cheezzbaby blackfriday sale
Verzorging

Baby in bad doen

Als je baby ongeveer 2 of 3 dagen oud is, is het tijd voor zijn of haar eerste badje! Je baby in bad doen meteen na de bevalling of de dag erna is niet nodig. Sterker nog: het is beter om daarmee nog even te wachten. Je baby heeft na de geboorte nog een dun beschermlaagje en deze kun je het beste er nog niet afwassen.

lAlles voor je baby banner

Je kraamhulp zal je (gelukkig) bijstaan bij het eerste badje dus je krijgt op dat moment al een goede voorlichting. Maar mocht je het eventjes niet meer weten, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen voor de volgende keer dat je baby in bad gaat.

Voorbereiding baby in bad doen: leg deze spullen alvast klaar

Het is ontzettend gevaarlijk om je baby ook maar een paar seconden alleen in bad te laten. Een baby’tje kan namelijk al verdrinken in een klein plasje water. Om die reden is een kleine voorbereiding essentieel voor veilig badderen.
Zorg ervoor dat je de volgende spullen klaar legt:

 • kleertjes of nachtkleding;
 • schone luier;
 • zachte handdoek;
 • billendoekjes;
 • goede kruik.

baby in bad doen waar op letten

Voordat je jouw baby uitkleedt en in bad legt kun je nog de volgende dingen doen:

 • Zorg ervoor dat de kamertemperatuur tussen de 21 en 24 graden Celsius is;
 • Doe de ramen en deuren dicht zodat het niet tocht;
 • Maak alvast een kruik klaar en leg de kleertjes die je jouw baby na het bad gaat aantrekken op de kruik zodat ze lekker warm zijn;
 • Vul het bad met water dat 37 graden Celsius is. Dit kun je meten met een badthermometer of je checkt met je elleboog of het water niet kouder of warmer is dan je eigen lichaamstemperatuur (het voelt dus even warm aan).
banner billendoekjes waterwipes

Baby in bad doen: hoe doe je dat?

Het is tijd om je baby lekker in bad te doen! Leg het hoofdje van je baby op je linker pols. Houd hierbij met je linker duim en wijsvinger het bovenarmpje vast zodat je baby niet wegglijdt. Met je andere hand til je de billetjes op. Ben je linkshandig, dan leg je het hoofdje op je rechter pols en doe je het andersom. Als je jouw baby goed vast hebt, kun je hem of haar in het water laten zakken.

Sommige baby´s vinden het heerlijk om in bad te gaan. Anderen vinden het niet zo heel fijn. Waarschijnlijk moet je baby eerst eventjes wennen. Als je baby het niet fijn vindt, plaats dan de voetjes tegen de badrand aan. Dit kan je baby een veiliger gevoel geven en misschien dat het dan wel gaat.

Moet een baby 1 keer per week in bad of vaker? Vaker is wel gewenst maar je de huid van jouw baby is nog teer dus 2 keer per week is ruim voldoende. Lees hier meer over: Hoe vaak moet een baby in bad?

zwitsal box banner

Zeep of geen zeep wanneer je jouw baby in bad doet?

In principe is het de eerste maanden niet nodig om je baby met zeep te wassen. Het huidje is nog erg kwetsbaar en je baby wordt schoon genoeg van alleen water. Als je baby wat ouder is (4 maanden) dan kun je wat babyzeep in het badje doen.
Heeft jouw baby last van een droge huid? Gebruik dan speciale badolie voor in bad.

Gebruik nooit je eigen douchespullen, deze zijn veel te agressief voor dat tere huidje! De haartjes van je baby hoef je de eerste tijd nog niet te wassen. Na een paar maanden kun je de haartjes voorzichtig met babyshampoo wassen. Doe dit altijd aan het einde van het badje. Na het badje mag je jouw baby insmeren met babyolie. Dit mag ook bij pasgeboren baby’s.

Na het badje

Na het badje is het de kunst van het afdrogen en dat zal je baby waarschijnlijk wat minder fijn vinden. Zorg er altijd voor dat je baby niet teveel afkoelt.

 • Droog dus eerst het hoofdje (daar verliest je baby de meeste warmte),
 • Daarna de billen en doe vervolgens meteen een luier om. Anders kan je baby weer in bad!
 • Dep hierna de rest van het lijfje droog. Ga niet wrijven.
 • Zet na het drogen een mutsje op en kleed je baby meteen aan.
 • Let tijdens het afdrogen er goed op dat je alle plooitjes meepakt zo voorkom je dat het huidje gaat irriteren.

Wanneer baby in bad doen?

De eerste keer dat je jouw baby in bad kunt doen is 2 à 3 dagen na de bevalling. Hierna is 1 of 2 keer per week voldoende. Iedere dag is te veel voor het tere huidje. Kies het moment van de dag dat je jouw baby in bad doet goed uit.

De baby in bad doen vlak na het voeden is niet handig want dat is niet goed voor het maagje. Maar te lang na het voeden is ook niet goed omdat je baby dan honger heeft. De gulden middenweg is dus het beste!

zwitsal box banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!