“babydeals
Zwangerschap

De meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap!

Een zwangerschap, de een rolt er zonder al te veel moeite doorheen. Loopt met 36 weken nog als een kievit en heeft nergens last van. De ander is al voor de positieve test ziek, zwak en misselijk. Negen maanden spugen, niet meer kunnen lopen van de bekkenpijn. Geen vrouw is hetzelfde en geen zwangerschap is hetzelfde. Wat zijn de meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap?

startersbox zwitsal banner

Wat zijn de meest voorkomende complicaties tijdens de zwangerschap?

  • Hoge bloeddruk

    Dit komt alleen in de tweede helft van de zwangerschap voor. Hierbij wordt voornamelijk gekeken naar de onderdruk, als deze boven de 90 is is hij aan de hoge kant. Het gevaar van een hoge bloeddruk tijdens zwangerschap is dat de bloedvaten in je lichaam slechter worden. Dus ook de bloedvaten in je baarmoeder. Omdat de baby afhankelijk is van je baarmoeder kan dit tot complicaties leiden. Een te hoge bloeddruk kan ook tot andere, ernstigere complicaties tot gevolg hebben, namelijk:

    • Pre-eclampsie

      Als je vocht vasthoudt en eiwit in je urine hebt kan het zijn dat je last hebt van pre-eclampsie. Dit kan zich verder ontwikkelen naar eclampsie, in de volksmond zwangerschapsvergiftiging genoemd. Afhankelijk van de ernst van de situatie kan dit erg gevaarlijk zijn voor zowel moeder als kind. Vaak wordt er bedrust voorgeschreven en met behulp van medicatie probeert men de bloeddruk te verlagen.

    • HELLP-syndroom

      Hemolysis Elevated Liver Enzymes and Low Platelets. Vertaald: Hemolyse, verhoogde leverenzymen en weinig bloedplaatjes. HELLP syndroom kan na de 22e week ontstaan en komt maar heel weinig voor, bij 1 op de 300 zwangerschappen.

    davitamon mamavitaal banner
  • (Extreme) misselijkheid

    De meeste vrouwen zijn misselijk tijdens (het begin van) de zwangerschap. Maar als je last hebt van extreme misselijkheid (Hyperemesis Gravidarum HG) is dat een ander verhaal.

    Bij ongeveer 2% van de zwangere vrouwen komt dit voor. Dit kan zelfs de volledige zwangerschap duren. Door HG kan je uitgedroogd en zelfs ondervoed raken. Vaak wordt dit tegengegaan door middel van een infuus.

  • Groeiachterstand

    Als je baby niet groot genoeg is voor de duur van de zwangerschap spreken we van een groeiachterstand.

    Dit kan meerder oorzaken hebben, bijvoorbeeld onvoldoende ruimte in de buik. Ook erfelijke aanleg kan hiermee te maken hebben. Slechte voeding, drugs en alcohol kunnen ook invloed hebben op de groei van je kindje, evenals een infectie, stofwisselingsziekte of verschillende syndromen.

  • prenatal extra korting banner
  • Bekkenpijn of bekkeninstabiliteit

    Lage rugpijn, pijn bij lang zitten, een moe gevoel in de onderrug en pijn rond het schaambeen hebben allemaal te maken met het bekken. Van de bekkenfysiotherapeut kan je oefeningen krijgen die je helpen om een goede houding aan te nemen. Dit verhelpt vaak al een deel van de klachten.

    Bij ernstige bekkeninstabiliteit moet je soms platliggen tot de bevalling, en soms ook nog erna. Vaak komen de klachten bij een volgende zwangerschap (in ernstigere vorm) terug.

  • Zwangerschapsdiabetes

    5 tot 10% van de zwangere vrouwen krijgt hier last van: zwangerschapssuiker. Meestal is het na de bevalling weer over. Vaak wordt het opgemerkt omdat de baby te hard groeit. De kans op een keizersnede is dan ook groter, omdat de baby soms te groot is voor een natuurlijke bevalling.

  • Vroegtijdige weeën

    Bij ongeveer 1 op de 10 zwangerschappen beginnen de weeën voor de 37ste week. Afhankelijk van de zwangerschapsduur zijn er verschillende mogelijkheden.

  • Miskraam

    Bij het verlies van de zwangerschap voor de 16e week spreken we van een miskraam. Dit kan vrij vroeg in de zwangerschap zijn, maar ook al wat later. Soms blijven de symptomen van de zwangerschap aan en merk je er zelf niets van, dan spreken we van een missed abortion.

  • Langdurig gebroken vliezen

    Als de vliezen langer dan 24 uur gebroken zijn maar de bevalling niet op gang komt. Bij 85 tot 88% van de vrouwen begint de bevalling binnen 48 uur na het breken van de vliezen.

langdurig gebroken vliezen complicatie zwangerschap

Wat kan je zelf doen om complicaties tijdens de zwangerschap te voorkomen?

De meeste complicaties die tijdens de zwangerschap voor komen zijn niet echt tegen te houden. Bekkeninstabiliteit kan je bijvoorbeeld niet voorkomen door niet te roken of te drinken. Toch is dat wel een van de meest belangrijke ‘leefregels’ tijdens de zwangerschap.

Behalve niet roken en niet drinken is het verstandig om gezond te eten. “Je moet eten voor twee” is onzin. Je baby heeft niet zoveel voeding nodig als jij. Maar gezond eten is het beste. Zowel om niet onnodig veel aan te komen als ook om zo gezond mogelijk te blijven. Ook blijven bewegen kan complicaties tegen gaan. Hoe fitter jij tijdens de zwangerschap blijft, hoe sneller je herstelt van de bevalling.

Er zijn dus heel veel complicaties mogelijk tijdens de zwangerschap, gelukkig komt het gros van de complicaties maar weinig voor. Andere complicaties, zoals misselijkheid en bekkenpijn zijn vervelend, vooral voor jezelf. Maar niet schadelijk voor je baby.

Houd je dus vooral niet bezig met wat er eventueel allemaal mis kan gaan. Leef gezond en denk aan jezelf en je kindje. Luister naar je lichaam en neem rust wanneer je daar aan toe bent.

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019