blije doos banner
Zwangerschapskwaaltjes

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap

Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap is niet iets om te negeren omdat het heel veel klachten kan veroorzaken. Niet alleen gedurende de zwangerschap, sommige vrouwen hebben er na de bevalling nog lang last van. Dat wil je natuurlijk niet. Lees hier hoe je bekkenpijn kunt voorkomen of verminderen en wat je kunt doen als je er erg veel last van de pijn hebt.

Alles voor moeder en kind banner

Wat is bekkenpijn?

Bekkenpijn is pijn in de bekken, onderbuik of perineum (gedeelte tussen de vagina en anus). Veel zwangere vrouwen krijgen hier last van, vooral vanaf het tweede trimester als de baarmoeder flink gaat groeien. Ook de bevalling kan bekkenpijn veroorzaken. In de meeste gevallen gaat de pijn na de bevalling weg, maar een enkeling blijft hier nog een tijd last van hebben. Sommige dames hebben chronische bekkenpijn. Men spreekt van chronisch als de pijn langer dan 6 maanden aanhoudt.

Bekkenpijn voelt als een zeurderige, brandende of stekende pijn. Deze pijn bevindt zich grotendeels in de bekken en onderbuik. Daarnaast kan je klachten ondervinden in je heupen, billen, stuitje of schaambeen, bekkengewrichten en in de spieren van buik, billen of onderrug. Sommige geven aan dat de pijn aanvoelt als een zware last in het bekkengebied.




Symptomen van bekkenpijn

Het is eigenlijk niet zo gek dat bijna iedere zwangere vrouw een beetje last krijgt van bekkenpijn aangezien het gebied bij je bekken flink wordt belast tijdens de zwangerschap en bevalling. Alle spieren, gewrichten en botten staan extra onder druk. Hoe zwaarder je buik, hoe groter de belasting.

Bij veel vrouwen is de pijn redelijk te behappen en belemmert het hen niet in het dagelijks functioneren. Maar wanneer je onderstaande symptomen ervaart is het goed dit aan te kaarten bij je verloskundige en mogelijk ook je huisarts.

Symptomen bekkenpijn:

  • Moeite met langere tijd in dezelfde houding zitten.
  • Je kunt je heupen en onderrug minder goed bewegen.
  • Je hebt pijn tijdens het lopen, lang staan of andere dagelijkse bezigheden.
  • Last van je bekken tijdens het slapen.
  • Je ervaart pijn of gevoelloosheid tijdens bewegen zoals fietsen, wandelen, zwemmen of sporten.
  • Seks kan pijnlijk zijn.
  • Je moet vaker plassen of voelt vaak de aandrang om te plassen (dit kan je trouwens sowieso hebben tijdens de zwangerschap).
  • Je voelt jezelf niet helemaal in evenwicht als je loopt.

symptomen bekkenpijn zwanger

Wat veroorzaakt de bekkenpijn?

Er zijn diverse oorzaken van bekkenpijn in het algemeen, want ook niet zwangere vrouwen kunnen er last van hebben. In deze blog behandelen we alleen de bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap.

De bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap wordt veroorzaakt door:

  1. Versoepeling van banden en spieren

    Dankzij het hormoon progesteron worden de banden en spieren in je lichaam weker. Hierdoor zijn ze minder goed in staat de bekken te stabiliseren en te ondersteunen.

    Toch is deze verweking wel nodig, het zorgt er namelijk voor dat de bekken beweeglijker worden wat nodig is tijdens de bevalling. Tevens moeten de spieren in de buik soepeler worden om ruimte te maken voor je groeiende buik. Op zich hoeft de versoepeling niet meteen een aanleiding voor bekkenpijn te zijn. Sommige vrouwen kunnen dit namelijk goed opvangen met andere spieren.

  2. Banden worden opgerekt

    Je baarmoeder hangt in de bekken aan soort van banden. Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder maar liefst 500 keer groter en moet het behoorlijk wat gewicht vasthouden. Al dit gewicht hangt aan die banden waardoor ze oprekken en een zeurderige pijn veroorzaken in de rug, bekken of liezen.

  3. Minder sterke bekkenbodemspieren

    Tijdens de zwangerschap worden ook de bekkenbodemspieren slapper met het doel de bevalling te vergemakkelijken. Dit zorgt ook voor bekkenpijn en kan daarnaast incontinentie tijdens de zwangerschap veroorzaken. Vooral als je lacht, hoest of niest kan je soms wat urine verliezen. Dat is heel normaal.

  4. Lees ook: Wat doet zwangerschap met je lichaam?

  5. Andere houding aannemen

    Als de buik serieuze proporties gaat aannemen hebben vrouwen de neiging om achterover te gaan leunen en zo hun rug hol te trekken. Dit is een hele onnatuurlijke houding waarmee je jouw bekken en rug extra belast en je klachten kunt krijgen. Let daarom altijd goed op je houding.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wat kan je doen tegen bekkenpijn tijdens de zwangerschap?

Bekkenpijn kan ontzettend vervelend zijn, zeker als het je belemmert in je dagelijks functioneren. Iedere zwangere vrouw, of je nu last hebt van bekkenpijn of niet, doet er verstandig aan ervoor te zorgen dat ze zoveel mogelijk doet om bekkenpijn te voorkomen. Onderstaand wat tips die helpen bekkenpijn te voorkomen of de klachten te verminderen.

Mocht je last hebben van bekkenpijn, geef het dan ook altijd aan bij je verloskundige of huisarts. Wellicht dat het voor jou beter is je te laten helpen door een fysiotherapeut.

Tips hoe je bekkenpijn kan voorkomen en (lichte) pijn verhelpen!

  1. Sterkere spieren

    Hoe sterker je spieren rondom je bekken en rug zijn, hoe kleiner de kans op bekkenpijn. Je kunt je spieren op diverse manieren sterker maken of houden.

    Bijvoorbeeld specifieke oefeningen of lichte krachttraining (voor vrouwen die hier ervaring mee hebben). Actieve zwangerschapscursussen zoals zwangerfit of zwangerschapsyoga zijn erop gericht je bekkenbodem- en rugspieren sterker te maken, die helpen dus heel goed tegen bekkenpijn. Over het algemeen helpt het sowieso om actief te blijven.

  2. Sterke core

    Je core (oa je buikspieren, rugspieren) heeft veel te verduren tijdens de zwangerschap en daarom is het belangrijk dat deze sterk blijft. Je kunt je core versterken door je schuine buikspieren te trainen. Deze buikspieren helpen je bekken en rug te stabiliseren.

    Let er wel op dat je de schuine buikspieren traint en niet de rechte buikspieren. Lees hier meer over buikspieren trainen tijdens de zwangerschap.

  3. Niet te lang in dezelfde houding

    Te lang in dezelfde houding zitten of staan belast je lichaam langdurig op steeds dezelfde plekken. Nu je spieren wat zwakker zijn is het verstandig om regelmatig van houding te wisselen, zodat niet altijd dezelfde spieren onder spanning staan.

  4. bekkenpijn voorkomen

  5. Neem rust

    Beweging is en blijft belangrijk, maar vergeet ook je rust niet. Voor de bezige bijtjes onder ons: de hele dag op de been zijn is funest voor je lichaam, zeker in je derde trimester. Ga daarom ook dagelijks even met de beentjes omhoog op de bank. En luister heel goed naar je lichaam.

  6. Let op de signalen van je lichaam

    Er is geen beter moment om heel goed naar je lichaam te luisteren dan nu je zwanger bent. Het is nu geen moment van doorgaan en de pijn verbijten, nu moet je toegeven aan de pijn en rust nemen.

    Bespreek ook altijd alles met je verloskundige zodat er op tijd ingegrepen kan worden als je ergens last van begint te krijgen. En nee, je bent echt geen aansteller.

  7. Zware klussen voor een ander

    Zeker aan het einde van je zwangerschap kan je zwaardere klussen beter aan iemand anders overlaten, zeker als je vaak last hebt van bekkenpijn, harde buiken of je onderrug.

  8. Let op je houding

    Als je staat, let er dan goed op dat je jouw gewicht verdeeld over je beide voeten en deze plat op de grond zet. Houd je knieën licht gebogen en probeer je rug zo recht mogelijk te houden door je bekken iets naar binnen te draaien en je (schuine) buikspieren aan te spannen.

    Ook als je zit is een goede houding heel belangrijk. Zet je benen iets uit elkaar (niet altijd charmant, maar goed) en zet je voeten op een hoek van 90 graden (desnoods op een voetensteun). Ga niet met je benen over elkaar zitten want dat veroorzaakt meer spanning op de bekken.

  9. Tillen, bukken en opstaan

    Moet je tillen of bukken, doe dit dan nooit vanuit je rug maar vanuit je benen. Ken je de squat houding? Deze houding moet je zoveel mogelijk inzetten als je gaat tillen of bukken en zelfs bij het opstaan.

    Bij een squat verdeel je jouw gewicht goed over beide benen, je doet je billen goed naar achteren, houdt je rug recht, buigt je knieën en houd je schouders boven je knieën. Bij het omhoog komen span je eerst je schuine buikspieren aan, beweeg recht omhoog vanuit je borst en plant je voeten goed in de grond.
    Haal alle kracht uit je been- en bilspieren. Probeer je rug recht te houden. Het kan helpen als je eerst één voet iets voor de andere zet.

  10. Stabiel in bed

    Zelfs in bed kan je wat doen om bekkenpijn te voorkomen of minderen door een kussen tussen je benen te leggen en op je zij te liggen.

  11. Gebruik van een zwangerschapsband

    Maar ook door een zwangerschapsband te gebruiken kan je de klachten van bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap behandelen en verminderen. Een zwangerschapsband is een gecombineerde rugband en buikband. De band zorgt voor ondersteuning waardoor jouw spieren en gewrichten minder worden belast door de zware buik. Hierdoor kunnen extra klachten worden voorkomen.

    Bestaande klachten kunnen beter herstellen doordat de spieren minder inspanning hoeven te leveren. Kijk hier eens om verschillende voorbeelden van zwangerschapsbanden te bekijken.

Behandeling bekkenpijn

Bovenstaande tips kunnen heel goed helpen om bekkenpijn te verminderen of voorkomen, maar mocht je er echt last van hebben, dan is het beter om jezelf te laten helpen door een (bekken)fysiotherapeut. Dit zijn professionals op het gebied van bekkenpijn. De verloskundige of huisarts kan je doorverwijzen.

Mocht je bekend zijn met bekkenpijn uit een eerdere zwangerschap, dan is het verstandig om al vroeg naar een fysiotherapeut te gaan. De kans is namelijk vrij groot dat je deze zwangerschap weer bekkenpijn zal krijgen.



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019