header banner hema
Borstvoeding

Hyperlactatie syndroom: Deze moeder is net een melkfabriek!

Je hebt het hyperlactatie syndroom als je extreem veel moedermelk produceert in de periode dat je borstvoeding geeft. Het wordt ook wel overproductie syndroom genoemd. Als je merkt dat je constant last hebt van stuwing, je borsten vol blijven voelen na de voeding, je veel lekt en je melkkanaaltjes dreigen te verstoppen, kan het zijn dat je hier last van hebt. Je kunt proberen de productie te verminderen. Maar je kunt het ook lekker laten lopen en je overproductie tijdens borstvoeding gebruiken voor een super goed doel! Zoals deze moeder uit de video!

kleertjes sale 70

Deze moeder lijdt aan een zeer ernstige vorm van het hyperlactatie syndroom

De moeder in het filmpje heeft het hyperlactatie syndroom. Haar lichaam maakt dagelijks meer dan 7,5 liter moedermelk aan! Het is maar goed dat ze het als een gave ziet om andere moeders en baby’s te helpen want het hyperlactatie syndroom is echt niet altijd een pretje. Zoals ze zelf ook al aangeeft heeft ze nooit rust en behoorlijk last van stuwing.

Stuwing is het teken dat de melkproductie goed op gang komt, maar veroorzaakt wel pijnlijke borsten. Om deze pijn te verlichten is het goed om borstvoeding te geven of te kolven. Voor de dame uit het filmpje dus een teken om weer wat flesjes te vullen!

Moedermelk doneren

Maak jij ook te veel moedermelk aan door hyperlactatie en moet je soms wat weggooien? Zonde! Met jouw kostbare melk kun je vele andere baby’s helpen aan gezonde voeding! Doneren die handel dus! Dit kan je doen door jezelf aan te melden bij de Nederlandse Moedermelkbank.




Waarom moedermelk uit overproductie doneren?

Omdat volgens Unicef en de WHO, borstvoeding toch echt de beste voeding is voor baby’s. Helaas zijn er genoeg vrouwen die niet genoeg melk aanmaken, geen melk aanmaken of moeten stoppen met borstvoeding geven door bijvoorbeeld een borstontsteking.

banner winkelpromo

Om deze vrouwen te helpen kan jij jouw moedermelk aan hen doneren. Je krijgt het zelf toch helemaal gratis en voor niets! 

Voordat je melk doneert word je gescreend om de kwaliteit van je moedermelk te bepalen. Als je de volgende dingen doet, kan je níét doneren (maar dat moet je sowieso niet doen als je borstvoeding geeft):

  • Roken.
  • Alcohol drinken op regelmatige basis.
  • Medicijnen gebruiken op regelmatige basis.
  • Drugs gebruiken.

Als je verder gezond bent, geen ziektes hebt en een stabiele melkproductie gaande houdt dan mag je gewoon doneren. Neem contact met ze op, de organisatie en veel moeders zullen heel blij met je zijn.
hyperlactatie syndroom

Hyperlactatie afbouwen

Het klinkt nu misschien een beetje alsof het hyperlactatie syndroom een geschenk uit de hemel is omdat je dan andere moeders kunt helpen, maar dat is niet altijd zo. Je kan er namelijk behoorlijk last van hebben. Je hebt bijvoorbeeld veel last van stuwing (pijnlijke en opgezette borsten) en je hebt grotere kans op borstontsteking.

Daarnaast is het ook niet zo fijn voor je baby. Door de sterke toeschietreflex (de melk die uit je borst komt als je jouw kind aanlegt) kan je baby zich verslikken, onrustig drinken of veel spugen.

Wat je kunt doen om de hyperlactatie af te bouwen is blokvoeden. Dit houdt in dat je in blokken van bijvoorbeeld 3 uur steeds dezelfde borst geeft. Je wisselt dus niet elke voeding van borst. Na die 3 uur geef je de andere borst. Je blijft wel op verzoek voeden. Op deze manier wordt de borst goed leeggedronken en voorkom je dat beide borsten constant gestimuleerd worden.

Soms kan het nodig zijn om je borsten voorafgaand aan een blok eerst goed leeg te kolven. Doe dit blokvoeden alleen onder begeleiding van een lactatiekundige. Dus bespreek altijd eerst met je huisarts of het consultatiebureau je overproductie tijdens borstvoeding. Let erop dat je niet te vaak gaat kolven!

Lees ook: Tips bij overproductie verminderen bij borstvoeding!

Overproductie door kolven

Overproductie of het hyperlactatie syndroom kan veroorzaakt worden door een genetische aanleg of door de manier van borstvoeding geven. Borstvoeding gaat namelijk op vraag en aanbod. In het begin kun je te veel of te weinig melk aanmaken. Als je jouw kind gaat voeden past de melkproductie zich daarop aan. Om die reden is het de eerste dagen altijd wat wennen. Als je baby meer voeding nodig heeft, omdat je baby is gegroeid, gaan je borsten vanzelf meer melk aanmaken. Ze voelen het allemaal feilloos aan!

Als je overproductie hebt, is het de kunst je borsten te laten ‘weten’ dat ze te veel melk aanmaken en de productie even een tandje lager moeten zetten. Dit doe je door bijvoorbeeld blokvoeden. In het begin zal het wat onwennig zijn en kun je last hebben van stuwing. Maar na verloop van tijd zal de productie zich aanpassen.

Ga je echter telkens je borsten leegkolven, dan denken je borsten dat de melkproductie goed is (de borsten worden namelijk telkens ‘leeggedronken’) en gaat de productie gewoon vrolijk verder, of misschien zelfs nog een tandje hoger. Daarom is het advies om op te letten met te vaak kolven bij overproductie.
Nogmaals: als je hier last van hebt is het goed om een expert in te schakelen! Lees hier meer over stuwing bij borstvoeding verhelpen



Alles voor moeder en kind banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019