header banner hema
Zwangerschap

Praten tegen je ongeboren baby

Zwangere vrouwen die praten tegen hun babybuik hebben zeker geen steekje loshangen, die zijn juist super goed bezig. Want veel praten tegen je ongeboren baby heeft zeker zin en je creëert juist een feest van herkenning tegen de tijd dat je baby de baarmoeder moet verlaten. Lees hier vanaf wanneer het zin heeft om flink te kwebbelen tegen je kleintje in de buik. Hoe het allemaal klinkt voor die kleine? Nou ongeveer hetzelfde als wat jij hoort met je hoofd onder water.

startersbox zwitsal banner

Vanaf wanneer kan een baby horen in de buik?

De oortjes van je kleintje worden al rond week 9 van de zwangerschap ontwikkeld, maar vanaf dan kan je kindje nog niet horen. Je baby kan pas echt horen in de baarmoeder en je stem herkennen rond de 20ste week van je zwangerschap. Vanaf dan kun je dus ongegeneerd de hele dag tegen je baby babbelen want je hebt 24/7 een luisterend oor.
Die kleine in de buik krijgt behoorlijk wat mee. Zo hoort hij of zij jouw stem, maar ook die van je partner en eventueel andere kinderen, huisdieren en andere mensen. Daarnaast hoort je baby jouw hartslag, het gerommel van je spijsvertering en hoe het bloed door de placenta stroomt.
Harde knallen en onverwachte geluiden zal je baby ook niet ontgaan en je kleintje kan er zelfs van schrikken. Dit kun jij als moeder weer voelen. Gek hè? Maar wel een teken dat het gehoor ontwikkeld is!
vanaf wanneer baby horen in buik

Voordelen van praten tegen je ongeboren baby

Praten tegen je ongeboren baby heeft heel veel voordelen. Het belangrijkste voordeel is dat je baby jouw stem gaat herkennen. Maar niet alleen jouw stem, ook de stem van je partner en eventueel je kinderen, familieleden en huisdieren.
Ongeveer 20 weken lang hoort je baby elke dag dezelfde stemmen en dat vergeet je kindje niet. Na de geboorte is alles eng en vreemd, maar hé… daar zijn wel weer diezelfde stemmen!

Je baby herkent jullie stemmen na de geboorte en dat creëert rust. Hoe meer je praat tegen je buik, hoe meer vertrouwt je baby wordt met jouw stem en intonatie. En natuurlijk die van anderen. Laat dus ook tantes, ooms, opa’s en oma’s lekker veel praten tegen je buik!

baby hartje luisteren

Naar het hartje van je baby luisteren met een doppler!

Fijne geluiden voor je baby

Praten tegen je ongeboren baby is de eerste stap. Daarnaast houdt je baby ook nog van andere geluiden naast het prachtige stemgeluid van zijn of haar ouders en dat is muziek! En dan met name wat hogere en zachte tonen. Het schijnt zelfs dat baby’s vooral rustig worden van klassieke muziek.
Als je vaak hetzelfde deuntje laat horen voor de geboorte, kan het zijn dat je baby hier ná de geboorte lekker rustig van wordt.

prenatal extra korting banner

Contact maken met ongeboren baby

Praten tegen je ongeboren baby is een manier om contact te maken. Als je baby heel je baarmoeder bont en blauw aan het schoppen is, dan kan praten tegen je ongeboren baby soms helpen om hem of haar rustig te krijgen. Laat ook je partner lekker babbelen, voorlezen of zingen tegen je babybump. Vooral van dichtbij, dan hoort je baby het zeker!

Lees ook: Wanneer worden de meeste baby’s geboren?

Andere tips om contact te maken met je baby in de buik:

  • Muziek spelen voor je baby.
  • Liedjes zingen en deze liedje na de geboorte ook zingen om je baby gerust te stellen.
  • Je buik masseren met massage olie.
  • Je hand op je buik leggen. Het kan zijn dat je baby hierop reageert door tegen je hand aan te liggen of er een schopje tegen te geven.
  • Cursus Reiki waarbij je leert om via energie en gedachten contact te maken met je baby.
  • Zwangerschapsyoga. Bij yoga wordt je heel bewust van je lichaam en wordt er aandacht besteed aan het contact maken met je baby.
  • Cursus haptonomie. Dit is de leer van het aanraken. In deze cursus leer je hoe je met de baby in je buik kunt spelen.


Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019