header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschap

Wat doet zwangerschap met je lichaam?

Oké, iedereen weet dat je tijdens de zwangerschap een dikke buik krijgt, maar dat is lang niet het enige wat er met je lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap. Wil je jezelf een beetje voorbereiden op wat er in die 9 maanden allemaal gaat veranderen? In dit artikel staat naar alle eerlijkheid beschreven: wat doet zwangerschap met je lichaam. Ook de minder leuke dingen. 😉

startersbox zwitsal banner

Wat doet een zwangerschap met je lichaam?

Om een goed antwoord te geven op de vraag: ‘wat doet zwangerschap met je lichaam’ zal ik eerst vertellen wat er lichamelijk allemaal verandert. Welke veranderingen je dus kunt zien en voelen. Ben je er klaar voor?

  1. Je krijgt een dikke buik

    Een open deur natuurlijk, maar ik wilde het toch even benoemen. Tijdens je zwangerschap ga je een enorme buik krijgen. Je baby groeit van een klein sesamzaadje uit tot een pompoen. Daarnaast is er natuurlijk ook nog vruchtwater, een baarmoeder en een placenta die in je buik zitten. Ook daar moet ruimte voor zijn.

  2. Volg de ontwikkeling van de baby in de zwangerschapskalender!




  3. Je krijgt vollere en vaak ook grotere borsten

    Of je nu borstvoeding wilt geven of niet, je borsten gaan zich altijd voorbereiden op het geven van borstvoeding. Dit houdt in dat het borstweefsel gaat toenemen, soms wel tot 700 gram.

  4. Je borsten worden gevoelig

    Één van de eerste zwangerschapssignalen is pijnlijke of gevoelige borsten. Dit wordt veroorzaakt door de toename van het hormoon oestrogeen en progesteron.

  5. davitamon mamavitaal banner
  6. Je krijgt een vollere haardos

    Tijdens de zwangerschap valt je haar niet meer uit, waardoor je dus een prachtige volle haardos krijgt. Dit is één van die fijne dingen wat zwangerschap doet met je lichaam. Het nadeel is alleen dat haar ook op andere plekken in volle glorie gaat groeien, zoals die kleine babyhaartjes!

  7. Je komt aan

    Het is onvermijdelijk, tijdens de zwangerschap ga je aankomen. Gemiddeld zo rond de 12 tot 14 kilo. Dit kan minder zijn, maar kan ook zeker meer zijn. Elke kilo die je meer aankomt dan de 12 kilo is vetweefsel.

    De 12 kilo die je waarschijnlijk sowieso aankomt, bestaat uit: vruchtwater (1 kg), gewicht van je baby (ongeveer 3,5 kilo), placenta (500-700 gram), extra borstweefsel (700 gram), baarmoeder (900 gram) en extra bloed (1,8 kilo).

    Volg hier jouw gewichtstoename per week van de zwangerschap!

    Daarbij zit nog ongeveer 3,5 kilo vetweefsel dat bijna iedere moeder er gratis en voor niks bij krijgt. Dit vetweefsel krijg je zodat je altijd in staat bent je kind te voeden na de geboorte, ook in tijden van schaarste.

  8. Je komt sneller aan

    Door de zwangerschapshormonen krijg je een ander metabolisme, hierdoor ga je eiwitten, suikers en vetten anders verwerken. Het gevolg is dat het vetweefsel eerder toe gaat nemen. Daarnaast zorgt een ander metabolisme ervoor dat je sneller honger krijgt en eerder iets pakt met veel suikers, vetten of koolhydraten. Al dit lekkers blijft lekker hangen op jouw probleemzones.

    Heb je bijvoorbeeld de neiging om sneller vet bij je heupen op te slaan, dan kan je tijdens de zwangerschap je lol op. Het enige wat je kunt doen is zorgen dat je niet niet teveel aankomt tijdens je zwangerschap.

Angst om dik te worden tijdens de zwangerschap? Lees deze tips!

lichamelijke veranderingen zwangerschap

Wat doet zwangerschap nog meer met je lichaam?

Om een goed beeld te krijgen van wat zwangerschap doet met je lichaam, moet je ook kijken naar de niet zichtbare fysieke veranderingen. Om ervoor te zorgen dat je baby kan groeien en ontwikkelen, zijn hormonen nodig. En deze hormonen hebben allemaal neveneffecten op je lichaam, ook wel de zogenoemde zwangerschapskwaaltjes. Deze zwangerschapskwaaltjes hebben niet alleen effect op je lichaam, maar ook op jouw gemoedstoestand.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Dit doen zwangerschapshormonen met je lichaam en geest

  1. Misselijkheid

    Vooral in de eerste 3 maanden kan je jezelf behoorlijk misselijk voelen door die zwangerschapshormonen.

  2. Vermoeidheid

    In het eerste trimester zal je ook veel moe zijn, dat verandert gelukkig in het tweede trimester.

  3. Bandenpijn

    Door de grootte van je buik kan je bandenpijn krijgen of bekkeninstabiliteit. Dit is overigens niet bij iedereen het geval hoor. Bandenpijn voelt als een zeurende pijn in je onderbuik, een beetje vergelijkbaar met menstruatie-achtige krampen

  4. Pigmentvlekken

    Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer pigment aan, dit kan donkere plekken veroorzaken op je gezicht, ook wel zwangerschapsmasker genoemd. Deze vlekken kunnen ontstaan in het tweede en derde trimester en geldt vooral voor dames die veel in de zon zitten.

    Vermijd de zon dus en smeer je gezicht altijd in met een beschermende factor. De verandering in je pigmentaanmaak kan ook een zwangerschapsstreep veroorzaken. Dit is een bruine streep die verticaal over je buik loopt. Die verdwijnt na de zwangerschap weer vanzelf.

  5. Obstipatie en aambeien

    Door de zwangerschap kan je last krijgen van obstipatie en dit kan weer aambeien veroorzaken omdat je veel moet persen. Je kunt aambeien voorkomen door veel vocht te drinken en vezels te eten.

  6. de beste drogisterij aanbiedingen banner
  7. Brandend maagzuur

    Wat doet zwangerschap met je lichaam, nou je brandend maagzuur geven. Dit komt door je groeiende buik die tegen je maag aandrukt. Kleine maaltijden eten kan helpen.

  8. Vocht vasthouden

    Vooral in het derde trimester gaan zwangere vrouwen meer vocht vasthouden waardoor je jezelf voelt als een opgeblazen ballon. Verschrikkelijk! Gelukkig verdwijnt dit na de bevalling.

  9. Stemmingswisselingen

    De hormonen veroorzaken ook mentale veranderingen, zo zal je meer last hebben van stemmingswisselingen en sneller een traantje laten om… ja waarom eigenlijk?!

Kijk hier als je wil weten welke zwangerschapskwaaltjes je kan verwachten per week van de zwangerschap!

verandering lichaam na zwangerschap

Verandering lichaam na zwangerschap

Wat doet een zwangerschap nog meer met je lichaam dan zichtbare lichamelijke veranderingen en kwaaltjes? Ja dat zijn de veranderingen die je lichaam door gaat omdat je zwanger bent geweest. Gelukkig verdwijnen de meeste lichamelijke veranderingen na de zwangerschap, maar sommige veranderingen kunnen nog even blijven hangen of misschien zelfs blijvend zijn. Denk aan:

  1. Zwangerschapsstriemen

    Als jouw buik een mega groei heeft doorgemaakt dan kan het zijn dat je huid enorm heeft moeten oprekken. Dit kan zwangerschapsstriemen veroorzaken. Deze zijn helaas blijvend, maar worden wel na verloop van tijd minder zichtbaar. Schaam jezelf niet hoor, het is een teken dat je een kind op de wereld hebt gezet. Best een prestatie.

  2. Andere borsten

    Veel vrouwen vinden dat hun borsten veranderen na de zwangerschap. Sommige borsten blijven een maatje groter, andere zakken in als theezakjes. Het schijnt trouwens dat borstvoeding geven in principe geen nadelig effect heeft op je borsten. Maar toch zijn er vrouwen die hier anders over denken…

  3. Incontinentie

    Zo’n hele baby eruit persen kan ook bijna niet zonder gevolgen zijn, zeker niet gezien het feit dat alles daar behoorlijk wordt uit- en opgerekt. Het gevolg: je kunt misschien je plas iets minder goed ophouden. Tijd om je bekkenbodemspieren te trainen!

  4. Grotere voeten

    Door de zwangerschap kan je grotere voeten krijgen, dat komt omdat je platter op je voeten gaat staan. Bizar hè!

  5. Emotioneler

    Dit is niet een puntje dat hoort bij wat doet zwangerschap met je lichaam, maar meer met je geest. Ik hoor van heel veel moeders dat ze, nu ze kinderen hebben, een stuk emotioneler zijn dan voorheen. Ik heb dat ook. Er gaat een hele wereld aan nieuwe gevoelens voor je open (ook zorgen maken en onbeschrijflijk veel liefde voelen) en die zorgen ervoor dat je veel meer voelt dan voorheen. Eigenlijk heel mooi toch?!

Wat doet zwangerschap allemaal met jouw lichaam? Herken jij deze veranderingen?



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019