“waterwipes
Zwangerschapskalender

16 Weken zwanger

Ondertussen heb je een kleine avocado in je buik en is je baby 15 centimeter groot met een gewicht van 120 gram. Vrouwen die 16 weken zwanger zijn hebben vaak een mooie zwangerschapsgloed waardoor je er stralend en prachtig uit ziet. Neem die kilootjes die je aankomt dus gewoon voor lief, want dat hoort erbij.

lAlles voor je baby banner

Licht en donker en geluiden

Je baby kan vanaf het moment dat je 16 weken zwanger bent licht en donker van elkaar onderscheiden. De oogleden zitten nog wel dicht, maar je baby kan het verschil wel waarnemen. Je kunt het vergelijken met hetgeen jij ziet als je jouw ogen dicht hebt. Als de lampen bijvoorbeeld aangaan terwijl je in het donker lag, kan je dat verschil merken.

Je baby kan nu ook geluiden horen en leert nu jouw stem en die van je partner kennen. Als je nu tegen je kindje praat in de buik, kan hij of zij je horen!

16 weken zwanger: In de zwangerschapskalender volg je de ontwikkeling van je baby van week tot week

16 weken zwanger

Verhoogde kans op blaasontsteking

Je baarmoeder is nu je 16 weken zwanger bent zo groot als een kleine meloen en kan je blaas opzij gaan drukken. Hierdoor moet je vaker plassen en kan het ook voorkomen dat er wat urine in je blaas blijft zitten. Oudere urine kan ontstekingen veroorzaken zeker tijdens je zwangerschap omdat je dan meer voedingsstoffen in je urine hebt. Als je erg last heb van een blaasontsteking, neem dan contact op met je huisarts. Lees hier meer over een blaasontsteking tijdens de zwangerschap.

banner winkelpromo

16 Weken zwanger, verandering in hormonen

Als je 16 weken zwanger bent, heb je bijna geen hCG hormonen in je lichaam. Deze zijn vervangen door progesteron. Dit hormoon heeft de eigenschap je lichaam wat weker te maken. Het gevolg is dat je darmen wat slapper worden en minder goed werken. Je ontlasting wordt iets harder omdat het langer in je darmen blijft zitten. Blijf gezond en gevarieerd eten en zorg ervoor dat je voldoende vezels binnen krijgt. Op die manier kan je aambeien tijdens de zwangerschap voorkomen.

15 Weken zwanger 17 Weken zwanger

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious
vadersschapsverlof 2019