luieraanbiedingen header
Zwangerschapskwaaltjes

Waardoor ontstaat zwangerschapsmisselijkheid?

Als je aan zwangerschapssymptomen denkt, dan denk je waarschijnlijk het eerste aan zwangerschapsmisselijkheid. Dat is niet gek, want ongeveer 80% van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Waardoor wordt zwangerschapsmisselijkheid eigenlijk veroorzaakt? Wanneer is het verstandig om de huisarts in te schakelen en wat kun je doen om de misselijkheid te verminderen? Je leest het hier.

startersbox zwitsal banner

Zwangerschapsmisselijkheid en overgeven

Ongeveer 8 op de 10 vrouwen heeft last van zwangerschapsmisselijkheid. Meestal begint de misselijkheid tussen de 4de (je weet dan nog niet officieel dat je zwanger bent) en 7de week van de zwangerschap. De misselijkheid bereikt een piek rond de 9de week.
Misselijk zijn is een bekend zwangerschapskwaaltje.

Sommige vrouwen zijn heel de dag misselijk, andere vrouwen alleen misselijk in de ochtend, wanneer ze trek hebben of bepaalde geuren ruiken.
Ongeveer meer dan de helft van de vrouwen die last heeft van zwangerschapsmisselijkheid, moet ook regelmatig overgeven. Als je geregeld moet overgeven is het belangrijk dat je probeert genoeg te drinken en te eten.




Waardoor ontstaat zwangerschapsmisselijkheid?

Artsen en wetenschappers zijn er nog niet helemaal over uit wat nu de oorzaak is van zwangerschapsmisselijkheid. Wel zijn er sterke vermoedens. Zo denkt men dat de misselijkheid wordt veroorzaakt door:

  1. Zwangerschapshormoon hCG

    hCG is hét zwangerschapshormoon dat vooral aan het begin van de zwangerschap in grote hoeveelheid door je lichaam giert. Zodra het eitje gaat innestelen wordt er meer van het hCG hormoon aangemaakt en in de weken die volgen verhoogt je hCG waarde met de dag.

    Zwangerschapsmisselijkheid wordt vaak gelinkt met het hCG hormoon omdat vrouwen misselijk worden vanaf het moment dat het wordt aangemaakt. En de misselijkheid verergert naarmate er meer hCG in het bloed zit. Rond de 9de week van je zwangerschap bereikt de hoeveelheid hCG in je bloed een piek en daarna neemt het af. Je zal dan ook merken dat de misselijkheid afneemt.

  2. Progesteron, oestrogeen of andere hormonen

    Het kan zijn dat de zwangerschapsmisselijkheid ook door andere hormonen wordt veroorzaakt. Tijdens de zwangerschap heb je meer hormonen in je lijf zitten dan wanneer je niet zwanger bent. Hormonen hebben belangrijke functies zoals ervoor zorgen dat je kindje kan groeien, ontwikkelen en beschermd is. Helaas hebben de hormonen wat bijwerkingen en misselijkheid kan daar één van zijn.

  3. Aanleg voor misselijkheid

    Ben je sowieso gevoelig voor misselijkheid, bijvoorbeeld omdat je dit ook altijd wordt in de week voor je menstruatie of door bepaalde geuren? Dan kan het zijn dat je hier wat ‘aanleg’ voor hebt.

    Misselijkheid en overgeven tijdens de zwangerschap kan ook veel in de familie voorkomen. Dus mochten je moeder en eventuele zussen hier ook last van hebben, dan zal je jezelf waarschijnlijk schrap moeten zetten.

  4. Vermoeidheid

    Het schijnt dat extreme vermoeidheid tijdens de zwangerschap, misselijkheid in de hand kan werken.

Mocht je in de vorige zwangerschap veel misselijk zijn geweest en druk met overgeven, dan is de kans groot dat dit in je volgende zwangerschap ook het geval zal zijn.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Wanneer naar de huisarts bij zwangerschapsmisselijkheid?

Als je alleen last hebt van zwangerschapsmisselijkheid zonder overgeven, dan loop je niet zoveel gevaar. Het is natuurlijk wel buitengewoon vervelend, maar wellicht dat je wat hebt aan de tips die onderaan worden vermeld.

Ben je misselijk en moet je vaak overgeven, dan is het wel verstandig om goed op te letten. Als je niet elke keer overgeeft wanneer je iets drinkt of eet, dan krijg je waarschijnlijk wel genoeg voedingsstoffen binnen.
Houd je niets binnen, dan moet je goed opletten dat je niet uitdroogt of teveel afvalt.

Neem contact op met de huisarts of verloskundige als je:

  1. Een aantal kilo afvalt;
  2. De symptomen van uitdroging ervaart, dit zijn: hele donkere urine (donkergeel/bruin), veel dorst hebben, weinig plassen (minder dan 4 keer per dag), wat warrig zijn;
  3. Pas na de 14de week van je zwangerschap last hebt van zwangerschapsmisselijkheid dan is er vaak wat anders aan de hand;
  4. Erg bezorgd bent en twijfelt!

Behandeling erge zwangerschapsmisselijkheid en overgeven

Mocht je veel overgeven tijdens de zwangerschap, dan kan het zijn dat je wordt overgedragen aan een gynaecoloog en op controle moet in het ziekenhuis. Meestal kan het niet veel kwaad dat je veel moet overgeven, maar als dit aanhoudt tot na de 20 weken zwangerschap, dan kan het de groei van de baby belemmeren. Je baby zal dan extra gecontroleerd worden door middel van groeiecho’s.

Er bestaat medicatie tegen misselijkheid. Deze worden alleen voorgeschreven door de huisarts of gynaecoloog als hier echte noodzaak voor is. Mocht de zwangerschapsmisselijkheid en het braken dermate erg zijn, dan kan je opgenomen worden in het ziekenhuis. Waarschijnlijk is er dan sprake van Hyperemesis Gravidarum (HG). Ongeveer 2% van de vrouwen heeft last van deze extreme misselijkheid.
tips tegen zwangerschapsmisselijkheid

Tips wat je kan doen tegen misselijkheid!

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen tegen zwangerschapsmisselijkheid. Probeer ze uit want sommige tips kunnen echt goed helpen.

  1. Eet en drink regelmatig kleine beetjes over de dag verspreid.
  2. Vermijd te vet, te zout of te zuur eten, dit kan de maag extra van streek maken.
  3. Achterhaal welke voeding je het beste kan verdragen. Sommige vrouwen kunnen bijvoorbeeld geroosterd brood of crackers nog wel binnen houden, dit verschilt overigens per persoon. Vind uit wat voor jou werkt.
  4. Zorg voor voldoende rust en slaap, vermoeidheid kan de misselijkheid verergeren. Heb je het erg druk op je werk of met het huishouden (en bijvoorbeeld andere kinderen) vraag dan hulp en maak het bespreekbaar.

    Er zijn altijd wel opties te bedenken die ervoor zorgen dat je het wat rustiger aan kunt doen. Problemen met slapen, probeer eens een mindfulness app of ontspanningsoefeningen.

  5. Gember kan soms helpen de zwangerschapsmisselijkheid te verlichten. Drink bijvoorbeeld gemberthee (heet water met stukjes gember erin), eet gemberkoek of slik tabletjes met gember. Je mag 1 gram gembertabletten per dag slikken, bijvoorbeeld in de vorm van 4 x 250 mg.
  6. Andere lotgenoten kunnen je misschien helpen met nog betere tips. Neem eens een kijkje op de website van ZEGH, dit is een stichting die specifiek gericht is op het bijstaan van vrouwen die lijden aan ernstige zwangerschapsmisselijkheid en HG


nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019