banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschapskwaaltjes

Aambeien tijdens de zwangerschap

Er zijn zoveel kwaaltjes waar je last van kunt krijgen tijdens de zwangerschap. We hebben er hier al meer behandeld, zoals bijvoorbeeld spataderen. Maar een kwaal die helaas ook vaak voorkomt is eentje waar de meeste vrouwen niet graag mee te koop lopen. Eigenlijk is het ook een spatader, maar dan bij je anus, namelijk aambeien tijdens de zwangerschap. Lees wat je eraan kan doen en/of er ook een zalf is die je mag gebruiken!

Alles voor moeder en kind banner

Wat zijn aambeien?

Hemorroïden, worden ze ook wel genoemd. Het zijn gezwollen (of uitgezakte) bloedvaten ter hoogte van de sluitspieren van de anus. Eigenlijk heeft iedereen ze, deze zwellichamen om de anus lucht- en lekdicht af te kunnen sluiten. Maar we spreken pas van aambeien als het weefsel zodanig gezwollen en geïrriteerd is dat het klachten veroorzaakt. “Troost” je met de gedachte dat een derde van de vrouwen last heeft van aambeien tijdens de zwangerschap!




Hoe ontstaan aambeien tijdens de zwangerschap?

Zoals bij ongeveer elke zwangerschapskwaal schuiven we de schuld als eerste richting de hormonen. Onder invloed van zwangerschapshormonen worden de bloedvatwanden namelijk dunner. Ook je groeiende baarmoeder is de boosdoener, het gewicht van die baarmoeder en de baby zorgt voor extra druk op de bloedvaten.

aambeien zwangerschap zalf

Als je bekkenbodemspieren te gespannen zijn kan het zijn dat die niet de goede beweging maakt tijdens het ontlasten. Toch ontstaan aambeien meestal door hard persen. Als je bijvoorbeeld last hebt van obstipatie kan het zijn dat je te hard moet persen om die ontlasting naar buiten te krijgen.

Lees deze tips tegen obstipatie tijdens de zwangerschap!

Je hebt last van obstipatie als je minder dan 2 keer per week ontlasting hebt, of als je hele harde ontlasting hebt. Door het harde persen kan het zijn dat de aambeien mee naar buiten komen. Dit kan ook gebeuren tijdens de bevalling, als je de baby naar buiten perst. En dan is de kans het grootst als je baby een hoog geboortegewicht heeft, vanaf 8 pond. Aambeien die mee naar buiten zijn gekomen kunnen gaan bloeden.

nutricia actie banner

Hoe kan je aambeien tijdens de zwangerschap voorkomen?

Aangezien aambeien dus vaak door te harde ontlasting komen is dit het punt om aan te pakken. Die groeiende baarmoeder en die hormonen, daar kun je nu eenmaal niets aan doen. Aan die ontlasting gedeeltelijk wel. Probeer ervoor te zorgen om je ontlasting zacht te houden. Dit hangt voor een groot deel samen met voeding.

Eet daarom veel vezels, bijvoorbeeld zemelen, bruin brood, groente en fruit. Begin de dag met een lauw glas water en drink gedurende de dag minstens anderhalve liter water. Ook al moet je dan om de haverklap naar het toilet.
Dat je dan wat vaker op het toilet zit is meteen mooi meegenomen, je ontlasting ophouden is namelijk een echte no go. Dus ga wanneer je moet. Beweging is ook goed om de ontlasting op gang te houden.

Een goede houding tijdens je toiletbezoek is ook belangrijk. Ga zitten met je rug iets bol. Eventueel kun je een krukje gebruiken onder je voeten. Probeer niet mee te persen en de ontlasting vanzelf te laten komen. Wiebel iets naar voren of achteren om de boel in gang te zetten. Maar probeer niet langer dan 10 minuten op het toilet te blijven zitten.

Hoe kom je van je aambeien af?

Er is hoop: zwangerschapsaambeien verdwijnen meestal vanzelf binnen enkele weken na de geboorte van de baby. Tot die tijd is het belangrijk dat je de boel daar beneden goed schoon houdt. Was je anus met lauwwarm water nadat je naar het toilet bent geweest en dep het goed droog. Ga niet aan de slag met doekjes als geparfumeerd toiletpapier. Lees hier meer over aambeien na de bevalling!

Aambeien zwangerschap zalf

Gebruik als je iets wilt doen liever een watje met wat olijfolie. Verder kan je bij de apotheek of de drogist ook zalf tegen aambeien kopen. Zo is er ook aambeien zalf die je tijdens de zwangerschap mag gebruiken. Veel vrouwen zijn enthousiast over Curanol en hebben baat bij deze aambeien zalf. Je bestelt de aambeienzalf hier discreet online. Vaak wordt hij ook in combinatie met de tabletten gebruikt.

aambeien zwangerschap zalf

Moet je ermee naar de huisarts?

Als je veel klachten hebt is dit natuurlijk altijd verstandig om te doen. Klachten kunnen bloedverlies, uitwendige aambeien of pijn rond de anus zijn. De huisarts zal je eerst een aambeienzalf of crème voorschrijven. Ook kan hij je doorsturen naar de bekkenfysiotherapeut om te leren hoe je je bekkenbodem kunt ontspannen tijdens het ontlasten.

Als de aambeien niet verdwijnen kun je doorverwezen worden naar een specialist, deze kan de aambeien afbinden. Of hij kan een irriterende vloeistof onder het slijmvlies inspuiten. Ook is er de optie om de bloedvaatjes naar de aambeien af te schroeien zodat ze afsterven.

Schaam je dus niet als je last hebt van aambeien tijdens de zwangerschap. Het gaat wel weer over en zo niet, dan is er zeker iets aan te doen!

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019