luieraanbiedingen header
Baby

Alles over vernix caseosa, het witte laagje huidsmeer bij de baby!

Vernix caseosa is dat witte laagje huidsmeer dat veel pasgeboren baby’s op het huidje hebben zitten. Heel mooi ziet het er niet uit, maar functioneel is het zeker. Accepteer daarom maar dat je de eerste dagen foto’s met huidsmeer hebt, want het beste is de vernix caseosa te laten zitten.

cheezzbaby banner

Wat is vernix caseosa?

Vernix caseosa betekent letterlijk ‘kaasachtige vernis’. Het is dus dat witte laagje huidsmeer dat pasgeboren baby op het huidje hebben zitten. Het bestaat uit vetten, antibacteriële eiwitten en dode huidcellen. Dit maakt de huid ondoordringbaar voor bacteriën.

Onderzoeker R. Rißmann deed er onderzoek naar en omschreef de structuur van vernix als een muur die bestaat uit stenen van dode huidcellen en het cement bestaat uit allerlei eiwitten en vetten. Deze huidcellen slaan water op en geven het vervolgens af aan de huid of de omgeving. (Bron: NRC nieuws)
Vernix wordt door talgklieren van de ongeboren baby geproduceerd in het laatste trimester van de zwangerschap

beste babyfoon bol.com

Waarom hebben pasgeboren baby’s vaak huidsmeer bij de geboorte?

Tijdens de zwangerschap, tijdens de geboorte en zelfs na de geboorte heeft het huidsmeer bij de baby meerdere, zeer belangrijke functies.

 • Functies van vernix caseosa tijdens zwangerschap

  • Het zorgt ervoor dat bacteriën het jonge huidje niet kunnen binnendringen;
  • Reguleren van de vochtbalans van de huid;
  • De huid beschermen tegen het vruchtwater. Zonder vernix zou het huidje niet goed kunnen ontwikkelen. Vergelijk het maar eens met hoe je huid eruit ziet als je lange tijd in bad hebt gelegen;
  • Het werkt als een soort isolatielaagje (dekentje) zodat de baby warm blijft in de baarmoeder;
  • Het zorgt dat de huid soepel blijft.
 • prenatal banner weekaanbiedingen
 • Functies van huidsmeer bij een baby tijdens de bevalling

  Ook tijdens de bevalling is het maar al te fijn dat je baby deze witte laag heeft, het werkt namelijk als een natuurlijk glijmiddel waardoor je kleintje iets soepeler door de uitgang kan.

huidsmeer bij pasgeboren baby

Vernis gelijk wassen of even laten zitten?

Het huidsmeer bij de baby moet je zeker laten zitten, want het heeft ook belangrijke functies na de bevalling. Zo werkt het als een dun isolatielaagje zodat je pasgeboren baby lekker warm blijft. Daarnaast zorgt het dat de huid niet uitdroogt en heeft het nog steeds een antibacteriële werking.

Artsen en dermatologen adviseren vernix caseosa minstens 24 uur te laten zitten. Een paar dagen mag ook zeker. Heeft je baby het huidsmeer op het hoofdje zitten, doe er een muts overheen en niemand ziet het. Na een paar dagen mag het eraf. Soms blijft er wat vernix in de plooitjes van de huid zitten. Dit kan je weghalen met een vochtig katoenen washandje of hydrofiele doek.

Wanneer vernix wel gelijk wassen?

Is de vernix groenig of gelig van kleur, dan kan je het beter wel wegwassen. Je baby heeft dan waarschijnlijk in het vruchtwater gepoept wat nu dus ook in het huidsmeer zit.

Lees ook: 14 Dingen die je moet weten over een pasgeboren baby!

Heeft elke baby vernix caseosa?

Niet iedere baby wordt geboren met vernix en daarnaast hebben sommige baby’s veel huidsmeer en andere weinig. Dit heeft te maken met het moment in de zwangerschap dat de baby wordt geboren.
Te vroeggeboren baby’s hebben nog geen vernix caseosa aangemaakt, dit gebeurt namelijk pas later in het derde trimester.
Baby’s die de 40 weken gepasseerd zijn hebben ook weinig vernix omdat deze al in de huid is getrokken. Best jammer, want juist bij deze baby’s zou een beetje glijmiddel wel handig zijn.

De hoeveelheid huidsmeer bij de baby is ook afhankelijk van de manier waarop de baby op de wereld komt. Baby’s die vaginaal op de wereld worden gezet hebben vaak minder vernix dan baby’s die via een keizersnede zijn geboren.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019