“babydeals
Zwangerschapskwaaltjes

Hyperemesis Gravidarum (HG): continu misselijk

Eén van de eerste zwangerschapssymptomen die vrouwen opmerken is misselijkheid. Sommige vrouwen hebben hier maar weinig last van en andere wat meer. Maar er zijn ook vrouwen die zoveel last hebben van misselijkheid dat er gevaar op uitdroging en ondervoeding optreedt. Deze aandoening heet Hyperemesis Gravidarum (HG).

davitamon mamavitaal banner

Onlangs was het Hyperemesis Gravidarum Awareness dag. Dit initiatief juichen wij van ZoZwanger erg toe, omdat HG meer aandacht verdiend. Zwangere vrouwen verdienen het om te weten waar ze last van hebben en moeten weten wat ze kunnen doen. Tevens is meer kennis over dit onderwerp van belang om meer steun en begrip uit de omgeving te krijgen.

Misselijkheid vanaf wanneer krijg je er last van?

Zo ongeveer 60 tot 80% van alle zwangere vrouwen krijgt vroeg of laat te maken met misselijkheid. Het is nog niet helemaal duidelijk waar de misselijkheid vandaan komt, maar het vermoeden bestaat dat dit te maken heeft met het hCG hormoon. Wanneer dit hormoon afneemt (zo rond de 4de maand) neemt vaak ook de misselijkheid af.

De misselijkheid tijdens de zwangerschap komt in meerdere gradaties voor. Sommige vrouwen zijn alleen ’s ochtends misselijk, andere voelen zich de hele dag wat onpasselijk. Ongeveer 1 tot 2% van de vrouwen is dermate misselijk dat ze de gehele dag moeten overgeven en werkelijk niets binnen houden. In dat geval spreken we van Hyperemesis Gravidarum.
hyperemesis gravidarum zwangerschapsmisselijkheid wanneer

Hyperemesis Gravidarum is een ziekte

Hyperemesis Gravidarum is een vervelende ziekte die zelfs op een gegeven moment behandeld moet worden. Vrouwen met HG zijn niet alleen in de eerste 4 maanden misselijk, zij zijn de héle zwangerschap misselijk! Daarnaast is 30 keer overgeven op een dag geen uitzondering maar bijna normaal.

Door het overmatig overgeven en het feit dat er geen voeding binnen blijft, lopen zwangere vrouwen met Hyperemesis Gravidarum het risico op uitdroging en ondervoeding. Op een gegeven moment worden zij zelfs opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt een infuus toegediend tegen de uitdroging en daarnaast wordt er medicatie tegen de misselijkheid gegeven. In de meest erge gevallen kan er besloten worden om over te stappen op sondevoeding zodat er tenminste nog wat aan voeding en energie in het lichaam komt.

Hyperemesis Gravidarum awareness dag

Hyperemesis Gravidarum awareness dag

Het is ontzettend goed dat er meer aandacht wordt besteed aan deze ziekte. Zwangere vrouwen met HG hebben vaak te maken met veel onbegrip uit hun omgeving. Mensen denken dat ze zich aanstellen of dat het toch wel overgaat.

Hyperemesis Gravidarum gaat vaak niet over, in ieder geval niet tijdens de zwangerschap. Kun jij jezelf voorstellen dat je 40 weken lang, dus 9 maanden, constant moet overgeven en niets kunt binnen houden?
Denk hierbij aan de bijkomende verschijnselen zoals kloppende hoofdpijn van het overgeven, vermoeide buikspieren, pijn aan de tanden, keelpijn en constant duizelig van de ondervoeding en uitdroging. Dit zou toch verschrikkelijk zijn?

En daarom zijn we blij met de Hyperemesis Gravidarum awareness dag zodat vrouwen met deze ziekte in ieder geval kunnen rekenen op begrip en steun uit de omgeving.

Zalando 1 75p korting banner

Heb jij Hyperemesis Gravidarum?

Als je merkt dat je tijdens je zwangerschap erg vaak misselijk bent en dit je functioneren beïnvloed is het verstandig om aan de bel te trekken. Controleer altijd de kleur van je urine. Als deze donker is, is het mogelijk dat je last hebt van uitdroging. Neem daarnaast meteen contact op met je huisarts als je de volgende HG symptomen opmerkt:

 • Je hebt al 24 uur niets meer aan voeding of vocht kunnen binnenhouden;
 • Je valt steeds meer af;
 • Wel 10 of 30 keer overgeven op een dag is geen uitzondering;
 • Ben je vaak duizelig of val je flauw?;
 • Je voelt jezelf slap en lang staan kost je erg veel moeite;
 • Je bent verward (vraag je partner of hij je goed in de gaten houdt).

Tips tegen zwangerschapsmisselijkheid en HG

In ernstige gevallen moet je worden behandeld in het ziekenhuis. Maar soms kunnen bepaalde tips tegen misselijkheid tijdens zwangerschap helpen om je klachten iets te verlichten. Deze kunnen ook helpen als je geen HG hebt, maar wel de hele zwangerschap misselijk bent.

 • Neem voldoende rust en luister naar je lichaam;
 • Voel jezelf nooit schuldig, je bent immers ziek;
 • Probeer te achterhalen waarvan je misselijk wordt (zoals geuren) en probeer deze te vermijden;
 • Probeer altijd wat te eten of te drinken, een lege maag kan je nog misselijker maken;
 • Zoek uit welke voedingsmiddelen je beter kunt hebben en welke niet (vaak gaat koud eten beter dan warm);
 • Probeer genoeg te drinken om uitdroging te voorkomen;
 • Laat op tijd je huisarts weten dat je vaak misselijk bent en moet overgeven zodat tijdig ingegrepen kan worden;
 • Vraag om hulp aan vrienden, familie en partner om je zoveel mogelijk te ontlasten;
 • Bestel boodschappen online;
 • Vergeet niet dat je ook in ‘blijde’ verwachting bent. De wetenschap dat je een kindje bij je draagt kan helpen om de HG te ondergaan;
 • Lees over of ga naar de Hyperemesis Gravidarum awareness dag met je partner en andere mensen uit je omgeving!

Help om meer aandacht te krijgen voor deze verschrikkelijke ziekte door dit bericht te delen op Facebook, zodat meer vrouwen kunnen lezen over wat het inhoudt als je HG hebt.
Een zwangerschap hoort een prachtige tijd te zijn waar je met veel plezier aan terugdenkt. Meer aandacht betekent dat er misschien ook meer geld voor vrijgemaakt wordt.

banner autogordel zwangere vrouwen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!