luieraanbiedingen header
Borstvoeding

Voorbereiding op borstvoeding geven

Heb je tijdens je zwangerschap de voor- en nadelen van flesvoeding en borstvoeding tegen elkaar afgewogen en heb je voor borstvoeding gekozen? Jouw verloskundige en huisarts zullen trots op je zijn. Zij raden namelijk altijd aan om borstvoeding te geven. Maar dan komt straks het moment dat je het daadwerkelijk moet gaan doen. En hoe werkt het dan precies? Wanneer komt de melkproductie op gang en drinkt jouw baby wel genoeg? Lees hier meer over de voorbereiding op borstvoeding geven, stap voor stap!

banner vitamine-D kind

Hoe kan je jezelf goed voorbereiden op borstvoeding geven?

Wil je jezelf echt goed voorbereiden op borstvoeding geven, dan kan je een borstvoedingscursus volgen. Hier word je alles uitgelegd zoals het aanleggen, kolven en het herkennen van de hongersignalen van je baby. Koop in ieder geval een borstvoedingsbeha. Dat scheelt je veel aan- en uitkleed werk.

Lees ook: Heeft voorbereiden op borstvoeding geven wel zin?

voorbereiding op borstvoeding

Wanneer start de melkproductie van moedermelk?

Al in de eerste weken van je zwangerschap is jouw lichaam bezig met de voorbereiding op borstvoeding geven. Dit doet je lichaam door extra klierweefsel aan te maken. Deze aanmaak wordt mede mogelijk gemaakt door de zwangerschapshormonen. Gevolg: gevoelige en opgezette borsten.

Wanneer je 16 weken zwanger bent zijn je kliertjes in staat om moedermelk aan te maken. Tegen de tijd dat je baby bijna geboren is heb je dus al voldoende voeding op voorraad.

Beste babyfles difrax banner

De voorbereiding op borstvoeding geven begint al met het aanmaken van extra klierweefsel tijdens het begin van de zwangerschap.

De eerste melk na de geboorte

De eerste melk die na de bevalling uit je borsten komt heet colostrum. Dit is een beetje gelig van kleur, zit boordevol antistoffen en is ook nog eens licht verteerbaar. Perfecte melk dus voor je pasgeboren kindje.

Je kunt de baby al vlak na de geboorte aanleggen. Ook wanneer je hebt gekozen voor flesvoeding, kan dit geen kwaad. De echte borstvoeding komt na enkele dagen pas op gang.




baby borstvoeding geven

Hoe komt de melkproductie op gang?

De borstvoeding komt grotendeels op gang door je eigen kleine baby. Wanneer je baby zuigt aan je tepel maak je twee hormonen aan: prolactine en oxytocine. Prolactine zorgt ervoor dat de moedermelk wordt aangemaakt. Oxytocine maakt het mogelijk dat er melk uit de kliertjes richting je tepel stroomt. Dit laatste wordt ook wel de toeschietreflex genoemd. In principe gaat het dus redelijk vanzelf wanneer je baby gewillig is om te drinken.

Maar het kan voorkomen dat jouw melkproductie wat moeilijker op gang komt. Bijvoorbeeld wanneer je complicaties hebt gehad tijdens de bevalling of wanneer je ziek bent. Vraag dan aan je verloskundige of arts wat je kunt doen.

Lees ook: Wat als borstvoeding geven niet gelijk lukt?

De eerste keer borstvoeding geven

Al direct na de geboorte wordt je baby op je buik gelegd. Het is goed om dan meteen voor de eerste keer borstvoeding te geven. De verloskundige of verpleegkundige zal je meteen uitleggen hoe je kunt aanleggen. Na je bevalling (als je weer naar huis mag) wordt je bijgestaan door de kraamverzorgster. Je staat er dus niet alleen voor.

Voorbereiden op borstvoeding geven? Dit zijn de meest verkochte borstkolven van dit moment!

De eerste weken borstvoeding geven

In de eerste weken kan je baby om de 2 of 3 uur om voeding vragen. Bij borstvoeding wordt overigens aangeraden om te voeden op verzoek. Dit houdt in dat je baby aangeeft wanneer hij of zij honger heeft en dan moet je dus je borsten tevoorschijn toveren.

Het is altijd belangrijk dat je jouw baby goed aanlegt. Op die manier zorg je namelijk voor een goede stroom van de moedermelk. Lees in onze aparte blog over borstvoeding geven hoe je dit kunt doen.

Hoe gaat het verder met de borstvoeding?

Verloskundige en artsen raden aan om ongeveer een half jaar borstvoeding te geven. Als je hiertoe in staat bent, zowel fysiek als qua tijd, dan kun je het zeker proberen. Ongeveer 75% van alle vrouwen begint met borstvoeding geven, waarvan er 29% er drie maanden of langer mee doorgaat.

Probeer het in ieder geval zo lang mogelijk. Ook na de eerste weken blijf je borstvoeding op verzoek geven. Het aantal keer dat je baby om eten vraagt wordt met de tijd steeds minder. Na 3 maanden gaat je baby al doorslapen.

Hoe lang drinkt een baby per voeding?

Hoe lang je baby drinkt per voeding is erg afhankelijk van je baby. Sommige baby’s drinken telkens kleine beetjes en andere meer. Tevens scheelt het ook of je baby gewend is aan de borstvoeding of niet. Het kan dus een kwartier duren, maar soms moet je er een half uur voor uittrekken. Neem in ieder geval altijd de tijd.

Krijgt mijn baby wel genoeg?

Of je nu cup A hebt of cup F hebt: de meeste vrouwen kunnen altijd genoeg moedermelk aanmaken. Je borstgrootte doet er dus niet toe. Zolang je geen complicaties hebt en je baby voldoende plasluiers heeft, krijgt hij genoeg binnen. Dat komt omdat jouw melkproductie zich aanpast aan de vraag van je kind. Ook wanneer je baby op sommige dagen om meer voeding vraagt, zoals op regeldagen, past je lichaam zich direct hierop aan.
De voorbereiding op borstvoeding geven is een mooi natuurlijk proces, dat doorgaat tijdens het borstvoeding geven zelf. Prachtig toch?!

Lees ook: Mijn ervaring met borstvoeding geven!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019