Hormonen in de zwangerschap, heb jij er veel last van? Dat snap ik. Ze kunnen voor veel ongemakken zorgen als opgezwollen voeten en enkels, pijnlijke borsten, stemmingswisselingen en noem maar op. Maar in eerste instantie zijn die hormonen er om jouw lichaam klaar te maken voor een gezonde zwangerschap en soepele bevalling. Lees in de blog meer over de 7 zwangerschapshormonen en hun gedrag.
Hormonen in de zwangerschap zijn er niet voor niets!
Zwangerschapshormonen bereiden je lichaam voor op de bevalling en zorgen ervoor dat jouw lijf zich aanpast aan de zwangerschap. Er zijn verschillende zwangerschapshormonen die allemaal een eigen functie en bijwerkingen kennen. Die bijkomende klachten zijn bij iedere vrouw anders.
Ik had het geluk dat ik vrijwel nergens last van had. Behalve dan zeer pijnlijke borsten in de eerste drie maanden. Dat hielp mij wel ontdekken dat ik wel eens zwanger zou kunnen zijn! Maar van stemmingswisselingen had ik eigenlijk geen last. Totdat Ezra werd geboren! De kraamweek was zeer emotioneel. En ook dat zijn een bepaald soort vrouwelijke hormonen.
Ik heb een lijstje gemaakt met de 7 bekendste zwangerschapshormonen, met hun gedrag en hun beruchte zwangerschapssymptomen.
-
Het zwangerschapshormoon HCG
HCG staat voor Humaan ChorionGonadotrofine en wordt geproduceerd zodra een bevruchte eicel zich in je baarmoeder nestelt. Een zwangerschapstest meet de HCG waarden. HCG kun je zien als de boodschapper die je lichaam inseint over je zwangerschap. Hierdoor groeit je buik!
Weet en besef je niet dat je zwanger bent, maak je dit hormoon dus minder aan. Dat is de reden waarom sommige vrouwen die hun zwangerschap relatief laat ontdekken, soms ook nog helemaal geen buik hebben ontwikkeld.
HCG wordt ervan beschuldigd de boosdoener te zijn van misselijkheid maar dat is niet bewezen. Wat ik dan wel erg verdacht vind is dat juist in die eerste 10 weken de misselijk het ergst schijnt te zijn. Plus dat vrouwen waarvan de HCG waarde hoger ligt dan het gemiddelde meer last hebben van misselijkheid. Leg me dat dan eens uit. Maar goed er is geen hard bewijs voor.
Wat wel bewezen is, is dat in de eerste 10 weken van een zwangerschap de HCG waarden iedere paar dagen verdubbelen. Na 12 weken neemt dat af. -
Progesteron
Op het moment dat het HCG niveau daalt, stijgt dat van progesteron, ook wel het relax hormoon genoemd. Dankzij progesteron verdraag je het vreemde DNA van je baby in je lijf. Het hormoon kan zorgen voor extra haargroei maar is er vooral voor het ontspannen van allerlei spieren, bloedvaten en klieren. Je bloeddruk gaat omlaag en het kan dat je daardoor licht in je hoofd wordt. Als je van nature een lage bloeddruk hebt, zoals ik, kan een hoog aandeel aan progesteron problemen opleveren. Zorg ervoor dat je altijd iets te eten bij je hebt. Gedroogd fruit of crackers.
-
MSH hormoon
MSH is een pigment maker. Worden je moedervlekken en tepelkloven donkerder? Dat komt door het MSH hormoon. Ook die streep op je buik is de schuld van dit merkwaardige vrouwen hormoon. Minder vreemd als je weet wat mijn kraamverzorgster zei: ‘Ik heb nog nooit een donkere vrouw gezien bij wie de borstvoeding niet direct goed ging’. Extra pigment is een goede voorbereiding, vooral als je gaat borstvoeden!
-
Oestrogeen
Deze kennen we allemaal. Als we het hebben over hormonen in de zwangerschap wordt oestrogeen vaak als eerste genoemd. En dat is niet gek want oestrogeen is absoluut onmisbaar in je baby’s ontwikkeling.
Het is verantwoordelijk voor de volgende zwangerschapssymptomen: spataderen, eetlust, huidverandering en misselijkheid. Het is ook de baas over het aansturen van de ontwikkeling van de organen van je baby. Erg belangrijk! Net als HCG stijgt oestrogeen in het eerste semester om vervolgens weer af te nemen.Het Oestrogeen heeft de gekke eigenschap de bijwerkingen van andere zwangerschapshormonen te versterken. Waarom? Tijdens de bevalling is het oestrogeen niveau in je lichaam op z’n hoogst en ook veel hoger dan alle andere hormoon waarden. Het hormoon zou dus een bevalling voorbereidende functie hebben. Dat is de reden dat het alle andere hormoonuitwerkingen versterkt. Puur om je voor te bereiden op wat er wel niet komen gaat.
-
Prolactine
Prolactine is rustgevend en organiseert de aanmaak van moedermelk. Tijdens de zwangerschap bereidt het de borsten voor.
-
Relaxine hormoon
Van relaxine wordt gedacht dat het er is om de spieren in de bekken regio losser te maken. Hierdoor wordt er ruimte gecreëerd voor de baby. Of het de bevalling helpt op gang komen is niet duidelijk.
-
Oxytocine
Oxytocine is een hormoon dat de samentrekking van spieren regelt. Tijdens de bevalling is dat de samentrekking van de baarmoeder en tijdens de borstvoeding zijn het de melkkanalen. Tip! Ontspan je goed tijdens de bevalling dan maak je extra oxytocine aan. Dat brengt betere weeën op gang.
Als je weeën niet goed op gang komen kun je oxytocine in een infuus toegediend krijgen. Gek feitje: in Zweden doen ze dat met neusspray!
Ik hoop dat je nu wat meer inzicht hebt in de verschillende hormonen in de zwangerschap en het gedrag van zwangerschapshormonen en hun functie. Een fijne zwangerschap gewenst!