banner cheezzbaby 728x200
Zwangerschap

TTTS het Twin-to twin transfusie syndroom! Wat betekent het?

Als je zwanger bent van een tweeling is dat natuurlijk extra spannend. Er zijn nu eenmaal meer dingen die fout kunnen gaan als je twee kindjes in je buik draagt. Een zo’n ding wat fout kan gaan is TTTS, het tweeling transfusie syndroom. Een erg spannend syndroom dat gelukkig niet heel vaak voor komt. Wat TTTS precies is? Dat lees je hier.

beste babyfoon bol.com

Wat is TTTS?

TTTS staat voor Twin-to twin transfusie syndroom (tweeling transfusie syndroom). Kortgezegd betekent het dat de ene baby meer bloed krijgt dan de andere baby. Dit gebeurt als de bloedvatverbinding tussen de twee delen van de placenta niet doet wat hij moet doen.

Het tweeling transfusie syndroom kan alleen voorkomen bij eeneiige tweelingen. En dan ook nog eens alleen bij eeneiige tweelingen die een placenta delen en samen in 1 vlies liggen (een monochoriale tweeling).




Hoe vaak komt TTTS voor?

Dat de ene tweeling meer bloed krijgt dan de andere tweeling gebeurt gelukkig maar bij 1 op de 10 monochoriale tweelingen. TTTS komt ongeveer bij 3 op de 2000 kinderen voor. Meestal ontwikkelt TTTS zich tussen de 16e en 26e week van de zwangerschap. Maar het kan ook eerder of later optreden.

Tijdens de extra echo’s die bij een meerlingzwangerschap gedaan worden, zal men goed kijken naar het vruchtwater verschil tussen beide kinderen. Maar ook de blaasvulling, hartfunctie en bloedstroom kunnen iets vertellen over het eventuele ontstaan van het tweeling transfusie syndroom.

Wat zijn mogelijke complicaties voor de baby’s door TTTS?

Als je TTTS hebt spreken we van de gever en de ontvanger. De gever is de baby die het minste bloed krijgt, de nemer is de baby die het meeste bloed krijgt. Je kunt je voorstellen dat het niet goed is om te weinig bloed te hebben, maar ook een teveel kan consequenties hebben.

  • Complicaties voor de gever

    Doordat deze baby te weinig bloed krijgt, kan hij last krijgen van bloedarmoede. Ook kan het zijn dat hij minder hard groeit en dus een groeiachterstand ontwikkelt. Door het te weinig aan bloedvolume krijgen ook de nieren van de baby minder bloed. Hierdoor gaat de baby minder plassen en komt er steeds minder vruchtwater. Een groot gevaar is dat het vruchtwater van deze baby op raakt. Het vliesje zal dan strak om de baby komen te zitten.

  • Complicaties voor de ontvanger

    Het hartje van deze baby heeft het zwaar omdat het te veel bloed moet rondpompen. Ook kan het bloed zich gaan ophopen in het lichaam. Deze baby zal meer gaan plassen wat dus ook leidt tot meer vruchtwater en een te snelle groei van de baarmoeder.

Als TTTS te laat wordt opgemerkt is er een kans op overlijden in de baarmoeder, of op hersenbeschadigingen bij de baby(s). Door het teveel aan vruchtwater is de kans op een vroeggeboorte groter.

nutricia actie banner

Hoe kan TTTS behandeld worden?

Er zijn een aantal manieren om TTTS te behandelen. Alle behandelingen zijn helaas niet zonder risico. Zo kan er een operatie worden gedaan, waarbij het vruchtwater wordt weggenomen bij de ontvanger. Het risico hieraan is dat de kans op een miskraam aanwezig is.

Ook kan er een opening worden gemaakt in het tussenschot om het vruchtwater te verdelen. Hierbij kunnen er problemen met de navelstrengen ontstaan. Een hele specialistische manier is het verbindende bloedvat dichtbranden met een laser en het overtollige vruchtwater wegzuigen.

Als je TTTS hebt zal je helaas geen ongedwongen zwangerschap meer hebben. Ook na een eventuele operatie of andere behandeling zal je streng onder controle blijven om de baby’s te blijven monitoren. Maar gelukkig kunnen de artsen tegenwoordig heel veel en zijn de medische ontwikkelingen enorm. Dus de kans dat het goed komt is er altijd!



banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019