header banner hema
Borstvoeding

Een peuter borstvoeding geven! Iets voor jou?

Je ziet het in Nederland nog niet heel veel, ‘grote’ kinderen aan de borst. Toch is het in andere landen heel normaal en zijn er hier ook steeds meer moeders die het doen. Je peuter borstvoeding geven, het heeft voordelen. Zou jij het doen?

welke borstkolf past bij jou banner

Normaliseer borstvoeding

Op Instagram word je doodgegooid met hastags als #normalisebrestfeeding. Je ziet veel borstvoedingsfoto’s. Blijkbaar is borstvoeding nog steeds niet normaal en worden veel moeders er op aangekeken als ze borstvoeding geven in het openbaar.

Zelf ben ik een flessenmoeder. Voor ik kinderen kreeg zei ik altijd al dat ik niet aan borstvoeding zou beginnen. Dat deed ik wel (met dank aan de hormonen), maar na twee weken drama stopte ik er huilend mee. Het is gewoon niets voor mij.

Maar dat betekent niet dat ik het stom vind. Toen ik mijn schoonzusje bij de paasbrunch relaxt haar baby aan zag leggen, vond ik dat oprecht heel mooi om te zien. De rust die ze uitstraalde, geen geklooi met flesjes, ideaal. Ik stoor me dan ook zeker niet aan voedende moeders in het openbaar.

beste babyfoon bol.com

Mijn man en ik waren laatst uit eten en naast ons zaten twee vrouwen. Ze hadden het over borstvoeding. De ene vrouw vertelde dat ze een keer met haar zus had geruild van kind, ze hadden elkaars baby gevoed. Dat vonden ze mooi en intiem, “we zijn toch familie”.
Manlief en ik zaten met onze oren te klapperen. Blijkbaar zijn wij preuts, want mijn eetlust was zo ongeveer over bij alleen het idee al. Dat is voor mij zeker een brug te ver.

philips banner babyfoon

Een 4 jarige peuter borstvoeding geven?

Maar hoe zit het dan met een peuter borstvoeding geven? Ik vond twee weken al lang, dus voor moeders die twee jaar of langer vol maken heb ik zeker wel respect. Als je peuter een slechte eter is dan is het geven van borstvoeding natuurlijk ideaal. Moedermelk is heel voedzaam. Het zit vol eiwitten, vetten en voedzame nutriënten die baby’s en kinderen nodig hebben. Met borstvoeding krijgt je peuter alles binnen.

Even een opsomming: Als je peuter een halve liter borstvoeding per dag binnen krijgt dan krijgt hij: 30% van de dagelijkse energiebehoefte, 40% van de dagelijkse eiwitbehoefte, 40% van de dagelijkse behoefte aan calcium, 75% van de dagelijks benodigde dosis foliumzuur, 90% van de dagelijkse behoefte aan vitamine B-12, 60% van de dagelijkse vitamine C-behoefte en ook nog eens 75% van de vitamine A die je peuter nodig heeft. Beter kan dus eigenlijk niet.

banner billendoekjes waterwipes

Tot welke leeftijd borstvoeding geven?

Hier, bij ons in de Westerse Wereld wordt lang voeden steeds meer normaal. Of steeds minder vreemd, het is maar hoe je het bekijkt. De Wereld Gezondheidsorganisatie adviseert dan ook om minimaal 2 jaar borstvoeding te geven. Eigenlijk ben je dus pas een langvoeder na die twee jaar. Terwijl hier in Nederland alles na 6 maanden al als langvoeden gezien wordt.

Lees ook: Voorbereiden op borstvoeding geven! Zo doe je dat!

Toch voedt 39% van de moeders haar kind langer dan 6 maanden. In de literatuur wordt gesproken van een natuurlijke speenleeftijd die tussen de 2,5 en 7 jaar ligt. Dat wil zeggen dat kinderen tot 7 jaar nog ‘gewoon’ aan de borst zouden kunnen drinken. Peuters die lang borstvoeding krijgen zullen waarschijnlijk zelf gaan afbouwen.
tips bij langvoeden van je kind

Tips als je wilt gaan langvoeden

Ben jij van plan om je kindje zo lang mogelijk borstvoeding te blijven geven? Dan is het handig om wat ‘voorwerk’ te doen.

  1. Aanleggen

    Leg je baby in de eerste weken vaak aan, zo’n 10 tot 12 keer per dag. Dit stimuleert de aanmaak van borstvoeding, wat je op de lange termijn zeker gaat helpen.

  2. Zoek steun

    Bijvoorbeeld een Facebookgroep met gelijkgestemden. Je gaat hoe dan ook rare blikken en reacties krijgen als je peuter op schoot klimt en aan de borst wil. Zorg dat je hier tegen kunt en dat je ermee om durft te gaan.

  3. Praat met je werkgever

    Die negen maanden kolfrecht, kan dat ook anders? Probeer uiteraard mee te denken hoe jij kan blijven voeden en je werk daar zo min mogelijk ‘onder te lijden’ heeft.

Moeders die langvoeden spreken veel over een unieke moeder-kind relatie. Begrijpelijk, want het zijn natuurlijk intieme momenten. Zo las ik dat kinderen tijdens borstvoeding ineens lachen, of stoppen met drinken om mama een kusje te geven.

Nou geloof mij, lachen en kusjes geven doen flessenkinderen ook. Maar kinderen die lang borstvoeding krijgen gaan vaak niet duimzuigen, dat is natuurlijk beter voor het gebit. Andere voordelen zijn dat ze vaak onafhankelijker zijn en veel zelfvertrouwen hebben, omdat ze weten dat ze altijd even troost kunnen komen halen bij mama. Zou jij je peuter borstvoeding geven? Of doe jij dit al jaren en vind je er niets geks aan?

Lees ook: 8 Dingen die je graag eerder had willen weten over borstvoeding geven!tips baby fotoboek maken eerste jaar albelli

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019