header banner hema
Borstvoeding

Heeft voorbereiden op borstvoeding zin?

Anouk Bolhaar

Lactatiekundige

Deze tekst is geschreven door Anouk Bolhaar van de praktijk Mamavitaal in Den Haag.

Goede vraag! Want heeft voorbereiden op borstvoeding nou écht zin? Het is een vraag die mij regelmatig wordt gesteld door de zwangere vrouwen die ik begeleid in mijn praktijk. Zelf ben ik een groot voorstander van jezelf voorbereiden op borstvoeding geven. Want ja, ik ben ervan overtuigd dat voorbereiden op borstvoeding zeker zin heeft! Waarom precies? Dat vertel ik je graag.

kleertjes sale 70

Een goede voorbereiding!

Wanneer je als moeder met vertrouwen en plezier borstvoeding wil gaan geven, is een goede voorbereiding nou eenmaal erg belangrijk. Een collega van mij vergeleek het eens met een marathon. Deze ga je toch ook niet onvoorbereid lopen? Zie je het al voor je? Nou dan! Zo is het precies met het geven van borstvoeding.

In principe zou 98 % van alle vrouwen na de geboorte van hun baby borstvoeding kunnen geven. Wat gelukkig een enorm hoog percentage is. Toch zegt dit nog niet zoveel. Want dat je borstvoeding KAN geven, geeft helaas nog geen garantie dat het ook lukt.

Starten met borstvoeding geven

Het is alweer even geleden, maar in 2015 heeft TNO een peiling gedaan naar de melkvoeding van zuigelingen. Toen startte 80% van alle moeders met het geven van borstvoeding. Met als belangrijkste reden dat borstvoeding gezonder is voor hun baby.




Uit deze peiling kwam ook naar voren dat de meeste moeders alweer stoppen met borstvoeding in de eerste twee weken na de geboorte. Zo snel al!
De belangrijkste reden was een te lage melkproductie. En dat is eigenlijk vreemd. Want zoals ik al zei, zou 98% van de moeders hier geen problemen mee moeten hebben. Waar gaat het dan mis?

beste babyfoon bol.com

Waarom stoppen moeders met borstvoeding?

Naast een te lage melkproductie, werden er ook nog andere redenen genoemd om te stoppen met borstvoeding geven. Namelijk pijnlijke tepels, dat borstvoeding niet bij een moeder paste en dat het aanleggen van de baby moeilijk was.

welke borstkolf past bij jou banner

Ik denk dat deze redenen om te stoppen, niet nodig zouden zijn wanneer een moeder zich beter zou voorbereiden op borstvoeding geven. Zoals vaak zo prachtig gezegd wordt; ‘Een goed begin is het halve werk’. En dit is ook echt waar, want voorbereiding vergroot de kans op het slagen van de borstvoeding.

En zeg nou zelf, met een goede voorbereiding op borstvoeding geven weet je gewoon ook beter wat je kunt verwachten. Je komt minder snel voor verrassingen te staan. Maar mocht dit toch gebeuren, dan weet je ook dat je op tijd moet zijn met het inschakelen van hulp. En dan wel de juiste hulp bij borstvoeding, namelijk die van een lactatiekundige. Want zij heeft er echt voor gestudeerd en heeft de juiste kennis om jou echt te kunnen helpen.
tips voorbereiding borstvoeding geven

Waar veel vrouwen niet bij stil staan, is dat borstvoeding geven echt iets is wat je moet leren.

Het is een samenspel tussen moeder en kind. En ondanks dat er niets natuurlijker is dan je kindje de borst geven, en je zou verwachten dat zoiets dus volledig vanzelf gaat, is dat helaas niet altijd het geval.

Waarom kan een goede voorbereiding op borstvoeding helpen?

Voorbereiden op borstvoeding zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan. Je staat steviger in je schoenen omdat je alle kennis in huis hebt. Op die manier kan je vol vertrouwen en met plezier je kindje gaan voeden.

Goede voorbereiding kan helpen omdat:

  • Je het belang kent van een goed borstvoedingsbeleid

    Het allerbelangrijkste is een goed borstvoedingsbeleid. Misschien denk je nu ‘Een wat?’. Met een goed borstvoedingsbeleid bedoel ik dat alles erop is gericht om de borstvoeding positief te ondersteunen. Stel, je kindje is door omstandigheden niet in staat om direct na de bevalling bij jou te drinken. Dan is het fijn wanneer je wel weet hoe jij het borstvoeding geven zo positief mogelijk kan ondersteunen.

  • beste babyfoon bol.com
  • We niet meer van elkaar leren

    Wat we vergeten is dat we in hele andere tijden leven dan vroeger. Vroeger leerden we borstvoeding van elkaar. Het was een normaal beeld om een moeder te zien voeden. Helaas is dat tegenwoordig wel anders. En doordat we elkaar niet meer zien voeden, leren we het ook niet meer van elkaar. Juist door vooraf een cursus te volgen, heb je in ieder geval meer kennis over hoe jij je kindje na de geboorte kan voeden!

  • Je onzeker kan worden over tegenstrijdige adviezen

    Wanneer je voor het eerst moeder wordt, komt er enorm veel op je af. Gelukkig krijg je in de eerste twee weken na de geboorte van je kindje veel ondersteuning van verschillende zorgverleners. Die allemaal de beste intenties hebben om je te helpen.

    Maar waarvan je ook veel tegenstrijdige adviezen kunt krijgen, zeker wanneer het gaat over borstvoeding. Dit kan enorm verwarrend zijn en je onzeker maken. Want als iedereen verschillende adviezen geeft, wie moet je dan geloven?

borstvoeding cursus lactatiekundige

Hoe kan je je voorbereiden op borstvoeding geven?

De lactatiekundige is de professional met de juiste en meeste kennis over borstvoeding. Wil je je dus voorbereiden, zorg er dan voor dat de kennis in ieder geval bij een lactatiekundige vandaan komt.

Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op borstvoeding geven. Door het bijwonen van een informatieavond over borstvoeding, het volgen van een borstvoedingscursus of door het lezen van een boek. Het is maar net wat bij jou past.

Naast dat je kennis krijgt van de voordelen van borstvoeding, leer je bijvoorbeeld ook technieken om je baby goed aan te leggen. Deze kennis wil je natuurlijk niet missen. Verder komen er ook onderwerpen aan bod als borstvoedingshoudingen, hoe je melkproductie op gang komt en hoe je weet dat je kindje voldoende heeft gedronken.

En het fijne van een cursus is, dat je de gelegenheid hebt om al je vragen te stellen. Ook wanneer je nog twijfelt over borstvoeding kan een cursus je duidelijkheid geven. Zodat je een goede keuze voor jou en je baby kunt maken.

Tip: Maak een borstvoedingsplan!

Kortom, jezelf goed voorbereiden op borstvoeding geven is zo gek nog niet. En een laatste tip die ik je graag mee wil geven; ‘Maak een borstvoedingsplan!’. Want net zoals bij een geboorteplan, kan je met een borstvoedingsplan je wensen kenbaar maken. De wensen voor jezelf, voor je baby en je omgeving. En dit is zo belangrijk!

Want op die manier weet je zeker dat alle neuzen straks dezelfde kant op staan. En jij vol vertrouwen kunt starten aan jouw borstvoedingsavontuur!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019