een knuffel leggen. Die verplaats je naar de andere kant als je het hoofdje weer draait.

 8. Voordeeldrogist Pampers banner
 9. Doe een elastiekje of clipje aan je beha zodat je weet welke borst je hebt gehad

  Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je elke voeding begint met de andere borst. Dit is één van die heerlijke praktische tips van de kraamverzorgster om iets makkelijk te onthouden: doe een elastiekje of een klipje op je beha aan de kant van de borst waarmee je de komende voeding wilt geven. Na de voeding doe je het klipje aan de andere kant zodat je weet dat die borst de volgende keer aan de beurt is.

 10. Probeer al snel een voorraad melk aan te leggen

  Mijn kraamverzorgster gaf al meteen het advies om direct te starten met een voorraad moedermelk aan te leggen. Dit kun je doen door na elke voeding een beetje na te kolven.

 11. huggies banner voordeel
 12. Melk au bain marie opwarmen

  Mijn kraamverzorgster gaf meteen aan dat een flessenwarmer niet nodig is. Het beste was de moedermelk au bain marie opwarmen in een pannetje met heet water. Je moet de temperatuur van de melk wel in de gaten blijven houden zodat het niet te heet wordt.

 13. Gebruik zakje om de sokjes in te wassen

  Die ieniemienie babysokjes raak je natuurlijk heel snel kwijt in de was. Was ze daarom in een bh zak of in een zakje waarin je ook de zoogcompressen kunt wassen.

 14. beste babyfles banner
 15. ‘Gooi’ je baby over de schouder voor het boeren

  Vaak houden ouders hun baby tegen hun schouder voor het boeren. Een tip van een kraamverzorgster was om je baby met het hoofdje over je schouder te leggen zodat de borst van je baby op je schouder ligt. Zo kun je met één hand je baby vasthouden terwijl je door het huis loopt om te laten boeren.

  In het begin kun je nog een beetje van beneden naar boven kloppen. Bij ons werkte dat heel goed. Mijn dochter is nu 9 maanden en ik ‘gooi’ haar nog steeds over mijn schouder om te boeren terwijl ik alvast het flesje opruim. Handig! Lees hier nog meer tips om je baby te laten boeren en waarom een baby moet boeren na het voeden.

 16. Blokjes in de wasmachine

  Speelgoed moet altijd een keer schoongemaakt worden. Je kunt dit doen met een doekje, maar je kunt bepaald speelgoed ook gewoon in de wasmachine gooien. Doe het dan wel eerst in een kussensloop die je goed dichtknoopt. Lees hier hoe vaak je een babyknufffel moet wassen!

 17. Edele delen schoonmaken met babyolie

  Eén van die tips van de kraamverzorgster die ik nog steeds toepas, is de edele delen van mijn baby schoonmaken met een wattenstaafje en watje met babyolie. Soms wordt hier verbaasd op gereageerd, maar mijn dochter heeft nooit ergens last van, dus dan denk ik dat het werkt! Lees hier meer tips over het schoonmaken van de geslachtsdelen van de baby.

Heb jij nog van die waardevolle en handige tips van de kraamverzorgster? Of kijk eens naar de veel gestelde vragen in Google over: “Wanneer mag een baby?”

Dingen die je leert van jouw kraamverzorgster

Dingen die je leert van jouw kraamverzorgster!

In de eerste week na de bevalling helpt de kraamverzorgster om alles op de rit te krijgen. Ze verzorgt jou en de baby en doet daarnaast wat licht huishoudelijk werk. Het doel is met name ervoor zorgen dat alles hygiënisch schoon is voor de baby en voor de moeder. De kraamverzorgster is er ook om jou te leren hoe je alles moet doen.

Ik vond het heerlijk om een kraamverzorgster in huis te hebben omdat ik totaal geen ervaring met baby’s had. Praktische dingen zoals het bedje opmaken, welke kleertjes ik haar aan moest trekken zodat ze op temperatuur bleef, in bad doen en flesjes opwarmen leerde ik allemaal van de kraamverzorgster. Zij zorgt ervoor dat je na de eerste week weet hoe je jouw baby kunt verzorgen.

Durf vragen te stellen aan de kraamverzorgende

De kraamverzorgster is er om alles aan jou te leren en je krijgt ontzettend veel waardevolle tips van de kraamverzorgster. Deze persoon heeft namelijk ontzettend veel ervaring en kennis over pasgeboren baby’s verzorgen. Je kunt ook alles vragen aan je kraamverzorgster. Doe dat ook, want daar is ze voor!

Ik heb heel veel vragen gesteld waarvan ik later dacht: ‘jeetje, het antwoord is toch voor de hand liggend?!’ Zo reageerde mijn kraamverzorgster nooit, ze vond het juist fijn dat ik haar de hemd van het lijf vroeg. Ik had vragen over wat moet ik mijn dochter aantrekken zodat ze het niet te heet krijgt, hoe doe ik haar in de wandelwagen, wat moet er in de luiertas en wanneer kan ik mijn baby het beste verschonen. Het zijn allemaal van die kleine dingen die je als kersverse moeder nog niet helemaal weet.

Gelukkig weet de kraamverzorgster het wel, maak daar gebruik van want na een week moet je het helemaal zelf doen!

Lees ook: Hoe verzorg ik mijn baby? Volg de workshop babyverzorging!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019