zorgkiezer banner header
Zwangerschap

Het couvade syndroom

Sommige vaders voelen nog niet zoveel bij de zwangerschap, andere vaders voelen zoveel en zijn zó betrokken dat ze zelf zwangerschapssymptomen vertonen. Dit heet het couvade syndroom. Eigenlijk betekent het dat jullie echt samen zwanger zijn, maar hoe is het dan mogelijk dat je partner zwangerschapsverschijnselen kan krijgen?

beste babyfoon bol.com

Wat is het couvade syndroom?

Het couvade syndroom is een verschijnsel dat partners van zwangere vrouwen zelf zwangerschapssymptomen gaan vertonen. In de meeste gevallen heeft de partner last van één verschijnsel zoals vreetbuien of misselijkheid. In zeer zeldzame gevallen is er sprake van meerdere zwangerschapssymptomen en kan het zelfs zo erg worden dat de partner last krijgt van weeën. Maar nogmaals: dat is zeer zeldzaam.
Hoe ontstaat het syndroom?

Het couvade syndroom, ook wel mannen kraambed genoemd, is erg zeldzaam en wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit wat de oorzaak is. Het kan psychologisch of lichamelijk zijn. Psychologen denken dat het veroorzaakt kan worden omdat de partner zo erg meeleeft dat hij de symptomen overneemt. Dit komt vaker voor bij stellen met vruchtbaarheidsproblemen.

banner autogordel zwangere vrouwen

Maar er zijn ook mannen die het syndroom vertonen omdat ze zich tijdens de zwangerschap van hun vrouw onzichtbaar voelen en buitengesloten. Sommige zijn zelfs jaloers. Alles draait immers om de vrouw. Deze mannen gaan zwangerschapssymptomen krijgen om meer aandacht naar zich toe te trekken.

Lees ook: Hoe mannen reageren op de zwangerschap!

Er zijn ook fysieke verklaringen voor het couvade syndroom. Het is namelijk gebleken dat niet alleen de hormonen van vrouwen in de war worden geschopt tijdens de zwangerschap, maar ook die van de man.

Tijdens de zwangerschap van hun partner is er bij mannen een verhoogd cortisolniveau gemeten in het bloed. Daarnaast nam de hoeveelheid testosteron (mannenhormoon) af en de hormonen oestrogeen en prolactine namen toe. Dit zou ervoor moeten zorgen dat mannen zorgzamer worden en ‘zachter’. Deze verandering in de hormoonhuishouding kan gepaard gaan met wat kwaaltjes die lijken op zwangerschapssymptomen.

prenatal extra korting banner

Samen zwanger

Ken je de uitspraak van sommige stellen dat ze samen zwanger zijn? Nou bij het couvade syndroom is er letterlijk sprake van meezwangeren. Maar of dat nou zo fijn is, blijft de vraag. Het is natuurlijk niet altijd handig dat jullie samen last hebben van stemmingswisselingen of beide misselijk zijn.

Misschien dat je een beetje moet lachen om de zwangerschapssymptomen van je partner, maar mocht hiervan sprake zijn dan is het toch goed om het serieus te nemen. Er bestaat geen specifieke behandeling voor het couvade syndroom, maar er samen over praten helpt natuurlijk heel erg. Zeker als de oorzaak psychologisch is en je vent het gevoel heeft dat hij totaal niet meer belangrijk is. Probeer daarom uit te vinden of het mentaal is of niet.

Bij ernstige zwangerschapssymptomen kunnen jullie altijd naar de huisarts gaan. Maar in de meeste gevallen is dit niet nodig en verdwijnen de symptomen vanzelf na de zwangerschap.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!